Last news in Fakti

7 Май, 2021 16:27 1 470 11

Емисиите на Китай през 2019 г. за пръв път надвишиха тези на целия развит свят

  • китай-
  • глобално затопляне-
  • икови газове-
  • си дзинпин

27-процентният дял на Китай в глобалните емисии е далеч по-голям от този на САЩ, които заемат второ място с 11 на сто

Емисиите на Китай през 2019 г. за пръв път надвишиха тези на целия развит свят - 1
Снимка: shutterstock

През 2019 г. годишните емисии на парникови газове в Китай за първи път са надвишили емисиите на всички развити страни, взети заедно. Това става ясно от ново проучване, цитирано от ДПА.

В сравнение със страните от Европейския съюз, САЩ и останалите членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), изследването на американския мозъчен тръст Rhodium Group изчислява, че само Китай е допринесъл с 27% от глобалните емисии на CO2 еквиваленти (CO2e) за 2019 г.

CO2 еквиваленти са мерна единица, използвана за стандартизиране на въздействието върху климата на различни парникови газове.

Проучването уточнява, че глобалните емисии са достигнали 52 гигатона CO2 еквивалент през 2019 г., което е 11,4% увеличение през последното десетилетие.

27-процентният дял на Китай в глобалните емисии е далеч по-голям от този на САЩ, които заемат второ място с 11 процента.

Според изчисленията Индия за първи път се е изкачила на трето място с 6,6% от глобалните емисии на CO2 еквиваленти (CO2e).

Изследването също така показва, че емисиите в Китай са се утроили от 1990 г. Те са се увеличили с 25 процента през последното десетилетие.

Но заради голямото си население емисиите на глава от населението в Китай остават значително по-ниски от тези в развития свят.

Проучването на Rhodium показва, че през 2019 г. емисиите на глава от населението на Китай са достигнали 10,1 тона, малко под средните нива от 10,5 тона на глава от населението в ОИСР през 2019 г.

Това все още e значително по-ниско от САЩ, които имат най-високите емисии на глава от населението в света - 17,6 тона на глава от населението.

"Въпреки че окончателните глобални данни за 2020 г. все още не са налични, очакваме през 2020 г. емисиите на глава от населението на Китай да надхвърлят средните стойности за ОИСР, тъй като нетните емисии на парникови газове в Китай са нараснали с около 1,7%, докато емисиите от почти всички други страни рязко са намалели заради COVID-19 пандемията", пишат авторите.

Изследването също така отбелязва, че "историята на Китай като основен замърсител е сравнително кратка в сравнение с развитите страни, много от които замърсяват от повече от век".

Силният икономически растеж и големият дял на въглищата в енергийния микс на Китай се смятат за главните причини за увеличаването на неговите емисии на въглероден диоксид.

Като най-големия потребител на въглища в света, Китай обеща нови усилия по отношение на защитата на климата.

На виртуалната среща на високо равнище за климата по покана на американския президент Джо Байдън китайският президент Си Цзинпин обеща преди две седмици, че първо ще "ограничи строго" увеличението на потреблението на въглища до 2025 г. и след това "постепенно ще го намали" до 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха

    12 5 Отговор
    И затова ЕС ще си затрие икономиката и енергетиката със зелени сделки и парникови квоти, за да компенсира увеличението на емисиите в други страни.

    Коментиран от #5

  • 2 джан

    10 6 Отговор
    сега можете ли да му пр.ъднете на уичеца на китай другари евросбърканяци, хората си гледат икономиката и ако може постепенно нещо ще правят, а не като в европа - давай да затваряме всичко, а пък каквото остане - това ще ни е икономиката

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Византиец

    4 2 Отговор
    Японците милитаристи малко са унижавали китайците през втората световна
  • 5 Хо хо хо

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аха":

    По точно от това едва ли ще може да се каже.Дкапват си собствената икономика а ефекта е нула.
  • 6 Джани рудари

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "джан":

    И какво са затворили . Най малкото заради свръх консумацията са по вредни . А и не бъркай политиката (не на руски ресурси) с икономика

    Коментиран от #7

  • 7 багета

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Джани рудари":

    ами много неща се налагат така в момента/например цената на емисиите/, че в най скоро време ще затворят въглищни мини и тецове, сума ти и производства впоследствие, ама така е като изгряват зелени талибани в държави със сбърканяци и ревящи против русия
  • 8 Госあ

    2 2 Отговор
    Хахахахаха в изоставащия Китай, заредиха и пуснаха експериментално реактора си за термоядрен синтез за промишлени нужди, имат два работещи високотемпературни газови реактори като конкурират японците с тази нова технология и имат най големите в света соларни и вятърни паркове в Гоби, за разлика от развития свят. И не драги ми смехурковци, основната причина, че всъщност Китай произвежда по малко емисии от останалите е не сравнението с населението и още по важно площта, а това че произвежда за целия свят. Мозъчковци.
  • 9 111112223333

    0 0 Отговор
    Тази снимка не произвежда никакви парникови газове, защото е на АЕЦ.
    Между другото парниковите газове са голяма измама.
    Какъв е механизма им на действие?
  • 10 ужас

    1 0 Отговор
    нали сте наясно че.всичко е за кинти
  • 11 Топурдаков

    0 0 Отговор
    Нормално, всички си преместиха мощностите там а сега църкат.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания