Last news in Fakti

18 Юни, 2021 19:49 2 745 25

"Обичам тази страна, но...": колко расизъм има в германския футбол

  • германия-
  • футбол-
  • расизъм

В един от архивните кадри се вижда как главата на един чернокож мъж става бяла след пране в перална машина

"Обичам тази страна, но...": колко расизъм има в германския футбол - 1
Снимка: DW

"Дори не можете да си представите какво означава да сте с черен цвят на кожата и да живеете в Германия", казва бившият национал Ервин Костеде. Колко расизъм има в германския футбол? Чернокожи футболисти разказват.

Какво изпитва човек, който носи спортен екип с герба с черния орел на гърдите? На първо място вероятно гордост от това, че е постигнал много. Филмът "Черен орел" ("Schwarzer Adler") разказва историите на германски футболисти, играли за националния отбор. Освен любовта към футболната игра, тях ги обединява и още нещо - цвета на кожата.

Един черно-бял филм за расизма на терена

Режисьорът Торстен Кьорнер, автор на филма, изглежда се е опитал да обхване необхватното. Защото в него има толкова много и различни аспекти. Интервютата с известни футболисти са илюстрирани с архивни кадри - не само на голове и страсти на футболния терен, но и с откъси от сатирични предавания от 1950-те до 1970-те години, където звучат думи като "негър", "черен", или пък фрази като "като всички останали и все пак по-различен". Включена е и една реклама на прах за пране, в който черният гарван иска да стане толкова бял, колкото изпраните дрехи.

В един от архивните кадри се вижда как главата на един чернокож мъж става бяла след пране в перална машина. Днес е трудно да повярваме, че подобно нещо е било показвано по германската телевизия. Авторите на филма обаче се подсигуряват с уточнението, че той съдържа обиди и сцени на насилие и расизъм.

Основният въпрос, който се задава, е колко расизъм има в германския футбол. А главните герои са футболисти с различен цвят на кожата. Така например първият чернокож футболист в германския национален отбор Ервин Костеде казва: "Дори не можете да си представите какво означава да сте с черен цвят на кожата и да живеете в Германия". По-нататък той признава, че още като дете се е сблъскал с проблема - говори за унижения и оскърбления на расистка основа.

А Шери Рийвс, която е била част от женския младежки национален отбор по футбол, просто не може да сдържи сълзите си, когато си спомня за униженията, които е трябвало да търпи: "Обичам тази страна, но понякога си мисля…", казва тя и не успява да довърши изречението. Казва, че черният орел в герба ѝ напомнял, че той е горе високо, а тя - долу ниско. Подобно на Костеде тя също се е опитвала да "отмие" черното от кожата си със сапун.

Далеч не само във футбола

Във филма "Черен орел" темата за расизма е централна, но авторите не я свеждат само до футбола, тъй като расизъм има и извън футбола и играчите говорят за това, което е трябвало да търпят.

Наблюдавайки как синът и дъщерите му си играят с техни приятелчета, Джералд Асамоа, германски футболист с произход от Гана, си задава въпроса защо при децата се получава това, което при възрастните се оказва невъзможно?

Ервин Костеде пък си спомня един мач, игран в Лондон, където е трябвало да търпи много обиди, долитащи от трибуните. "В такъв момент човек трябва да прояви силен характер. А аз имах силен характер", казва той. Признава, че е черпел сили от футбола.

Бившите национални играчи признават, че расизъм има не само на стадиона, но и в живота - на улицата, в магазина. "Научих, че има расизъм чак когато пристигнах в Германия", казва Джералд Асамоа.

Гледайки този документален филм, човек може да си помисли, че расизмът е останал някъде в миналото - има много архивни кадри, а и футболистите говорят в минало време. Но така е само на пръв поглед. Расизъм има и днес - както във футбола, така и в обществото. Защитникът от Бундестима и на лондонския клуб "Челси" Антонио Рюдигер написа много емоционална колонка под заглавие "Тази статия няма да реши проблема с расизма във футбола". Текстът беше публикуван малко преди "Челси" да спечели Шампионската лига тази година.

Сълзи, страдания, но и хумор

И все пак трябва да отбележим, че документалният филм разказва за проблема с расизма не само чрез сълзите и страданията на засегнатите, но и със средствата на хумора. Самите футболисти разказват и шеги, като например как Джими Хартвиг е чувал от дядо си, който се възхищавал на Хитлер, да казва следното: "Първо Адолф, а после и черен човек в семейството. Можете ли да си представите!"

Отлично чувство за самоирония демонстрира и Антъни Бафо, играл в няколко германски клуба и титуляр в националния отбор на Гана. На въпроса как така е роден в Бон, след като и двамата му родители са от Гана, футболистът отвръща: "Тук съм заченат и така се появих в Бон."


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнооого расизъм

    35 5 Отговор
    95%от тъмнокожите са на помощи, емигрантите от Азия на помощи, нашите роми водят по 10 деца и ги показват в съвета, и те на помощи! И после се оплакват от расизъм! Е на такъв расизъм здраве му кажи!

    Коментиран от #9

  • 2 324

    44 5 Отговор
    При толкова расизъм чий го търсите в Германия? И за какво става дума като националните отбори на европейските страни са 90%от вашия цвят. Като не ви изнася стойте си по дърветата.
  • 3 русенец

    36 3 Отговор
    Не съм виждал в Германия някой да принуждава черни , жълти, зелени, бели да живеят в Германия. Всички се НАТИСКАМЕ да сме там.
  • 4 Бай Стойчо

    29 2 Отговор
    Расизмът е ограничено явление -той се практикува само там, където живеят съвместно представители на различни раси.

    Расизма може да бъде премахнат,само и единствено като се премахнат расите. И тъй като това е невъзможно, за да има Мир, нека всяка жаба да си знае гьола.

    Коментиран от #6

  • 5 Sieg

    25 1 Отговор
    Не е расизъм а геноцид спрямо белите! Тук не става въпрос за омраза, нямам нищо против черните, но нека си бъдат у дома. Т. Е. Африка. Да отиде някой бял да живеее сред черните там и ще го хапнат жив. Нека се говори за расизма спрямо белите, защо не говорят за това.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Стойчо

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "SHKËNDIJA":

    Нещо искаше да кажеш,но май нищо не излезе.
  • 8 той

    13 0 Отговор
    Появи ли се думата "расизъм" аз знам ,че там е дойчевеле.
    И пак не съм изненадан.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Адолф Хитлер

    21 3 Отговор
    Меркел докара Забрадките,Черните и Бежанците...знаете ли че след 20.00 часа германец не може да излезе на улицата? Защото ще бъде Убит,Изнасилен или Ограбен!? Това по медиите няма да го видите,защото трябва да сме ТОЛЕРАНТНИ! ЗИГ ХАЙЛ!!!
  • 11 михал

    12 1 Отговор
    Действаме срещу Бог и природата.Ако беше редно,щяхме да се раждаме смесено на едно място.А Той ни е създал различни и на отделни места,с което иска да ни каже нещо...да,ама ние не зацепваме.Самият факт,че не се понасяме,където и да сме по света,вече говори за това...
  • 12 Всеки в Пчелина в Африка и Европа

    4 0 Отговор
    Най продължителната партия шах е когато фигурите от двата цвята не се местят и стоят разделени даже има догма отвъд зноя на Африка няма живот прочетена догмата от африканци и европейци е вярна за хората и от двата континента Сахара е голяма преграда Африканската пчела е по силна от европейската пчела защото няма зима
  • 13 whitenoise

    7 0 Отговор
    в Гана белите сигурно са мнозинство... и тия са хванали към по-тъмни хабитати :)
  • 14 PSG FR

    10 1 Отговор
    Аз пък не я обичам тази страна заради този либерален фанатизъм, който ги е обзел. Не е нормално да се отрича всичко, само защото на някой му напомня на еди какво си! Подобно на англетата.
    Все пак трябва такава като Марин Льо Пен. Защото останалите се съобразяват, ако не искат тя да спечели на другите избори.
    Аман от промити мозъци, цяло поколение расте без да му е обяснено кое е нормално!
  • 15 Gen Gurko

    14 0 Отговор
    Защо някоЙ като е черен и " не сме можели да си представим какво е било да живее в Германия" се е заврял в държавата на германците, а не си отиде в Африка при своите черни? И претенции има нахалника.
  • 16 Абе илитерат

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "SHKËNDIJA":

    Славяните тръгват от Централна Европа на Изток,а не обратното.Какви нищожества ни досаждат по форумите..

    Коментиран от #20, #21

  • 17 Сандо

    5 1 Отговор
    Не зная има ли расизъм в германския футбол,а и не ме интересува.Мога обаче категорично да заявя,че откакто започнаха да играят различни чужденци в националния отбор прословутият немски дух,донесъл толкова много победи и слава на Германия,се изгуби.
  • 18 Гошо

    8 0 Отговор
    По-големи расисти от черните няма! Никой бял не е отишъл в Африка и не е проявявал претенции, не е искал свободи различни от местните, права също, закони също, цивилизовани ЧОВЕК се съобразява! Ако нещо му пречи или не му харесва стяга си куфара и пътя!
  • 19 Без Негри в БГ

    7 0 Отговор
    Имат си половината Африка. Европа е за белите хора.
    Смесването на раси създава дисхармония. Най-големите расисти са не-белите хора. Това е факт!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Без Негри в БГ

    4 0 Отговор
    Нашествениците винаги ще повтарят мантрата "расизъм", за да печелят облаги. Расизъм няма да има там където белите са прогонени от земите им.
  • 23 Утрепа коча

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "SHKËNDIJA":

    Това можеш ли го обясни на Български хелзинкски комитет, щото е видно, че изобщо не го знаят.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Утрепа коча

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "SHKËNDIJA":

    Това го знам, но наглите от БХК постоянно ни обвиняват в расизъм
Новини по държави: