15 Януари, 2013 08:58 1 167 0

Австрийски министър получи 4 години затвор за корупция

  • ернст щрасер-
  • затвор-
  • корупция-
  • министър
Австрийски министър получи 4 години затвор за корупция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи на Австрия Ернст Щрасер беше осъден на четири години затвор за корупция.

При разследване на британския вестник "Сънди таймс" той беше записан как иска подкуп по време на мандата си като депутат в европарламента. На записа политикът обещава да внесе предложение за промяна в европейското законодателство срещу подкуп от 100 хиляди евро годишно.

Според оправданието на бившия министър той приел предложението на лобистите, защото мислел, че са агенти на американските тайни служби и искал да види каква е целта им.

Съдът обаче определи защитната теза на Щрасер като абсурдна.

Присъдата може да бъде обжалвана пред по-горна инстанция.

Факти.бг припомня, че името на Щрасер беше свързано и с бившия премиер на България Сергей Станишев. Австриецът призна за вечеря в тесен кръг с него.

Пред парламентарната комисия в австрийския парламент през март 2012 г. той разказа за сътрудничеството си с лобиста Петер Хохегер като консултант на българското правителство от 2006 г. до 2008 г.

През 2008 година австрийският лобист Петер Хохегер е бил нает от социалистическото правителство на премиера Сергей Станишев да проведе рекламна кампания на България в ЕС. Целта - да се повиши имиджът на страната в чужбина. Услугата е била оценена на сумата от 1 милион евро, които са му били преведени от България, разказа през март 2012 Дойче веле.

От тях 100 хиляди евро обаче са "кацнали" в личната банкова сметка на бившия вътрешен министър на Австрия Ернст Щрасер - под формата на изплатен хонорар. В документите по договора със София обаче никъде не фигурира името на министъра. А от редовните доклади, изпращани от Хохегер на българското правителство, никъде не личи Щрасер да има някаква заслуга в изпълнението на проекта, което да обясни и хонорара му, написа тогава по темата вестник Ди Пресе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: