Last news in Fakti

20 Юли, 2021 18:10 1 514 6

Предизвикателствата пред България остават

  • българия-
  • доклад-
  • ес

Доклад на ЕК

Предизвикателствата пред България остават - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Остават предизвикателствата за независимостта на съдебната система в България, се казва в доклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на Европейската комисия в частта за страната ни. В него се допълва, че все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на журналистите не са се подобрили.

Като конкретен пример се дава отмяната от Конституционния съд на закона за отчетността на главния прокурор и неговите заместници.

"В резултат стои предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор", се подчертава в документа.

Остава и загрижеността за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, тъй като не са приети реформите за неговия състав и функциониране в рамките на новия проект за конституция.

Посочва се, че главният инспектор и инспекторите към Главния инспекторат на ВСС продължават работата си, въпреки че мандатът им е приключил през април миналата година.

Има и безпокойство за назначенията на съдиите на по-високи позиции, които, според Комисията, не се извършват по прозрачна процедура.

От институцията отчитат, че дигитализирането на правосъдието все още е назад.

Има проблеми с ефективността на мерките, свързани с интегритета на публичната администрация, лобирането и защитата на свидетелите, където няма специална регулация.

Отново се отбелязва ниският процент на окончателните присъди по високите етажи на властта.

Пандемията засегна икономически медийния плурализъм и защитата на журналистите, особено в регионалните медии, но няма специфични мерки в тяхна подкрепа, се казва в доклада. Отчита се също, че е стеснено пространството за гражданското общество.

В текста не се споменават американските санкции по закона "Магнитски", наложени срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еевропейската комисия

    5 1 Отговор
    Гешеф е позор! Оставка и затвор!
  • 2 КОТарАК

    3 1 Отговор
    ще видим ВСС кво ще направят с тоя каскет. може да им се задейства лампичката за самосъхранение

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    В четвъртък всички пред ВСС да вземем оставката на Гешеф!
  • 4 толупа

    1 0 Отговор
    ВСС и Гешо Каскета са непробиваеми - на Власт до живот!
  • 5 азът

    1 0 Отговор
    А в тази държава, има ли поне една от трите власти, която да не е корумпирана? Гешенга е само пъпка, Европа говори за циреите.
  • 6 Озадачен

    1 0 Отговор
    Значи, от една страна се иска независимост на Съдебната Система, а от друга - наказателна отговорност за Главния Прокурор. Е как да има независима Съдебна Система след като всички си позволяват да грачат срещу Главния Прокурор всеки ден?
Новини по държави: