Last news in Fakti

10 Август, 2021 20:00 1 131 2

Глътка въздух за Гърция! Подобрява се обстановката с активните пожари

  • гърция-
  • пожари-
  • глобално затопляне

Все още огнеборците не могат да прогнозират кога огънят ще бъде загасен напълно

Глътка въздух за Гърция! Подобрява се обстановката с активните пожари  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Гърция властите са на път най-сетне да се справят с пожарите на остров Евбея, след като концентрираха на острова близо 900 пожарникари. Около 3000 местни жители бяха евакуирани през последната седмица. Материалните щети са значителни, но правителството обеща щедри компенсации.

Подобрява се обстановката с активните пожари в Гърция. Поради повишаването на температурите голяма част от страната отново е с висок риск от пожари.

На остров Евбея (Евия) пожарът е локализиран в няколко активни огнища, след като днес там прехвърлиха голяма част от международните сили по гасенето.

Постоянно действат и увеличен брой самолети и хеликоптери. Все още огнеборците не могат да прогнозират кога огънят ще бъде загасен напълно.

В областите Илия и Аркадия огнената стихия се доближава до населени места и отново евакуират жители. Все още е в сила пълната забрана за движение в горски райони в цялата страна, под арест остават задържаните за умишлени палежи.

Днес в Гърция пристигнаха екипи от пожарникари и техника и от Полша и Германия.

В емоционално обръщение към гърците премиерът Кириакос Мицотакис се извини за допуснатите грешки при справяне с кризата.

Премиерът обяви незабавни мерки за пострадалите от пожарите.

Те включват финансова помощ до 150 хиляди евро за изгорелите домове, компенсации до 70% за пострадалите фирми, до 4 хиляди евро компенсация за фермерите. Опрощават задълженията към държавата за всички, които са в засегнатите от пожарите райони.

Опозицията поиска оставката на ръководството на Министерството за защита на гражданите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мехмед

    1 3 Отговор
    Турция благодарение на Ердоган е силна и богата държава. Тя ще се заеме да поправи щетите, които хората са претърпели. Ние не само ще изпратим стотиците самолети, които имаме, но и десетки милиарди евро, за да възстановим домовете, горите и живота на гърците.
  • 2 Да бе да ама

    3 0 Отговор
    Не преписвай лъжливите новини..Никакви пожарникари не е имало..А тези, които са били са получили нареждане да не гасят пожара.Вече има доказателства и лични разговори с жителите на Евия.Има видео документи доказващи го.Просто наскоро е променен закон с който се поставят 16 вятърни турбини от Германия.Договорът е на 24.06.2021 год. Хората се надигнаха и на 6-ти този месец тръгна огънят..Предвидено е застрояването на цял комплекс от къщи и магазини.Изпълнител GEK TERNA.Още по-любопитното е ,че именно същата фирма която е строителна се оказва и с поръчката за изпълнение и поставяне на турбините..Нещо кат наш Бойко и неговите подчинени..
Новини по държави: