Last news in Fakti

1 Юли, 2021 08:50 4 401 4

Откриха нова популация китове с помощта на микрофони за ядрени оръжия

  • син кит-
  • китове-
  • популация-
  • микрофони-
  • ядрена те-
  • австралия-
  • индийски океан-
  • пигмей

Учените са открили новата популация китове, като са анализирали акустичните данни от подводните детектори

Откриха нова популация китове с помощта на микрофони за ядрени оръжия - 1
Снимка: Shutterstock

С помощта на мрежа от дълбоководни микрофони, създадени за контрол на изпитания на ядрено оръжие, австралийски учени с години регистрират песните на китовете в Индийския океан. Те са успели да запишат гласови сигнали на неизвестна до този момент популация на син кит – пигмей. Тя е наречена „Чагос“ – на името на архипелага в Индийския океан, близо до който са били записани сигналите на невижданите до този момент бозайници. Синият кит-пигмей е описан преди 80 години. Дължината му достига най-много 24 метра.

Както и другите сини китове, този подвид използва за комуникация инфразвук с честота 8-20 херца. Такива сигнали се разпространяват във водата на далечни разстояния и позволяват на бозайниците да общуват на десетки километри един от друг. Според изследването, публикувано в Scientific Reports, учените са открили новата популация китове, като са анализирали акустичните данни от подводните детектори за почти две десетилетия.

„Песните на китовете са като пръстовите отпечатъци и ни позволяват да проследяваме придвижването им на хиляди километри“, отбелязва Еманюел Лерой, водещ автор на проучването от Университета в Нови Южен Уелс в Сидни, Австралия (UNSW Sydney). Песните на китовете могат да бъдат използвани за различаване на видовете. Нюансите в тях понякога са знак за наличие на нова популация. „Гърбатите китове са като джаз певци. Те променят песните си непрекъснато. А сините китове, от друга страна са по-големи традиционалисти. Те пеят много структурирани, обикновени песни“, добавя Трейси Роджърс, морски еколог от университета.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 японец

    2 2 Отговор
    Супер да ги избием
  • 2 глоги

    9 2 Отговор
    Откриха нова популация китове с помощта на микрофони за ядрени оръжия. С ТИЯ МИКРОФОНИ САЩИЯНЦИТЕ ТЪРСЯТ НЕВИДИМИТЕ ЗА РАДАРИТЕ ИМ РУСКИ ЯДРЕНИ ПОДВОДНИЦИ.

    Коментиран от #3

  • 3 Хо хо хо

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "глоги":

    глпаааак няма подводница видима за радар която е под водата хахаха
  • 4 пешо

    4 1 Отговор
    "Дължината му достига най-много 24 метра."

    че той жуже направо!
Новини по държави: