9 Юли, 2021 16:27 1 969 14

Чехия позволява на жените да определят своите фамилии

  • чехия-
  • фамилия-
  • жени

Дамите могат да избират дали да имат окончание във фамлините имена

Чехия позволява на жените да определят своите фамилии - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Правителството на Чехия обяви нов закон, който позволява на жените да избират женска или мъжка форма на своята фамилия, съобщи радио Прага.

Държавният глава Милош Земан вече е одобрил закона. Новото законодателство се смята за крачка към равенство на половете.

Парламентът го одобри с мнозинство. До този момент женските фамилии в страната бяха с окончание „ова“.

Напоследък има критики към подобно обозначаване на женските фамилии. Предходния министър на правосъдието Хелена Валкова е сред поддръжниците на промяната.

Според нея подобна разлика в имената води до неравенство. По желание фамилиите може да са без окончанието.

Повечето жени в страната обаче не смятат да приемат промяната и ще запазят своите фамилии. Много често окончанието се ползва и за фамилии на гражданки от други страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абсолютно, то и това, че

    12 4 Отговор
    Мъжете имат онова, дето жените го нямат води до неравенство! Да им се отреже веднага! Ама, то и този господ, какво ли разбира от равенство? Добре, че са такива като другарката Валкова, че да му поправят грешките…

    Коментиран от #8

  • 2 Ред 55 6**

    11 2 Отговор
    Да си различен, не означава непременно да си лош. Неравенството им е само в главите. В подражанието си на мъжете, те ясно показват, макар и несъзнателно, че не са достойни за равенство. Човек трябва да се гордее с това, което има, а не да се срамува.
  • 3 КОКО

    2 11 Отговор
    Става въпрос НЕ ЗА ПОЛОВО ОПРЕДЕЛЯНЕ, а за правилно определяне на имената! Ами как ви звучи например, Мерил Стрипова, Тина Търнерова, Катерина ДЖОНЕСОВА, Пенелопе Круезова и т. н. Сякаш са чехкини?
    Въобще в цял свят ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ ЛИЧНИ ИМЕНА И ТЕРИТОРИАЛНИ НАЗВАНИЯ!

    Коментиран от #6, #11, #12

  • 4 Махленска клюкарка

    5 1 Отговор
    Подкрепям коментар #1 . Много добре казано.
  • 5 NikNay

    12 0 Отговор
    Абе те австрийците си промениха химна защита било писало само синове а нямало и дъщери ! Толкова години на никой не е пречило но някой решил че може да извлече политически дивиденти и хоп ето ти тралала .
  • 6 12345

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОКО":

    Това са именни традиции! Защо трябва ние да правим промените, а не хамериканците и да си получат те окончания на женски род!!! Защо все нас ни командорат!
  • 7 Gen Gurko

    6 2 Отговор
    Процесът на джендъризацията си върви и не знам как ще ги спрем. Нещата се случват едно по едно и пробива става все по-голям. Последният коз обаче е исляма и тогава наистина ще спрат с безумието. И тогава ще видят наистина кон боб яде ли и турчин в джамия.........
  • 8 мдаай

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Абсолютно, то и това, че":

    Има разлика, онова между краката е божа работа, а окончанието на фамилията е човешка измишльотина.
  • 9 истината

    1 8 Отговор
    Пълна глупост са окончанията -ова, дори и -ов. Може и без тях. Глупост е и жената да си променя фамилията с тази на мъжа като се омъжи, пък като се разведе пак да си връща старата. Просто да не се сменя фамилията. По-скоро децата трябва да вземат двете фамилии, на бащата и на майката, както е в Латинска Америка. А бащиното име е излишно, при положение, че му взима и фамилията на бащата.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нищо не каза

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОКО":

    Те така или иначе пак така ще ги пишат освен в паспорта поради простата почина,че им е такъв езика и използват падежи.
  • 12 !!!

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОКО":

    В славянските езици има окончания за женски род, а в английския няма. За какво "правилно" агитираш? На теб ако ти харесва да шепнеш в леглото в ушето на някоя: Кире, Кире или Петре, Петре, ние не сме се изджендерили толкова. Правилно ми било да се елеминират различията и всички да сме като едни безумни, безчувствени роботи. Я се осъзнай малко!

    Коментиран от #13

  • 13 Дедо ви

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "!!!":

    Най-добрият с номер, ей тъй като в концлагерите и затворите. Няма жени, няма деца, няма мъже - абсолютно равенство между половете. А може и по-модерно - с IP адрес като компютри.
  • 14 мда

    1 0 Отговор
    Хората са се побъркали. Понеже някоя жена иска да си мисли, че е мъж за това трябва да е с мъжка фамилия. Също така в библията пише, че жената е направена от реброто на мъжа трябва всички библии да се изгорят.И последно крайна сметка една жена може да живее с един мъж и без да се жени и да си носи нейната фамилия но има ли семейство трябва да са с една фамилия. Живеем в патриархално общество и за това се взимат мъжките фамилии ако беше обществото матриархат щеше да е женската фамилия и в двете няма нищо лошо.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания