Last news in Fakti

6 Юли, 2021 10:41 1 472 2

1500 компании в света са засегнати от хакерската атака срещу "Касея"

  • хакери-
  • хакерска атака-
  • сащ-
  • компании-
  • откуп-
  • касея

Трудно е да се оценят точните последици на кибератаката, извършена в края на миналата седмица

1500 компании в света са засегнати от хакерската атака срещу "Касея" - 1
Снимка: Shutterstock

Между 800 и 1500 компании по целия свят са били засегнати от атаката с рансъмуеър (кибератаки, блокиращи достъпа до компютърни системи с искане на откуп), насочена основно към американската ИТ фирма "Касея". Това съобщи главният ѝ изпълнителен директор Фред Вокола, цитиран от Ройтерс.

Трудно е да се оценят точните последици на кибератаката, извършена в края на миналата седмица, тъй като засегнатите са основно клиенти на клиенти на "Касея", посочи Вокола. "Касея" е софтуерна компания, която осигурява софтуерни инструменти за ИТ аутсорсинг фирми, които обикновено предлагат услугите си на компании, твърде малки или с твърде ограничени ресурси, за да имат собствен ИТ отдел, предаде БТА.

Един от тези инструменти беше хакнат в петък, което даде възможност на киберпрестъпниците да парализират стотици компании на всички континенти. Макар повечето засегнати да са малки бизнеси като зъболекарски кабинети или счетоводни кантори, атаката бе усетена по-силно в Швеция. Стотици супермаркети в скандинавската страна трябваше да затворят, тъй като касовите им апарати отказаха. В Нова Зеландия пък училища и детски градини останаха без интернет.

Хакерите, които поеха отговорност за атаката, поискаха откуп от 70 млн. долара, за да възстановят всички засегнати данни. Все пак те намекнаха, че са склонни на по-малка сума в частни разговори с експерт по киберсигурността и Ройтерс. Вокола отказа да съобщи дали е готов да приеме офертата на хакерите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ристрикций

    3 2 Отговор
    Започна цирка с кибератаките.. WEF дава насоки и започва сриването на света пак..
  • 2 Антимафия

    6 2 Отговор
    Тези ще изкарат, много повече пари
    ако блокират сметките на Офшорките на Бойко Борисов ,
    Делян Пеевски и Ахмед Доган ,
    от колкото да си играят с дребни риби?
    А и рушвета им е в кърпа вързан ,
    като се ,знае кои са собствениците
    и от къде идват парите?