Last news in Fakti

6 Април, 2021 10:16 1 773 34

ЕС рестартира диалога с Турция

  • ес-
  • диалог-
  • турция

Висши европейски ръководители на посещение в страната

ЕС рестартира диалога с Турция - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Днес висши фигури на ЕС са на посещение в Турция, съобщи Фигаро.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и европейския председател Урсула фон дер Лайен ще преговарят с представители на правителството. Търси се подобряване на диалога с турския държавен глава Реджеп Ердоган.

През миналия месец се състоя европейска среща на върха. Диалогът с Турция беше основна тема в нея.

През последните седмици турските представители омекотиха тона към групата. Ердоган обяви, че е готов да води нови преговори.

ЕС търси продължаване на граничния договор със страната. Турското правителство ще опита да договори смекчаване на визовия режим.

Вероятно ще се обсъдят варианти за нов старт на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧАКАй бе

    1 1 Отговор
    Кючюк с малкия не правише ли Рестарт в Аврупата???
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    12 15 Отговор
    Турция е азиатска кочина с най-много политически затворници . По турските зандани има повече затворени журналисти , отколкото има в Иран+Китай+целия останал свят . Но вашингтонската империя притиска брюкселските джендъри да приемат турците .

    Коментиран от #4, #6, #33

  • 4 Турчин

    14 8 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Яж дървото без да ръмжиш,всички при Султана на килимчето,без да се блъскате и на колене

    Коментиран от #26

  • 5 Реалност

    5 7 Отговор
    Европейският съюз е слаб и забавен случай. САЩ ще настояват Ердоган да се обърне срещу Путин на украинския фронт. В следващия период Ердоган ще се бори за оцеляването на режима си. Днес те наложиха нови санкции по случая С-400 и те са които стоят зад манифестите на стотици дипломати, пенсионирани офицери и студенти от военни училища в Турция, които нарушават политическия живот там през последните дни. Ердоган все още чака телефонно обаждане от Байдън ... Щом коленичи, ще му се обади. Само по този начин.

    Коментиран от #8, #10, #12

  • 6 И тука трябва да е така

    14 6 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Браво на Ердоган. Затова в Турция има ред и закон.
  • 7 Ердо го разбра

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "истина е":

    Отдавна,май теа двамата палячовци не са разбрали,къв го дирят при султана
  • 8 Реалност

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Реалност":

    Ама доста изкривена 😂.
  • 9 А така чоджум

    9 3 Отговор
    Превивате колянце и целувате ръката на султана
  • 10 Реалист 2

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Реалност":

    За случая С-400 : Всеки в пакта (натото) изпълнява удобна на Вашингтон роля . Турция трябва да крепи Израел . Но точно евреите са се уплашили , че един режим на ислямски фундаменталист притежава с 400 .
  • 11 Павел Пенев

    11 3 Отговор
    Ердоган е голям националист и мисли за своя народ.Ще ги сложи в джоба си тези корумпирани джендъри.
  • 12 По-скоро е обратното

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Реалност":

    Байдън чака обаждане от Ердоган, ама едва ли. Позицията на Турция е ясна и не подлежи на обсъждане. САЩ трябва да избират, дали Турция да им е враг или съюзник.
  • 13 ИзточенВъпрос

    3 10 Отговор
    Турция свърши. Обратно в миналото. Всички отново се държат с Турция, като "Болният човек на Европа", който както преди 100 години, отново се нуждае от.. лечение. Има човек, отговорен за всичко това. Арогантният, фанатичен, детски, безсмислен, Ердоган слепият.

    Коментиран от #15

  • 14 Необяснимо, но факт

    13 3 Отговор
    Накрая всички му клякат. Путин му клекна, Тръмп му клекна, макарон дори прописа на турски( не знам защо го споменавам наравно с Путин и Тръмп), целият ЕС му клякат вкупом, сега и Байдън кляка.
  • 15 Вярно е, свърши

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "ИзточенВъпрос":

    Свърши онази послушната Турция, която цял век пренебрегваше собствените си интереси пред тези на запада. Няма я вече тази Турция, затова и ревете като хайдушки вдовички 🤭
  • 16 Кюрдистан

    1 12 Отговор
    Добро утро Турция! Юни 2021 г. ... започва.

    Коментиран от #19, #28

  • 17 Info

    2 7 Отговор
    САЩ: Държавният департамент определя санкции на CAATSA в Турция за придобиване на руска система S-400 - Санкции срещу физически лица. Санкциите са насочени към турската отбранителна индустрия (SSB), както и към четирима висши служители, включително президента на SSB Исмаил Демир. В допълнение към президента на SSB Исмаил Демир, санкциите са насочени към вицепрезидента Фарук Гизит, шефа на въздушно-космическата отбрана Серхат Гнчоглу и директора на регионалната програма за отбрана Мустафа Алпер Дениз. Решението на Държавния департамент за по-нататъшно уточняване на санкциите трябва да бъде публикувано във Федералния регистър в сряда, 7 април.
  • 18 Info

    1 6 Отговор
    - Всяка американска правителствена агенция няма да издава или предоставя специален лиценз или разрешение във всеки случай, когато съответното законодателство изисква преглед или одобрение от правителството на САЩ за износ или реекспорт на стоки или технологии в SSB.
    - На американските финансови институции е забранено да отпускат заеми или кредити на SSB над 10 000 000 щатски долара. Тази забрана ще бъде валидна за една година и като единствено изключение осигурява финансирането на дейности на SSB, които имат хуманитарен характер.
    - Банката за износ-внос на Съединените щати няма да одобри издаването на гаранция, застраховка или удължаване на кредит във връзка с износа на стоки или услуги към SSB.
    - САЩ ще окажат своето влияние върху всички международни финансови институции, за да се противопоставят на всеки заем на SSB.
  • 19 Хахаха кърджалистан

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кюрдистан":

    Добро утро България! Юни 2021... започва
  • 20 Info

    2 8 Отговор
    Анастасиадис: Ще наложа вето на митническата връзка между ЕС и Турция, ако Анкара не изпълни задълженията си. Президентът на Република Кипър няма да се поколебае да наложи вето между митническата връзка на Европейския съюз и Турция, ако последната не спазва задълженията си към държавите-членки. "Ясно казах на Шарл Мишел, както и на Урсула фон дер Лайен, че ако и докато Турция не изпълни задълженията си към всички държави от ЕС, те не могат да получат нашето съгласие. Ние ще се противопоставим, следователно и европейските партньори и Турция, трябва да приемат сериозно факта, че поведението на Турция, непризнаването на Република Кипър или нейните задължения към всички държави не могат да продължат. Ясно заявих това и не става въпрос за оттегляне."

    Коментиран от #24

  • 21 667

    1 1 Отговор
    Ердо им трябва в Крим
  • 22 Info

    2 5 Отговор
    Турция и Египет разговарят на заден план от известно време, за да се споразумеят за подобряване на отношенията си, казва анализът на Alessandro Scipione за InsideOver, преиздаден на startmag.it. Но Кайро поставя десет тежки условия на Тайип Ердоган. Десетте искания на Египет към Турция за нормализиране на отношенията, прекъснати през 2013 г.

    Всяко морско споразумение за делимитация трябва да зачита международното право.
    Отмяна на споразумение между Анкара и Триполи за разграничаването на съответните им ИИЗ в Източното Средиземноморие.
    Преди всяко турско-египетско споразумение за офшорни ресурси трябва да има споразумение между Анкара и европейските съюзници на Египет, и по-специално с Гърция и Кипър.
    Изтегляне на наемници от Либия.
    Изтегляне на наемници от Сирия и споразумение с Ирак да не се намесва на територията на Иракски Кюрдистан.
  • 23 Info

    2 7 Отговор
    Включване на Саудитска Арабия и Емирства в преговорите и официално извинение за престъпленията, извършени от Турция срещу държавите от Персийския залив през последните години.
    Ангажиментът на Турция никога да не се намесва в делата на арабските държави.
    Блокада в Турция на всички медии на „Мюсюлманско братство“, атакуващи Египет и държавите от Персийския залив, и прекратяване на политическата дейност на Братството.
    Турция трябва да даде зелена светлина на дейностите на Интерпол за задържане на бегълци, присъстващи в Турция.
    Комуникациите ще останат изключително на ниво сигурност, докато Кайро не потвърди спазването от Турция, като се обърне специално внимание на финансирането на тероризма.
  • 24 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Info":

    И поради тази причина, Шарл Мишел, както и на Урсула фон дер Лайен, на килимчето и на колене пред Ердоган! :)) Остава и армагани да носят на Падишаха... :))
  • 25 Траурен звън

    2 7 Отговор
    От всички контексти може лесно да се види, че ако турците не свалят Ердоган скоро, те ще имат много лош завършек на геополитическо ниво, освен икономическото, където те вече са гладни, страдат и няма светлина върху хоризонт.
  • 26 Потури вместо панталони

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин":

    Това че дядо, баща ти и ти го правите, не значи че всички ще го правят.

    Коментиран от #29, #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 5Kan

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кюрдистан":

    Защо трябва да чакаш 4 юни денят на САЩ ?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Калпак вместо шапка

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Потури вместо панталони":

    Ами това си е ваша традиция още от османско време,питай дядо си ако не вярваш,той най добре знае.а и до ден днешен е така,вожда ви отиде на колене да се моли на султана да не пуска към бг бежанската вълна,а и вие сте последна дупка на кавала де,западняците по често отиват да го молят,е виж Урсула мурсула ,всичко на плаца
  • 31 Накрая всички му целуват ръка и клякат

    4 1 Отговор
    Защото в противен случай ще им се наложи да целуват крака, ей гиди мушмороци...
  • 32 велика пуйка

    0 4 Отговор
    веднъж кочина завинаги кочина
  • 33 КАСАПИНА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Защо пишеш турция с главна буква?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: