Last news in Fakti

13 Февруари, 2013 16:23 1 153 0

Шефове от военното разузнаване в Рим осъдени за отвличанe

  • николо полари-
  • sismi

На десет години затвор беше осъден бившият шеф на италианското военно разузнаване - Sismi- Николо Полари, предаде Би Би Си. Неговият заместник Марко Манчини получи 9 години затвор.

По този начин се слага точка скандала с египетския духовник Абу Омар и неговото предаване на американците, за да бъде изпратен накрая в родината си Египет.

Абу Омар, чието истинско име е Хасан Мустафа Осама Наср, беше отвлечен посред бял ден от улица в Милано през 2003 г. Той твърди, че е бил измъчван в Египет в продължение на 7 месеца, а после държан там като затворник поне две години. След като е бил освободен не му е било повдигнато обвинение.

Според съда Николо Полари и Марко Манчини са взели активно участие в планирането и извършването на отвличането на духовника, в който са участвали и 23 агенти от ЦРУ. 8 години затвор получи и тогавашния ръководител на бюрото на ЦРУ в Милано Робърт Лейди.

Присъдите на американците бяха произнесени в тяхно отсъствие. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: