14 Май, 2021 19:41 5 908 31

Меркел, Борисов и една странна сделка: германският "Шпигел" разказва

  • ангела меркел-
  • бойко борисов-
  • германия-
  • герб

В разследването на няколко пъти се появява ключовият въпрос: защо Берлин отдава толкова голямо значение на тези сделки?

Меркел, Борисов и една странна сделка: германският "Шпигел" разказва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Меркел лично се е застъпила за тази странна сделка с България: германският "Шпигел" разказва за "един политически фарс, който за малко да застраши човешки животи".

Германското списание „Шпигел“ публикува обширно журналистическо разследване по няколко сделки от миналата година, когато Бундесверът закупува от български фирми предпазни маски и защитни облекла. „Още не е ясно дали тази корона-сделка е политически фарс или афера“, отбелязват авторите на разследването Юрген Далкампф, Константин фон Хамерщайн и Гунтер Лач.

Фактите

Подписани били договори за относително малки доставки. Хасковската фирма за дамско бельо „Венера Стайл“ доставила 200 000 маски за 246 000 евро. Други две неназовани фирми доставили 11 000 предпазни облекла за 341 000 евро. Авторите на разследването отбелязват две обстоятелства, които пораждат въпроси. Първо: през април 2020 година самата България спешно се нуждае от маски и за известно време дори е наложена забрана за износа им. И второ: от германска страна сделката очевидно има най-висок политически приоритет, защото с нея се занимават самата канцлерка Ангела Меркел и министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Крамп-Каренбауер дори изпраща своя личен адютант със специален самолет до България, за да вземе образци от предлаганата стока. Авторите пишат:

„Сделките са задвижени от Меркел и от българския премиер Бойко Борисов - приятел на Запада, който обаче в своята страна непрекъснато е обект на слухове, че като политик не е особено чист.“

Авторите припомнят, че Меркел има топла връзка със София. „Бившият пожарникар, бивш телохранител, бивш каратист и бивш шеф на охранителна фирма Борисов не е смятан за образец на държавник. Опозицията го обвинява, че прикрива една корумпирана система, в коята думата имат олигарсите“, пишат авторите на статията и отбелязват, че Борисов е на „ти“ и на малко име както с канцлерката, така и с министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

В разследването са проследени всички фази на сделката, а авторите твърдят, че произведените в България предпазни маски и защитни облекла не отговаряли на очакванията и стандартите на Бундесвера. Затова договорените количества, плюс една допълнителна доставка на предпазни облекла и шлемове за 156 000 евро, навярно и до днес си стоят неизползвани в складовете на Бундесвера.

Ключовият въпрос: защо?

В разследването на няколко пъти се появява ключовият въпрос: защо Берлин отдава толкова голямо значение на тези сделки? От канцлерството са отговорили, че разговорите с чуждестранни партньори са поверителни, а от Министерството на отбраната казват, че всичко е било законно. След като припомнят, че в корупционния индекс на „Трансперънси Интернешънъл“ България държи последното място в ЕС, авторите търсят отговор и от познавачи на българската политика. Един от тях, който предпочита да запази анонимност, защото се страхува от неприятни последици, изказва предположението, че фирми, които получават подобни поръчки, пряко или косвено после се издължават на ГЕРБ. Авторите на статията цитират и отговора на съответното запитване на „Шпигел“ към Борисов, който гласи, че нямало никакви партийни дарения или други плащания, а българското правителство било само посредник.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    84 6 Отговор
    Меркелица и Тиквата са си делнали парите.Пенсионен фонд за двамата.
  • 2 Бойко шкафа

    65 6 Отговор
    Оставете ме на мира, Негодници такива..

    Коментиран от #13

  • 3 Майна

    63 3 Отговор
    Ти ни го натресе..,сега ти пожелавм да паднеш с ТРЯСЪК
  • 4 Кой създаде и финансира

    48 3 Отговор
    ГЕРБ

    Коментиран от #7

  • 5 Хм...

    33 2 Отговор
    БАИ не могат да се похвалят с чуждестранна инвестиция, ама други "могат".
  • 6 😄😄😄😄

    46 5 Отговор
    Европейска мизерия и Боко отново там
  • 7 Магията Фел

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кой създаде и финансира":

    Франц Зайдел НПО
  • 8 КОТарАК

    50 5 Отговор
    радвам се , че се представи тази статия , както беше и желанието на мнозина читатели тук! преди време писах , че НП е най-големият враг на Европа и при тях се подозират пране на пари , корупция , контарабанда в невероятно големи мащаби и тиквата е само пионка от схемата.

    Коментиран от #23

  • 9 Майна

    51 4 Отговор
    Какво ще кажат ЕНП? Нали до последно се застъпваха за него???Къде е ЕК???А КЪДЕ Е КЬОВЕШИ???

    Коментиран от #12

  • 10 НКВД

    50 6 Отговор
    В РБ 10 години се фалшицират изборите с благолсловията от Берлин.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Брендица

    34 5 Отговор

    До коментар #9 от "Майна":

    Е какво да кажат? Бърборко е у шпагат положение, а Меркелица септември. Шпигел😂че ни извести
  • 13 карамфила

    26 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко шкафа":

    гадове,а аз направих толкова много за моето шкафче,неблагодарници!!!
  • 14 Врачка

    22 5 Отговор
    Елементарно.Всички са наясно,че Борисов освен текстилни фабрики в Турция явно притежава и шивашки в България.Колко е прозаичен Борисов,спор няма.
  • 15 БОКо Банкянски

    14 7 Отговор
    Тия от Шпигел са гола-вода разследващи щом не са могли да достигнат до нощното шкафче на Меркел! Дори магарешката докторица Андрюша Ковач контеса Месечкова (от ЕНП-ГЕРБ) не е допускана там за да се прави на Мата Хари! Там вместо пищов, отгоре има Калашник със сгъваем приклад! За другото съдържание - когато му дойде времето! Ния с нея сме почетни членове на масонската ложа "Строители на газопроводи Дружба" - заедно с Вовата, Ердо и Вяхирев!

    Коментиран от #20

  • 16 Бибитко

    29 3 Отговор
    Меркел да си взема нашата Тиква и да го ползва за лична употреба, ако желае! Достатъчно е, че го протежира цели 11 години!
  • 17 замислен

    21 2 Отговор
    Гешефтарите ГЕРБерасти не само с танте Меркел са правили гешефти и схеми и потъват бавно, но сигурно надолу и ще се закотвят на 2ро или 3то място на изборите, а псевдопатрЕотите патерица ГЕРБЕрастка ВМРО, НФСБ, Воля, Атака и Москов няма и да помиришат Парламент, а ще го гледта през крив макарон!
  • 18 КАКВА

    16 3 Отговор
    МЕРЗОСТ. ТОВА АКО Е ВЯРНО
    БИБИТКО И МЕРКЕЛ СА ЗА
    СИБИР.ТЯ Е ИЗТОЧНО ГЕРМАНКА.
    ТОЙ Е КОМУНИСТ. ЛИКА ПРИЛИКА.

    Коментиран от #30

  • 19 Калинка

    20 1 Отговор
    А аз се чудех защо педката на комисията за (липсващи) инвестиции получава чиста заплата от 38'000 лв./месец?! Без да е била млада ПАРТИЙКА, нали?! 0:-(
  • 20 Брендица

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "БОКо Банкянски":

    Май днес не съм само аз адреналинена😂не ме да се сопрем. Отде изръси тоя акъл?
  • 21 Лост

    18 2 Отговор
    Ключовите дума са -Ментета маски и защитни облекла. А Борисов казваше, че ще залеем целия свят.
  • 22 време за пандиз

    21 3 Отговор
    Буцито е инвестиция на ХСС , а общоизвестно е , че всеки си брани инвестицията когато му носи печалби. Буци е схема за източване на какво ли не от България , което го превръща в национален предател и следва да му се търси отговорност , като на такъв. Тоя индивид корумпира цялото ЕС .
  • 23 Антимафия

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    За оцеляването си във властта,
    Бойко Борисов е готов,
    на всякакъв вид простотия и удари!
    Стига това, да го пази от разследване?
    Примката около него бавно, но сигурно
    започва да се затяга,
    този път се надявам , да няма
    излизане от ареста ,до момента,
    докато не мине делото и присъдата му?
    Която би трябвало , да води към затвора ?
  • 24 ARMA 3

    19 1 Отговор
    Нашия Бойко Борисов приятел на Запада и продажен управляващ затрил България на дъното е същия като Михаил Горбачов продажник който трябваше да заеме мястото на Милошевич в Хага
  • 25 БОЛШЕВИК

    17 1 Отговор
    Това е то, вместо ЕС да котролира такива апаши като Тиквата. те са си аверчрта в далаверата.
  • 26 kjl

    15 1 Отговор
    Борисов винаги е показвал, че не ГНУСЛИВ! Може да е участвал някъде, знае ли човек. Не само за тези сделки, изобщо реанимирането на Борисов отдавна е благодарение на наразбираемата, но и безрезервна подкрепа на Меркел. Не се з знае защо, но това е факт. Може да има дълъг език или меки пръсти ....
  • 27 Гост

    12 2 Отговор
    Манус манум лавати " едната ръка мие другата ", а пък двете лицето. Пенунция нон олет "парите не миришат" както казват римлянитеа.Това е благодарското от "Аngy" бившата FDJ- секретарка за държане на границите чисти без имигранти
  • 28 Яя много малко пара тва

    7 1 Отговор
    Как боки се занимава с некви пари за солети лелееее че и изперкел и тя у схемата😂😂😂😂
  • 29 ARGON

    6 1 Отговор
    Еврейските глобалисти са решили да разкарат Боко-Тиквата от властта. Тиквунят вече не им трябва.
  • 30 ARGON

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "КАКВА":

    Ангела не е германка, а е еврейка. Старото й фамилно име е Кашер/Кошер. Майка й е полска еврейка.
  • 31 сделка

    13 1 Отговор
    Боко и ГЕРБ трябваха на Меркел, като гласове подкрепящи ЕНП в ЕП! Вожда знаеше това, хората му бяха безпрекословно подчинени в Европарламента на хората на Меркел и гласуваха с ЗА хаПсолутно в полза на ЕНП. За сметка на това Боко беше оставен да си вършее на воля на територията наречена България!
Новини по държави: