Last news in Fakti

10 Май, 2021 15:56 2 169 30

ЕК призова: София и Скопие да намерят решение на откритите въпроси!

  • зоран заев-
  • урсула фон дер лaйен-
  • европейски съюз-
  • северна македония

Според еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархей, ако София и Скопие не се договорят, Съветът на съюза трябва да вземе решение

ЕК призова: София и Скопие да намерят решение на откритите въпроси! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, за да може преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС да започнат. Това заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в Брюксел, цитиран от БТА.

Говорителят посочи, че на срещата на Заев с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен са били обсъдени множество въпроси, включително за възможността ЕС да финансира изграждането на инфраструктура в Република Северна Македония. Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за начало на преговорите със Скопие. Тя е насърчила властите в Северна Македония да продължат по пътя на реформите.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на ЕС трябва да постигне съгласие по преговорната рамка, за да се даде начало на преговорите. Според Вархей, ако София и Скопие не се договорят, Съветът на ЕС трябва да вземе решение, поясни говорителят.

Според ЕК Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите и са изпълнили поставените изисквания. Бихме искали възможно най-скоро преговорите да започнат, допълни говорителят.

Той поясни, че свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите се решава от председателството на Съвета на ЕС, а за това е необходимо да бъде постигнато съгласие по преговорната рамка.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полковник РУМНО

    45 4 Отговор
    Не на влизането на РСМ в ЕС. Влизането на Македония ще означава край с българската азбука, писменост и история.

    Коментиран от #21

  • 2 Така се говори

    21 7 Отговор
    Боко е продал Българите на ЦРУ с всичките им данни и тайни, включително и лични тайни от СРС 🤫
  • 3 GnG

    13 19 Отговор
    ТЕРИТОРИЯТА на Македония е НУЖНА на ЕС и НАТО !

    Така или иначе, ЩЕ НИ ПРИНУДЯТ да се СЪГЛАСИМ със Северна Македония !

    Северна Македония ИМА още КАКВО да ДАДЕ на ЕС и НАТО, а ние ВЕЧЕ сме ПРОТЕКТОРАТ, с който се съобразяват САМО от КОРТУАЗИЯ ! :)
  • 4 Майна

    19 2 Отговор
    Вие не разбрахте ли, че Борисов вече няма думата...????Няма да стане както ви е удобно!!
  • 5 честен ционист

    16 21 Отговор
    На бас, че Славуца ще се огъне и ще издрънка там Македонското девойче в името на лъбовта и пълните шкафчета. Затова ви го и натрясоха, да ви предаде набързо и за малко.

    Коментиран от #6

  • 6 Майна

    22 12 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Не се и съмнявам ,че Трифонов би ни продал..., за него явно няма нощо свято....или е достатъно компрометиран и страхлив
  • 7 ЕК да прочете

    33 1 Отговор
    внимателно преспанското споразумение!!!! Според него НЯМА македонски народ, а македонски граждани!!! Няма македонски език а южнославянски език!!!!
  • 8 Име

    32 0 Отговор
    Насърчават или настояват !! Защото звучи като настояване! Да настояват на С. Македония, а не на България!
  • 9 Перо

    34 0 Отговор
    Съгласие по преговорната рамка не може да има и ЕС не е СССР. Ако се командори от горе и малките страни не са равноправни,тогава английския вариант е още актуален.Правилата за присъединяване са ясни и за да се променят се иска съгласието на абсолютно всички страни-членки на ЕС.Отказ до дупка на македонистката държава!!!

    Коментиран от #22

  • 10 антрашпиц

    9 1 Отговор
    Не е "ЕК призова", а ЕК ЗАПОВЯДА.Има разлика ,нали?!

    Коментиран от #30

  • 11 Ахахах

    28 0 Отговор
    Какво и да решите нище ще наложим вето! Дебили! Вето! Когато почнетв така да защитавате нашите интереси, а имвнно Шенген, визи за Америка, тогава може да кудкудякате евротулупи! Македония няма да влезне скоро в ЕС!!!!
  • 12 Доротея

    17 0 Отговор
    ЕК да пее на сайта си ,,Йовано, Йованке" в оригинал и тогава ще помислим! И да рецитират:

    Тамо, аз ще отговоря,
    де се белий Дунав лей,
    де от изток Черно море
    се бунтува и светлей;
    тамо, де се възвишава
    горда Стара планина,
    де Марица тихо шава
    из тракийска равнина,
    там, де Вардар през полята
    мътен лей се и шуми,
    де на Рила грей главата
    и при Охридски вълни.
    Там, де днес е зла неволя,
    де народа й мъченик,
    дето плачат и се молят
    се на същият язик.
    Там роден съм! Там деди ми
    днес почиват под земля,
    там гърмяло тяхно име
    в мир и в бранните поля.
    До чукарите Карпатски
    е стигнала тяхна власт
    и стените Цариградски
    треперали са тогаз.
  • 13 Гост

    16 0 Отговор
    Или скопените ще забравят какво е това крадене на история, или ще ходят да живеят в Атлантида.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пламен

    17 1 Отговор
    Ако натискат Северна Македония да влезе в ЕС въпреки нашето несъгласие ,референдум и България да излезе от този съюз !
  • 16 Шопо

    0 10 Отговор
    Газдата кажува,ратайот изполнува! Че подпишете и оро че играте! От шиптърско до бугарско требе път- голем,широк и здрав.За да може Големия Газда да се прекарва джепането.А това струва много паре.А макето паре нема.Че го плати Европата.Затуй е това бързанъе!
  • 17 Не мога да те набарам!

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "джаич":

    Иначе твоя край по-напред ще дойде!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 накратко

    7 0 Отговор
    Малко кофти за България звучи така публикувания текст на ЕК. Мисля обаче че това е на пръв поглед. Всъщност кофти новината е за скопяни. Няма да се обяснявам повече, че започна да доскучава.
  • 20 ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ

    7 2 Отговор
    ЗА НАПУСКАНЕ ДЖЕНДЪРСКИЯ СЪЮЗ И ТЕРОРИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НАТО
  • 21 Евро-Маршал

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "Полковник РУМНО":

    За да има "КРАЙ" трябва да има и "НАЧАЛО"! Прабългарите кхан Паро, Крум, Боби-1, ..... са били неграмотни и без собствена азбука азиатски добичета с "връх" на "интелектуалното" си развитие, изразяващ се с бойния им вик "ГЕПИ-И-И-И" и колекционирането на сервизи за вино от човешки черепи! Така че "българското" "НАЧАЛО" е измислено със задна дата за запълването на пропагандно-идеологическата ДОГМА на "новата българска единна социалистическа [милиционер наци-възродителна] НАЦИЯ", пръкнала се на пленум на ЦК на БКП през 1963г.! Тогава се поставя и началото на БКП-идеологическия наци-БИЗНЕС с измислици, фалшификации, манипулации, ...... на създадените многобройни идеологически и пропагандни спец-звена, спец-институти, спец-катедри, спец-ДС-шпионски отдели, ...... След 1990 г. тоя БИЗНЕС бе приватизиран все от "учени" от БКП+ДС-кариерата и сега е поставен въпроса за закриването и ликвидирането му, водещо до бясната реакция на ненужните и оставащи без държавана субсидия вече частни идеологически функционери! А и лъганите, заблуждавани и манипулирани с цел грабене на данъците им обикновени българи продължават да робуват на измамните догми на тоя наци-БИЗНЕС, подхранващ и подсъзнателните комплекси за малоценност и мании за кухо "величие"!

    Коментиран от #26

  • 22 GnG

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    "Английският вариант", не е АНГЛИЙСКИ, а решение на ГЛОБАЛИСТИТЕ.

    Във Великобритания, е твърде вероятно ИНДИЙЦИТЕ и ПАКИСТАНЦИТЕ да са вече ПОВЕЧЕ от кореняците, като имаме предвид, че кмета на Лондон е, от пакистански произход ! :)
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 бай Даньо

    1 2 Отговор
    Слави ще предаде България той няма друга опция за да се легитимира като новата власт в България пред САЩ и ЕС . Това трябва да е ясно. Бойко не беше в час по темата но Слави за да се докаже че е европеец и да бъде приет като силния човек в България ще предаде България навсякъде където е необходимо. Дори да се окаже че Слави не е предател , а просто не е в час, то ДБ ще предадат България а това е вероятната коалиция когато ГЕРБ окончателно слезе от сцената. Те ДБ вече го направиха като гласуваха декларация за македонско малцинство в ЕК . Че ДБ са проводник на еврогейщината е само черешката на тортата... честито на позналите резултата! Да не стане така че не съм ви казал.
  • 25 Made in Bg

    3 0 Отговор
    Не е редно ЕК да извива ръцете на своя членка ,като тя ще загуби част от своята езикова и историческа идентичност която исторически си е лично нейна ,заради геополитически маневри ! Това е грозно и долно и трябва да се заяви открито на "масата"със съпътсващите доказателства ! Ако това се случи и възтържествува истинността ,то вариянта на който съм навит е с референдум в България и С Македония да се осъществи чрез премахване на границите държавата Българо-Македонска Република ! Държави с обща история трябва да са една държава,независимо от Сърбия и други подклаждащи омраза между Нас! Това да е варианта! Кой не му изнася ,както се казва - У лево!

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Спасението

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Made in Bg":

    МНОГО по-перспективна, интелигентна и просперираща би била Конфедрация МакЕлада (с цяла Македония в нея и столица Солун)! После към нея ще се приедини и Обединен Евро-регион Тракия, Румъния ще си вземе цяла Добруджа, а Видин, Монтана и Враца с референдум ще изберат към Румъния или към Сърбия да се присъединят! Останалата територия може да бъде наречена Евро-M@нг@c@pcки Затворен Окръг на директно подчинение, охрана и подчинение на Евро-Комисията и Евро-Парламента!
  • 28 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    МАКЕДОНИЯ БИЛА МАКЕТ НА ДОН.
    ТОЗИ РУСКИ ПЛАН ДА СЕ ПРЕПРАВИ .
    И ТАКА ДА СЕ ПРЕПРАВИ , ЧЕ ДА НЕ ЛИЧИ , ЧЕ ГО Е ИМАЛО .
  • 29 Тракийскибг

    1 0 Отговор
    Да на Албания, Не на мръсните Македонци сърбомани
  • 30 Тракийскибг

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "антрашпиц":

    Да го ду,. хат ЕС, ако продължават да настояват е време да последваме Англия.
Новини по държави: