Last news in Fakti

30 Май, 2021 11:15 2 026 5

Шотландия иска удължаване на срока на статут на уседналост за граждани от ЕС

  • шотландия-
  • великобритания-
  • брекзит-
  • европейски съюз

По последни данни за статут на уседналост са подадени 5,4 милиона молби, от които 4,9 милиона са удовлетворени

Шотландия иска удължаване на срока на статут на уседналост за граждани от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шотландия призова британското Министерство на вътрешните работи да удължи крайния срок за получаване на статут на уседналост за гражданите от ЕС. Хиляди са застрашени да загубят правата си на Острова след 30 юни в резултат на забавяне на обработването на документите им.

Само месец преди изтичането на крайния срок шотландският министър за Европа Джени Гилрут призова Хоум офис да удължи крайния срок на схемата за уседнал статут, защото хиляди лица, имащи право да го получат в Шотландия, още не са кандидатствали. А това означава, че „животът им ще бъде преобърнат с главата надолу“, както се изрази Гилрут, ако не спазят срока.

Джени Гилрут отправи този призив след много съобщения, че има големи забавяния при обработката на молбите.

По последни данни за статут на уседналост са подадени 5,4 милиона молби, от които 4,9 милиона са удовлетворени.

Гилрут посочи, че рисковете са съвсем реални, защото ако гражданите от ЕС нямат този статут, те няма да могат да работят, да учат, да получават помощи, да карат колите си или да си откриват банкови сметки.

Въпреки че правителството обеща да проявява голямо разбиране в случая със заявленията, от Министерството на жилищното настаняване, общностите и местното управление заявиха, че хората, които не са успели да получат уседнал статут, незабавно след 30 юни губят правото си на помощи за бездомни.

От Министерството на здравеопазването пък посочиха, че те ще трябва да плащат за всяко лечение, което не е спешно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А тъй нааааа

    5 0 Отговор
    Ся кой ще ви бере краставиците?

    Коментиран от #4

  • 2 Империя

    2 5 Отговор
    Шотландия изка независимост, изкат да са европейци, изкат европейски народи в Шотландия да работят. Но Великобритания по точно Англия не им дава независимост, подводниците няма къде да ги разположат, мразят европейците и обичат индийците и пакистанците, те изкат отново да са империя а са силно зависими от САЩ, те са богат народ с силна малка армия, но твърде незначителни за някакво величие за което претендират на глобално ниво
  • 3 7877

    1 0 Отговор
    Искат
  • 4 0000000000000

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "А тъй нааааа":

    Ще намерят кой
  • 5 Живка

    2 0 Отговор
    Шотландия ще ги зареже.може би след смъртта на бабата
Новини по държави: