9 Юни, 2021 21:00 2 254 44

Русия от известно време е авторитарна държава, но сега се приближава към диктатура

  • дмитрий гудков-
  • русия-
  • владимир путин-
  • диктатура-
  • опозиция

Опозицията е унищожена в Русия

Русия от известно време е авторитарна държава, но сега се приближава към диктатура - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия на Владимир Путин се превръща в "диктатура", целяща да накаже и отстрани критиците преди парламентарните избори. Това коментира пред "Франс прес" Дмитрий Гудков, опозиционер, който наскоро избяга в Украйна, предаде News.bg.

41-годишният бивш депутат неочаквано обяви в социалните мрежи в неделя, че е прекосил границите на Русия и се е отправил към Киев, за да предпази семейството си от репресии на Кремъл заради политиката му. Решението му да отиде в изгнание е последното от няколко видни опоненти на Кремъл, които напуснаха наскоро, също в членката на ЕС Литва, и идва в контекста на по-широки репресии срещу независими медии и групи на гражданското общество. Гудков си тръгна, след като прекара два дни в ареста заради жилищен спор и неплатен наем от 2015 г., който също забърка 60-годишната му леля, която също беше задържана. Бягайки от Русия, той нарече наказателното дело, което би могло да доведе до затвор до пет години, "изфабрикувано".

"Русия от известно време вече е авторитарна държава, но сега се приближаваме много по-близо към диктатура", изтъкна Гудков в украинската столица Киев. Гудков обяви по-рано тази година, че възнамерява да участва в парламентарните избори през септември, в които се очаква управляващата партия "Единна Русия" да загуби позиции, предимно заради икономически проблеми. Той уточни, че "хора, близки до Кремъл" са се обадили на баща му и съпругата му, като са им казали, че трябва да напусне страната преди изборите, в противен случай те ще бъдат хвърлени зад решетките. Облечен в бяла риза и черно сако, Гудков, който е говорил спокойно пред АФП, подчерта, че разбира отлично защо Кремъл иска да напусне.

"Искаха да напусна, за да не ги притеснявам, докато те - режимът на Путин - фалшифицираха изборите", посочи той на тераса в кафене в Киев. Гудков, чийто баща също е бил опозиционно настроен депутат, каза, че Кремъл очаквал избухване на протести след изборите, които според него свързани с Кремъл партии ще спечелят въпреки масовото недоволство. По тази причина, настоя той, Кремъл не може да си позволи да има опозиционни фигури в страната, които са в състояние да мобилизират хората. Крутите мерки срещу критиците на Путин обаче означават, че остават малко критични гласове.

"Опозицията е унищожена в Русия", констатира Гудков. Алексей Навални, най-известната опозиционна фигура в Русия през последното десетилетие, беше хвърлен в затвора през февруари заради стари обвинения за измами, които негови поддръжници настояха, че са политически мотивирани. Друг известен борец срещу Кремъл - Андрей Пивоваров - беше свален в Санкт Петербург от самолет, летящ за Варшава, миналата седмица минути преди излитането. Пивоваров, бивш директор на наскоро разпуснатата продемократична група "Отворена Русия", беше задържан в следствения арест за два месеца. Гудков изтъква, че тази репресия цели не само отстраняване на претенденти на управляващата партия "Единна Русия", но и на потенциални опоненти на Путин преди президентските избори след три години. "Те елиминират всеки, който представлява заплаха за прехода през 2024 г. - дори ако това е преход от Путин към Путин", настоя той.

Ала по думите му Кремъл греши, като смята, че отстраняването на противниците ще осигури оцеляването му. "Въпросът за смяната на режима няма да бъде решен от избори. Налице е истинска умора в резултат на политиката на Кремъл, не само в обществото, но и сред елита", подчерта руският опозиционер. Той посочи по-конкретно санкциите на Запада срещу Русия заради окупацията на Крим, обвиненията за намеса в изборите и за ролята на Москва в отравянето на Навални. "Един ден ще настъпи разкол в елита и тези проблеми няма да са заради опозицията, а заради режима, който ще се самоизяде", убеден е Дмитрий Гудков.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    52 10 Отговор
    Защото пък ние 30 години сме демокрация и 30 години копаем в дъното! Не гледайте в канчето на Русия, това е велика държава и ще се оправи. Гледайте в нашето канче, че много има, които бъркат в него и никой, който да сипва!

    Коментиран от #4, #12, #34

  • 2 За сведение

    34 3 Отговор
    Опозицията трябва да се роди безплатно, за да се надява на победа.
  • 3 Пропагандистите на сороснята

    41 11 Отговор
    Ако не президента Владимир Путин соросоидите ще умрете от глад, ще станете безработни!

    Коментиран от #13

  • 4 Хаха

    13 43 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    Ти луд ли си. Кога Русия, Руската империя или СССР са били оправени държави. Никога.

    Коментиран от #7, #29, #36

  • 5 Сандо

    38 6 Отговор
    Е какво чакате от Гудков?Нали трябва човека да си заработва хляба,и то бял!Аз никога не съм вярвал,а и се отнасям с презрение към такива "борци",които при първата трудност бягат при спонсорите си и отварят голямата уста.
  • 6 no name no face no number

    18 5 Отговор
    Дошъл му е на накой и решил да изхърли отрицателната енергия в писане на пасквил
  • 7 русенец

    27 8 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Гледай в канчето си! Не мисли Русия. Не върви пигмеи да се кахърят за съдбата на великани.:)

    Коментиран от #11, #14, #28, #31

  • 8 Кой и защо го казва

    19 3 Отговор
    Световен авторитет или платен глашатай по поръчка? На какво, отгоре или от какъв зор. Мнения различни,но едно е за отбелязване - височината на едната "кабанария" и височината на "камбанарийката" при тован на дъноото, което продължаваме да удълбаваме, та чак до Америка
  • 9 Страхул

    7 27 Отговор
    Русия винаги е била авторитарна държава, а от 1917 година е диктатура.
  • 10 Ленин

    8 3 Отговор
    Към заглавието. Доброутро Пено,млеко варя!!!
  • 11 Хо хо хо

    9 28 Отговор

    До коментар #7 от "русенец":

    Руското джудже е най- високото джудже, направо великан, прав си Мурзилка!!

    Коментиран от #15

  • 12 Хахаха

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    В качеството ва какъв експерт по Русия авторката прави някакви съждения относно Русия? Гледайте своята държава, оставете нашата на нас. То бива бива нахалство.

    Коментиран от #18

  • 13 да бе

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Пропагандистите на сороснята":

    хората са неграмотни и некадърни, като тебе , да чакат някой друг да ти храни..Комунягите сте най-големите хрантутници световно!

    Коментиран от #33

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Лили

    18 7 Отговор
    РУСИЯ , САМО ЗАЩИТАВА НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ . КАТО ОТВРЪЩА НА УДАРА С УДАР .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Страхул

    10 11 Отговор

    До коментар #17 от "русенец":

    Какъв русенец се ти бре рублояд, що петниш името на бунтовния град.Пиши се ленинградец-болшевик, по ще ти отива!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ЛилиПутин

    5 6 Отговор
    Кажи и пишат ли пишат д@билите

    Коментиран от #27

  • 22 Дългият

    7 14 Отговор
    Та не може един ден Господ да дойде и да ги забере всички проруски талибани в Бг,да ги изпрати в тяхната Родина Русия,да можем да си починем от техните дивотии.Те за БГ не мислят толкова отколкото за Алкашия...бетер Карадайъ са..
  • 23 Дядо Вазов

    11 8 Отговор
    Кат Русия няма втора тъй Велика на Света
  • 24 1234

    13 6 Отговор
    Путин до тук допусна 3 колосални грешки. 1- почти 10 г чакаше Запада да промени политиката си спрямо Русия и непрекъснато правеше отстъпки. 2-не унищожи прозападните анти руски либерали още преди 20 г. 3-2 пъти спря настъплението на опълченците на Донбас.
  • 25 Угугуг

    10 2 Отговор
    Целият свят се приближава към диктатура.

    Коментиран от #30

  • 26 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 9 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ. ЧОРАП. Е. КОПИЕ. НА. ПУТИН........... И. ОЩЕ. ПО ТРАГИЧНО . ТОЙ. Е РЕЗИДЕНТ. НА КГБ И РАБОТИ ПРОТИВ НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС. НА БЪЛГАРИЯ
  • 27 а ти

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "ЛилиПутин":

    на кое място си в редичката на д@билите? Първо, второ или поради д@билизъм отиваш на предпоследно? Според философията на Швейк, да си полуд@бил е по-обидно от това да си д@бил, защото полуд*била е толкова некадърен, че това му пречи да стане истински цял д@бил.(разсъждението на Швейк всъщност се отнася за "фукльо"и "полуфукльо", но е валидно и в случая)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А ти

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Все оправен си ходиш
  • 30 всъщност

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Угугуг":

    светът винаги е живял в условията на диктатура и продължава, само че някои, правейки се на демократи, самообявявайки се за такива, обичат да сочат в друг двор, а не гледат в собствената си кочина.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Комуняга

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "да бе":

    Комунягите от няколко поколения направихме България 28 развита държава в света по класация на ООН.Сега сме 112.До тук ни докараха тъмносинитя плазмодии от Оров мост,начело с със Сол Полански и разкапана американска колония 30 години по късно от софийската соросня,начело с Херж Мустафата.

    Коментиран от #38, #43

  • 34 ARGON

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    САЩ и ЕС са еврейски колонии, а и медиите им са юдейска собственост. Еврейските глобалисти водят война против Русия и Китай за подчинението им, и за разграбването им. Останалите държави са лесна плячка за евреите. Елементарна юдейска доктрина за тотално подчинение на планетата.
  • 35 Русия

    5 7 Отговор
    Е диктатура. Диктатора се казва Путин. Управлява от 24 г вече. Точка
  • 36 123

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Не смо че Русия никога не е била оправена страна, но България от 1944 г е нейно копие. В българия демокрация няма от тогава.
  • 37 Диверсант

    4 4 Отговор
    Стигнах до пасажа че от 2015 година не бил плащал наем и неможах повече.. А на авторката соросоидка да обърна внимание че населението на континента от 2020 година е под домашен арест и е подложено на геноцид и медицински експеримент в противоречие на всички конституции

    Коментиран от #39

  • 38 123

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "Комуняга":

    България никога през цялата си исторя след 1878г не е била на 28 място по икономическо или каквото и да е било друго развите в света.в най добрите годи и е на 54 място, сега е с 20 места по назад, 112 място е по свобода на словото сега, на кое място е била по свобода на словото България през комунизма? Но България от 2007 е лидер №1 по кражби, измами,престъпност и корупция в ЕС
  • 39 123

    0 4 Отговор

    До коментар #37 от "Диверсант":

    Негов роднина има фирма, и роднината не плащал наем за едно мазе като сумата е 12000 долара.Самия Димитрии не знае нищо за тази история докоато не идват да го арестуват заради наема неплатен от роднината му. Дохода на Димитий на година е 271 000 евро.

    Коментиран от #41

  • 40 Слава на Русия !

    5 6 Отговор
    ВОВА е Бог !
  • 41 Диверсант

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "123":

    Определено смятам че всички преследвани имат връзка с външно финансиране. Купона приключи.
  • 42 Гришата

    1 2 Отговор
    в Русия няма истинска опозиция а има само шпиони и диверсанти завербувани от ЕС и най вече от САЩ
  • 43 БХОРТЕИ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Комуняга":

    Браво точно в десятката.
  • 44 От страни

    0 1 Отговор
    Ей много ни стана зор за Русия. Путин това, Путин онова - що си не гледаме работата. Комшийското ромче с майка си мина покрай моето и ромката вика: Я, мамо строши на това българче главата та да бягат и да им вземем къщата. От 9 милиона отидохме на пет и продължаваме да намаляваме - ама заглеждаме кво става при русняците.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания