Last news in Fakti

3 Юни, 2021 11:47 1 592 11

Чешкият сенат възнамерява да отстрани президента Земан

  • чешки сенат-
  • милош земан-
  • държавна измяна-
  • врбетице-
  • конституционна жалба

Чешки парламентаристи обявиха, че възнамеряват да подготвят конституционна жалба, обвиняваща Земан в държавна измяна

Чешкият сенат възнамерява да отстрани президента Земан  - 1
Снимка: БГНЕС

Сенатът на Чешката република следващата седмица ще обсъди въпроса за импийчмънт на президента на страната Милош Земан, заяви председателят на горната камара на парламента на републиката Павел Фишер, цитиран от РИА Новости.

"Току-що гласувахме в комисията по външните работи и сигурността на Сената, че Милош Земан не е в състояние да изпълнява длъжността президент на републиката. Изхождаме от член 66 от Конституцията. Ще поканя Сената да обсъди това следващата седмица", написа Фишер в „Туитър“.

По-рано група чешки парламентаристи обявиха, че възнамеряват да подготвят конституционна жалба, обвиняваща Земан в държавна измяна, поради разсекретяването на някои данни в телевизионно обръщение към съграждани по случая „Врбетице“.

В обръщението си президентът коментира обвиненията срещу Русия за участие в експлозиите на складовете за оръжия. Според него в доклада на контраразузнаването няма доказателства или данни дали на територията на складовете е имало агенти на чужди разузнавателни служби. Разследването на инцидента, отбеляза той, продължава.

Полицията и Главната прокуратура работят с две версии за случилото се - непрофесионални действия на служители на склада и дейности на агенти на чуждестранни специални служби.

В средата на май Земан заяви, че друга причина за експлозиите може да бъде опит да бъде прикрита липсата на оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Американските сенатори

    12 2 Отговор
    снемат доверието си от Боко тиква, затова е бил привикан на крака в Американското посолство.

    Коментиран от #4

  • 2 гост

    8 29 Отговор
    Отдавна му беше време на този чещки русопитек мазен да му врътнат кранчето !
  • 3 Българин

    23 2 Отговор
    Изтоочна Европа - Лоша организация, неадекватно съхранение, кражби прикрити с пожари, нискоквалифициран персонал.... Земан го е признал, но натовските марионетки в Чехия имат задача да натопят Русия. 🤔 Нямало доказателства срещу Русия ? Карай.
  • 4 Въпросче

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Американските сенатори":

    Как го измисли? Вече го казах - ЕНП (Вебер, Бойко) играят по щатската свирка срещу руско-европейските енергийни проекти . Янките едва ли ще си сменят куклите

    Коментиран от #10

  • 5 БХОРТЕИ

    9 1 Отговор
    Цялата работа на нато и същисаните е да фабрикуват компромати по света и да печелят.Както и на европейците също.Буци беше на власт защото им беше донор и удобен.

    Коментиран от #7

  • 6 Скептик

    6 0 Отговор
    Само това ли е причината да искат да го отстранят? Не звучи сериозно.
  • 7 Причината

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "БХОРТЕИ":

    и до #4 Въпросче - Както е казал навремето някой, все пак става въпрос за пари.
  • 8 Обаче

    16 0 Отговор
    Какъвто и да е Земан, давам го за пример на всички европейски държавници, които Меркел притиска да приемат част от нейните гости. Земан беше казал: "Не сме ви канили. След като вече сте дошли, ще спазвате нашите правила. На когото нашите правила не харесват, свободен е да си върви!" Браво му казвам за тази позиция! Дано само да не го сменят с някой нагаждач.
  • 9 То па едни чехи

    4 0 Отговор
    То па един чешки Сенат..
  • 10 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #4 от "Въпросче":

    Какви енергийни проекти , бе , хахахаха !! Тръбичките на Путя така ще си гният скоро за срам на ушанките !! Европа минава на ВЕИ , петрола ще бъде забравен , а след него и газа !! От 2030 в Европа , включително България ще е забранено да се ползва газ за отопление , под НИКАКВА форма , за всички и частни и обществени сгради , включително ТЕЦ !!!! Ще е разрешен само за химическата индустрия като суровина , но с големи (разбирай отблъскващи) такси !! А любимия ви водород Германия смята да го ИЗНАСЯ за други страни , а не да внася , особено пък от Раша !! За другите да не говорим !!

    Коментиран от #11

  • 11 Гошо

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Така е ,то за това рашките вдигат цената на петрола и газта за да могат като за последно да се напечелят и хайде после в Лондон Нефта ще стане 1,2 долара от догодина когато ще са готови ВЕИтата и всеки мине на електрическа кола
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания