Last news in Fakti

31 Януари, 2013 14:46 929 0

ЕК призовава за забрана на наркотика „4-MA“

  • ек-
  • забрана-
  • наркотика „4-ma“

Европейската комисия /ЕК/  предложи забрана в целия ЕС на „4-MA“ ― синтетично вещество с физически ефект, подобен на амфетамините. Комисията поиска от държавите ― членки на ЕС, да предотвратят свободното разпространение на наркотика в Европа, като вземат мерки за неговото контролиране.

4-метиламфетамин ― или 4-MA ― вече е обявен за назаконен в 10 страни от ЕС (Австрия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Нидерландия и Обединеното кралство). Само за периода 2010 — 2012 г. употребата му е причинила 21 смъртни случая в четири държави от ЕС.

„4-MA се произвежда и пласира от престъпни банди. Известно е, че води до смърт“, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието. „Засечен е в 15 държави от ЕС и вече е забранен в 10 от тях. Ако предприемем действия на равнище ЕС, ще спрем неговото разпространение и ще му попречим да нанася вреда на младите в цяла Европа.“

До момента разполагаме с данни за 21 смъртни случая в четири държави членки (Белгия, Дания, Нидерландия и Обединеното кралство), при които в проби, взети след смъртта, са открити следи от 4-MA, самостоятелно или в комбинация с други вещества, особено амфетамини.

С днешното предложение на Комисията се цели да се забранят производството и пласирането на 4-МА, като бъдат подложени на наказателноправни санкции в цяла Европа. Сега правителствата на държавите ― членки на ЕС, трябва да решат дали да въведат тези мерки, като гласуват с квалифицирано мнозинство в Съвета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: