16 Май, 2021 20:32 2 215 49

Йорам Елрон, посланик на Израел в България: „Хамас“ цели да заличи Израел от картата

  • йорам елрон-
  • израел-
  • хамас

Израел използва правото на самозащита, за да защити гражданите си

Йорам Елрон, посланик на Израел в България: „Хамас“ цели да заличи Израел от картата - 1

Посланикът на Израел у нас Йорам Елрон коментира ситуацията с ракетните обстрели. Пред БТВ той каза, че кампанията на „Хамас“ и други терористични организации цели да унищожат Израел от картата.

Как си обяснявате тази рязка ескалация на напрежението, довела до човешки жертви и от двете страни на конфликта?

– Това е продължаваща кампания на „Хамас“ и други терористични организации за подстрекаване към насилие, за генериране на тероризъм. Това е организирана кампания от тези терористични организации. Тяхната цел е да унищожат Израел, да ни разпръснат, да заличат Израел от картата. Тази кампания продължава от много време от тяхна страна.

Не бива да се забравя, че „Хамас“ е терористична организация и е призната за такава от международната общност, от САЩ, от европейските страни, включително и от България. Израел използва правото на самозащита, за да защити гражданите си. „Хамас“ всъщност извършва двоен грях: първо напада цивилното население на Израел, използвайки тяхното цивилно население в Газа като човешки щит. Трябва да последва ответна реакция и ние реагираме със сила.

Как ще отговорите на твърдението, че политическата несигурност и дефрагментация в Израел е повлияла на способността на страната да предвиди тази ситуация?

– Изобщо не съм съгласен с предпоставката за този въпрос. Няма абсолютно никакво отношение между политическата ситуация и начина, по който Израел реагира на терористични атаки, продължаващи вече толкова много години. Това е продължаваща кампания, както казах.

От миналия понеделник насам, повече от 1700 ракети са изстреляни срещу Израел срещу цивилното население, както споменах, водейки до значителни щети, жертви, принуждавайки милиони израелци да търсят убежище, което е абсолютно неприемливо и на което отговаряме със сила.

Имах предвид дали смятате, че терористични групировки като „Хамас“ и „Ислямски джихад“ използват такива моменти на политическа несигурност с избори след избори в Израел, за да ви нападат?

– Казвам Ви, няма връзка между политическата ситуация и терористичната кампания на „Хамас“, „Ислямски джихад“ и други терористични организации. Това е организирана кампания, нямаща нищо общо с политическата ситуация. Целта е да се създаде хаос, насилие, тероризъм, като крайната цел е унищожаване на Държавата Израел, според устава на тази терористична организация.

И пак подчертавам, че международната общност е признала „Хамас“ за терористична организация, включително и България. Получихме изявление в наша подкрепа от правителството на България, от двамата министри на външните работи (и бившият, и новият), заявявайки ясно, че ракетните атаки над Израел, тероризиращи израелците и арабите в Израел, трябва да бъдат преустановени незабавно. Високо оценяваме тази подкрепа от страна на България.

Наблюдаваме и различни аспекти на сблъсъци – между араби и евреи в израелски градове – което дава повод за опасения, че ситуацията може да се влоши драстично.

– Израел е държава на законите. Полицията ще гарантира за опазването на реда и спазването на закона. Лидерите, президентът, министър-председателят осъждат тези актове на насилие и се надявам скоро да бъдат потушени и да се върнем обратно към нормалния начин на съвместно съществуване, което характеризира израелското общество. Сигурен съм, че ще можем да преодолеем предизвикателството.

При какви условия Израел би прекратил огъня?

– Както казах, нашата кампания е за самозащита. Целта ни е да възстановим мира и спокойствието в южен Израел дългосрочно, да укрепим възпиращите фактори и да гарантираме, че „Хамас“ разбира, че ще плати много скъпо за терористичните действия, които започна в понеделник.

Какво прогнозирате за идните седмици? Министерството на отбраната заяви, че ударите ще продължат до „настъпването на пълна тишина“?

– Това казах, това са ни целите, за да гарантираме дългосрочен мир в южен Израел и че „Хамас“ и другите терористични организации да премислят няколкократно, преди да предприемат действия срещу Израел.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Army Ranger

    6 33 Отговор
    Вceки мултирacoв уж трябвa дa e гoрд aмeрикaнeц нo тия пaлecтинcки aрaби дoри cлeд 50 гoдини нeпризнaвaт чe вeчe ca aмeрикaнци и oщe вeят пaлecтинcкoтo знaмe, a кoй пaлecтинeц cкaндирa чe ca изтрeляни нaд 3000 рaкeти cрeщу цивилни изрaeлци нямaщи нищo oбщo c aрмиятa
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    38 6 Отговор
    Моше! АРЕ не с глупостите Пак. Смех! Чичко ти Кампала Харис ли?
  • 4 Никой

    13 3 Отговор
    Аман а сцваша безкрайна война. И всеки е прав. Глупости
  • 5 НКВД

    44 5 Отговор
    Ако Русия използва сила да защити гражданите си е агресор.
    Нещо намирисва на двойни стандарти?

    Коментиран от #11

  • 6 Майна

    45 5 Отговор
    Лъжа е!!!НИМА ЗАБРАВИХТЕ, ХИТЛЕР??? В ОСНОВАТА НА ЗЛОТО В СВЕТА СТОЯТ ЦИОНИСТИТЕ...РОКФЕЛЕР, РОТШИЛД , НЯМА ДА ИЗБРОЯВАМ ВСИЧКИ ЕВРЕИ ИЛЮМИНАТИ , КОИТО В МОМЕНТА ЩЕ ЗАТРИЯТ И ЧОВЕЧЕСТВОТО...ЩЕ ЗАТРИИТЕ И АМЕРИКАНСКИЯ НАРОД, ВИЕ СТЕ .ЗА ЗАТРИВАНЕ

    Коментиран от #9, #13

  • 7 Army Ranger

    8 47 Отговор
    Палестина- подкрепена от всички араби и арабски държави, Турция, Пакистан, и още много мюслита а Израел е подкрепен от целия останал свят. Всеки подкрепил Палестина подкрепя и мултирасовите бракове в САЩ, който е националист патриот родинолюбец би подкрепил Израел

    Коментиран от #16

  • 8 На кой му пука

    17 8 Отговор
    Бе човек, сега съм на 48 и от 40 г само това слушам за вас, земете се сдобрете, яжте пиите и тва е.. Коима толкоз в тея каманаци... Ела да видиш в Бг зеленина огромна, вода бол... Ако сте тук ше се самоизядете като канибали

    Коментиран от #15

  • 9 Само бялата раса....

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Остатъка ще чисти обувките на Китай........
  • 10 Вече

    24 3 Отговор
    писнахте на всички ! Спрете се , хората искат мир , а не война - за всички ни , за деца , внуци и поколенията след тях !
  • 11 CNN

    5 26 Отговор

    До коментар #5 от "НКВД":

    Русия ако исползва сила да защити гражданите си всичко е ок видяхме ги спецназ Алфа в Беслан когато с газ изтрепа сумати от собствения народ но да анексира отдавна дадени територии и да раздава руски паспорти в Украйна и да войюва с чужда държава заради паспортите това вече е глупост и наглост
  • 12 Ако това което казв чи*ута е вярно

    25 9 Отговор
    Пожелавам успех на хамас
  • 13 Спокойно.......

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    В Китайската империя не признават други малцинства освен с дръпнати очи......ако група банкери си мислят че след унищожаването на страните си ще процъфтяват при останалата нова супер сила Китай много се заблуждават- просто тия илюминати ще бъдат генетичен материал в Китайски концлагери........
  • 14 Садам

    7 11 Отговор
    Палестинците са прокси бойци на Пентагона.Когато има да се решават международни въпроси САШ натискат КПП ето на Хамас .Евреите или клякат се договарят или купуват скъпи джепането за “SKY Dom”

    Коментиран от #20

  • 15 Блек Хоук

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "На кой му пука":

    Ако дойдеш в БГ къде ги зеленината като хванеш за Сандански тревата пожълтяла ав камениста Гърция зелена, черноморието бетонирано и в собствената си държава българин не ходи до Кърджали Столипиново защото отдавна бият ако не си етнически българин
  • 16 А вие мъжелюбците

    9 4 Отговор

    До коментар #7 от "Army Ranger":

    Кого подкрепяте? Палестина или Израел?

    Коментиран от #19

  • 17 Аналитик плюс

    19 4 Отговор
    Aкo гoвoрим зa cпрaвeдливocт, циoниcтитe e крaйнo врeмe дa рaзбeрaт, чe нямa дa видят мирa caмo c aгрecия и рeпрecии към пaлecтинцитe oт пoзициятa нa cилaтa. Нo кaквo дa ce прaви, вoeннoтo прeвъзхoдcтвo и cилaтa ca oпиум зa яcтрeбитe, хиeнитe и вcякaкви други прoтивни хишници
  • 18 булюбулюбулю

    22 2 Отговор
    БТВ - всички гледни точки...хайде сега да чуем и някой палестинец.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гебрев

    9 3 Отговор
    Аз опитах да изнеса оръжие за Украйна и ми гръмнаха всички складове, а тези хиляди тежки ракети в Газа как попаднаха там и от къде?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Толкова ли е трудно да отговориш

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "CNN":

    Подкрепям едните или другите? Какво, страх те е активният във връзката ви да не те скастри ли?
  • 25 Противно на конспираторите.....

    5 5 Отговор
    Нещата не са толкова прости - ако САЩ се изтеглят от Близкия Изток и закрият Израел много скоро на тяхно място ще се появят Китайски Военни бази - именно затова Китай въоражава Иран и подкрепя аксона Турция - Катар - Пакистан- Азери- Хамас против САЩ и Израел - Армения и Гърция на първо време! В Африка вече изгониха белите почти и даже работи Китайска Полиция!
    В случая конспиративните коментатори в полемиката си към Израел/САЩ забравят че Китай всъщност е реалната заплаха в дългосрочен план, а администрацията в САЩ е прокитайска, финансирана от Китай и водеща самите САЩ към цивилна и расова война отвътре с планомерен геноцид на Европейското население в САЩ и подкрепа само на малцинствата черни и др. докато американските корпорации преминават една след друга от еврейски в китайски ръце / вж. Китаец Маск и др/!

    Коментиран от #28

  • 26 ИМА ОЩЕ

    4 6 Отговор
    Юрій Бутусов
    12 май в 11:51 ч. ·
    Ракетная война: Израиль героически отражает удары иранских и российских ракет, запускаемых террористами ХАМАС и Исламского джихада
    Нападение на Израиль террористов Хамас, вооруженных Ираном и Россией, является впечатляющим примером феноменального развития организации системы обороны и военных технологий Израиля в необъявленной войне за свободу и независимость, чему стоит учиться и делать выводы.
    Итак, основные события по данным Израиля и террористов:
    В 18.02 10 мая состоялся первый ракетный залп по району Иерусалима, и затем обстрел начался с разных точек сектора Газа.
    Одновременно по гражданской машине на границе с сектором Газа террористы выпустили противотанковую ракету Корнет российского производства - машина уничтожена, водитель чудом не пострадал.
    В одном из домов семья дисциплинированно переживала атаку в защищенном убежище в доме, их дом был разрушен прямым попаданием, но люди не пострадали.
    Пресс-служба "скорой помощи" Израиля через четыре часа после начала обстрела заявила, что получила 532 порции донорской крови - добровольцы сдали кровь еще до объявления каких-либо жертв.
    В 18.44 - через 42 минуты после начала атаки террористов, армия Израиля нанесла первый ответный удар, а всего в ночь с 10 на 11 мая было поражено 145 целей в секторе Газа -
  • 27 Мой

    1 3 Отговор
    Същата цел има и Израел за Палестина, с една разлика, че има план и в на път да я осъществи.
  • 28 Противно на конспираторите 2

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Противно на конспираторите.....":

    Добавка: хибридната война с военни вируси/ваксини убийци се води от Китай против САЩ/ЕС като предверие за осакатяването на НАСЕЛЕНИЯТА и икономиките на аксона НАТО - ЕС- Израел -Япония и довършването им с гореща война от 200 млн. Китайска Армия в евентуална нагласена 3 та световна в последна фаза след взаимното унищожение на остатъка от бялата раса с конфликт НАТО-Русия/първа фаза/ спровоциран от малоумни банкери-ционисти които се заблуждават че после ще процъфтяват в Китайски хипер градове /чакат ги концлагери/ - Китай не съкращава населението си а напротив го увеличава /възможно даже с клониране и генетика/ в момента старика сложен от Китай в САЩ представящ се за президент унищожава собствената си страна с ваксинации, саботаж на петролни тръби, раздухване на расов конфликт между черни и бели и т.н. Конфликта в Израел е продължение на разпада на САЩ по всички линии и предстоящото Китайско господство в региона като на първо време ще изтласкат аксона Турция-Катар-Пакистан -хамас против Израел-Гърция- САЩ всичките от тези страни подложени и на икономически геноцид с изкупуването на западните банки и корпорации от сегашните им еврейски собственици от Китайци!

    Коментиран от #29

  • 29 Следователно в случая.....

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "Противно на конспираторите 2":

    България има интерес да подкрепи Израел против Турско-азеро-палестинския аксон който между впрочем заплашва и Кипър и Гърция особено Султана с открита война или други думи пълна балканска дестабилизация!
  • 30 Европа

    4 9 Отговор
    Та кой ги въоръжава и подскокоросва тия изверги, които във детски градини, болници, Прес агенции, разполагат ракетни площадки.И ми е много интересно, в цивилидована България, защо още се намират хора които да ги оправдават и подкрепят.Да не би да изповядват техия морал и ценности.
  • 31 един от многото

    4 1 Отговор
    Ами , ха дано!
  • 32 Хаа

    8 4 Отговор
    На Ердоган като му дадоха дронове, се помисли за небесен братовчед и заплашва наред, Гърция,ЕС,Щатите, следваше и нашия ред.Щял да шамари и Израел преди дни.Нещо стана много тих, явно няма време от анализи, за да разбере истинското положение в момента.

    Коментиран от #36, #49

  • 33 грес

    12 3 Отговор
    Тези и те почнаха да се изкарват многострадалци!? Тюх-брех-аферим!? Но, разликата е че, тези прокудиха палестинците от вековните им земи и сега се изкарват невинни вълци под овчи кожи. Но това е, цялата съвременна технология с която разполагат не може да им помогне пред волята на палестинският народ да си възвърне държавата! Това е голямото предимство на палестинците, пред еврейската техногенна напаст!!!
  • 34 Seid & Selahaddin i Eyyubi

    2 4 Отговор
    Не бързайте с несмислени коментари
  • 35 Опаа

    6 6 Отговор
    Е, те това е кремълската манипулация.Какво общо има палестинския народ с тая шайка терористи, които ги държат в безпрекословно подчинение, като щитове и заложници, за да им признаят правото да образуват първата терористична държава в света.
  • 36 Даже ядрено оръжие.....

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хаа":

    Уговаря евентуално с братята Пакистанци - затова е толкова нагъл напоследък..........
  • 37 Kcaniba

    6 1 Отговор
    все пак изглежда че хитлер,химлер и райха са една и съща , невидима ръка, създала исраел... фшиизъма и ксенофобията променят измеренията си, но не и същността и адското съдържание.
  • 38 пълни глупости

    9 1 Отговор
    Отнехте земята на палестинците, концентрирахте ги в резервати и сега ги избивате вкупом за удоволствие! Жалки нещастници сте и го знаете!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Моше

    2 10 Отговор
    Браво на братския Израелски народ. Бийте враговете без жалост . Българския народ ви подкрепя безрезервно...
  • 41 Хамас не може да заличи Израел, чисто

    4 0 Отговор
    Технически, по вероятното е обратното, то се случва!!!
  • 42 big

    3 0 Отговор
    Доста години работих за израелска компания и самите израелци са гордееха, че те са на-големите престъпници в света и като категоричен пример посочваха Ал Капоне! Няма да е лъжа, ако кажа, че бях съгласен с тях, не че знаех, че той е евреин, а защото те управляват в сянка света. Реално, като се погледне, те държат световните пари и са в управляващите върхушки навсякъде по света, включително и в Русия. Най-спряганото име сега е това на Сорос.

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 така е

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "big":

    Но единствено при българите не им минават номерата и затова ни мразят...
  • 46 аз съм Веска

    2 2 Отговор
    ВИЖДА СЕ КАК НЕБЕСНИТЕ СИЛИ ЩЕ РАЗРУШАТ ЙЕРУСАЛИМ , ЗАЩОТО ХРИСТИЯНСКАТА РЕЛИГИЯ Е ПОСТРОЕНА ВЪРХУ РОГАТА НА ЗЛАТНИЯТ ТЕЛЕЦ .МОЖЕ И ДА ИМА ЛОГИКА ...
    ЕЕЕЕЕЕ , ЦЕЛИ 2000 ГОДИНИ СА ЕКСПЛОАТИРАЛИ ТЕМАТА С ИЗМИСЛЕНИЯТ ХРИСТОС .НО...
    ЗЛАТНИЯТ ТЕЛЕЦ Е НА ВРАТИТЕ НА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД .... И ОБЕДИНЕНИЕТО НА РЕЛИГИИТЕ Е КАТО ПАНДЕЛКИ ВЪРХУ РОГАТА НА ЗЛАТНИЯТ ТЕЛЕЦ.
    КАКВО БИ СЕ СЛУЧИЛО , АКО Я НЯМАШЕ РЕЛИГИЯТА НА ХРИСТОС ... МОЖЕ БИ ЩЯХМЕ ПО- ДОБРЕ ДА ЗНАЕМ , КОЕ НИ Е ЦЕННОТО И ДА ГО ЗАЩИТАВАМЕ ... БЕЗ ДА СТИГАМЕ ДО ДЕМОГРАФСКА , ЗДРАВНА , ИКОНОМИЧЕСКА И ДА РЕЧЕМ ФУТБОЛНА КРИЗА ... ЩЯХМЕ ДА СИ ПОДАВАМЕ ТОПКАТА ПО- ОТГОВОРНО .

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 мдам

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "аз съм Веска":

    КАКВО БИ СЕ СЛУЧИЛО , АКО Я НЯМАШЕ РЕЛИГИЯТА НА ХРИСТОС ...

    Щяхме да сме евреи.
  • 49 Запознат

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хаа":

    Ти за Ердоган не мисли той има огромна армия с реален боен опит, мощен ВПК, който произвежда почти всичко от пистолети и дронове до стелт фрегати и подводници! А и може да разполага с термоядрено оръжие! Путин не събра кураж за война с изоставената от НАТО Турция!