Last news in Fakti

2 Януари, 2013 09:41 1 166 0

Обама „прескочи“ фискалната пропаст

  • сащ-
  • барак обама-
  • фискална скала

След няколкочасови изнурителни преговори с 257 гласа „за“ и 167 „против“ Камарата на представителите към Конгреса на САЩ одобри законопроекта за избягване на „фискалната скала“, предаде АП.

Това стана 24 часа след като Сенатът одобри постигната договорка. Подкрепата в Камарата на представителите беше осигурена с активната намеса на вицепрезидента Джо Байдън, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.

По този начин президентът Барак Обама успя да премахне надвисналата опасност над водещата световна икономика да изпадне в нова рецесия.

Мерките предвиждат увеличаване на данъците на домакинствата с годишен доход над $ 450 000.

Постигнатият компромис обаче оставя редица висящи казуси за отложените с два месеца автоматични съкращения на публичните разходи, особено на военните.

Постигнат е компромис – всички са недоволни, така могат да се опишат неофициалните коментари във финансовите форуми на новината за споразумението за „фискална скала“.

Това не попречи на президента Барак Обама да заяви пред Камарата на представителите, че е изпълнил обещанието си да направи по-честна данъчна система. Той не пропусна да припомни, че остава твърд и няма да се пазари с Конгреса за повишаване на таван на дупката в бюджета, защото това бил единственият начин за намаляване на дефицита.

Пазарите в Азия отбелязаха ръст от 2% при новината, че президентът Барак Обама е успял да „прескочи“ фискалната пропаст. Борсата в Лондон също отбеляза ръст от 1% при отварянето си, а тази в Франкфурт – 0,5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА