Last news in Fakti

11 Май, 2021 18:23 1 851 1

ЕС предупреди Великобритания да спазва обещанията за Брекзит

  • брекзит-
  • великобритания-
  • мишел барние-
  • митнически контрол-
  • размирици

Започна наказателна процедура срещу Острова заради едностранно шестмесечно забавяне на налагането на митнически контрол

ЕС предупреди Великобритания да спазва обещанията за Брекзит - 1
Снимка : Shutterstock

Главният преговарящ от страна на Европейския съюз за Брекзит предупреди Великобритания да прилага изцяло условията за излизане от Общността, по-конкретно за риболова и Северна Ирландия, или рискува да загуби доверие на световната сцена, информира "Франс прес".

"Подписът е важен, той отразява доверието, което Обединеното кралство трябва да продължи да заслужава, като спазва ангажиментите си", настоя Мишел Барние пред журналисти, като допълни: "Което не е това, което прави то в Северна Ирландия днес, и което не прави с рибарите".

Той призова Лондон да спазва условията на Брекзит по тези два ключови въпроса "точно както бяха записани в двете споразумения от октомври 2019 г. и декември 2020 г.".

Напрежение във връзка с риболова се разрази миналата седмица, когато френски лодки се струпаха на остров в Джърси в Ламанша, твърдейки, че им е отказан лиценз за риболов край бреговете му, въпреки обещанието на Великобритания за продължаване на достъпа след Брекзит.

Британски военни кораби бяха изпратени, както и френски патрулни катери, и въпреки че конфликтът приключи, остава неясно дали Джърси и Великобритания ще прилагат нови правила, които Брюксел не е одобрил.

"Имаме сериозен проблем по отношение на Джърси, който не разбирам, освен ако не става въпрос за нежелание", отбеляза Барние и подчерта: "Вероятно ще има последствия."

ЕС вече започна наказателна процедура срещу Великобритания заради едностранно шестмесечно забавяне на налагането на митнически контрол върху стоките, пристигащи в Северна Ирландия от Великобритания.

Системата има за цел да предотврати връщането на сухопътна граница с Ирландия, но ефективно запазва Северна Ирландия подчинена на правилата на ЕС за стоките.

Протоколът за периода след Брекзит породи лидерска криза в Северна Ирландия, както и избухването на размирици, невиждани в британската провинция от години.

"Ние обръщаме голямо внимание", каза Барние, отбелязвайки, че президентът на САЩ Джо Байдън, който има ирландски католически корени, "обръща особено внимание и на условията за мир в Ирландия".

След като се пенсионира от службата в ЕС, 70-годишният бивш френски министър е масово разглеждан за потенциален претендент на десницата срещу президента Еманюел Макрон на изборите през следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    3 1 Отговор
    Разпадащата Британска империя срещу Разпадаща Европа, кой ще бие Едните са пудели на САЩ другите на Русия но ще спечели Китай
Новини по държави: