Last news in Fakti

26 Април, 2021 10:46 2 531 12

Десетки мигранти се опитаха да влязат в Испания с плуване

  • мигранти-
  • бежанци-
  • мароко-
  • испания-
  • плуване

Те са плували от мароканския бряг до най-южната испанска територия

Десетки мигранти се опитаха да влязат в Испания с плуване - 1
Снимка: Shutterstock

Най-малко 80 марокански мигранти, поне 7 от които непълнолетни, са успели да стигнат нелегално тази неделя до автономния испански град Сеута, разположен на средиземноморския бряг на Северна Африка срещу Гибралтар, предаде БНР.

Те са плували от мароканския бряг до най-южната испанска територия, въпреки силното течение и вятъра. Крайбрежните власти казват, че това е най-масовото нашествие на плувци емигранти. „Отчаяние“ - това е което кара младите мароканци на възраст между 20 и 35 години да облекат неопреновите костюми, да сложат плавниците и да напуснат незаконно границите на родния Мароко в търсене на по-добър живот в Европа.

Между териториите на двете страни има само 200 метра водна ивица и това дава надежда за успех. Някои се връщат, други се давят, а тези , които успеят биват настанявани в индустриални складове, където карат задължителна 14-дневна карантина. Преди година веднага бяха връщани в страната по произход, но сега мароканската граница е затворена и това е допълнително улеснение за новопристигналите мигранти.

„Днешният ден беше истинска лудост“, каза в неделя говорител на полицията, принуден да активира хеликоптера на Гражданската гвардия, за да спасят от удавяне част от плуващите към Испания. Миграционният натиск от Мароко през последните месеци е в пъти по-голям от нормалното. Полицейските части се оплакват от липсата на контрол над мароканското крайбрежие от страна на тяхната жандармерия, което улеснява напускането на страната. Още по-интензивен е напливът към Канарските острови, където само през миналата година е имало 700% повече емигранти в сравнение с предходната.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПППП

    6 12 Отговор
    Между Испания и Мароко разстоянието по вода е около 35 км. А не 200 метра, както пише в статията!

    Коментиран от #5, #8

  • 2 Ясно ли е на дженди-капели?

    7 2 Отговор
    Тези решителни мачовци ще хрускат евро меките китки като чипс,а с гей-паради войни не се печелят..
  • 3 Stéfanie 🎲

    27 1 Отговор
    Под търсят по- добър живот в Европа, да се разбира , че търсят лежачката на соц помощи и са продават наркотици.
  • 4 Европа

    15 0 Отговор
    не е разтеглива , та да поеме цяла Африка !
  • 5 Кози

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПППП":

    идиот, ти прочете ли статията? Град Сеута провери ли го къде се намира?
  • 6 Който

    8 1 Отговор
    го вземе под 200 секунди може да почне спасител на Тенерифе-))
  • 7 Феникс

    10 2 Отговор
    Стреляйте ги докато са във водата тея не-гри терористи
  • 8 3782

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПППП":

    Град сеута е в Африка. На другия континент. Заобиколен изцяло от Мароко и срвдиземно море. Там е Територия на Испания заедно с град Мелиля. Задгранична испанска територия както са и канарските острови на хиляди мили от Испания
  • 9 Преминаващ

    1 2 Отговор
    Мисирки! Гибралтарския проток е дълъг около 65 км и широк от 15 до 45 км. Поне да си направят справка, ане да пишат глупости - 200 м. Или им е трудно/невъзможно да го намерят на картата?

    Коментиран от #12

  • 10 Минувач

    5 0 Отговор
    Малоумния либерализъм е причината Африка да се пренася в Европа!
  • 11 Call of Duty

    7 0 Отговор
    макаронски имигранти плуват за социални помощи
  • 12 Гад

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Преминаващ":

    Те мое да са мисирки ама ти си щраус дето си е заврял главата не в пясъка а в .... И с него мислиш, защото "Прминаващ" е писател а не читател
Новини по държави: