Last news in Fakti

6 Март, 2013 18:17 953 2

Брюксел ни подкрепя за реформите

  • ek-
  • росен плевнелиев

Брюксел приветства усилията на демократична България за трансформация в рамките на Конституцията и на демократичните процедури и закони, заяви пред журналисти в Брюксел президентът Росен Плевнелиев, след като разговаря с президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Налице е социална криза, която прерасна в политическа с оставката на кабинета „Борисов“. Кризата обаче вече е и парламентарна, тъй като няма възможност за съставяне на кабинет, посочи държавният глава.

Росен Плевнелиев припомни, че Брюксел следи много внимателно ситуацията в България и изрази надежда протестите у нас да продължат да се случват по демократичен начин. Исканията обаче трябва да бъдат реални, а подходът да бъде конструктивен и прагматичен. „Ако успеем да преминем през кризата по достоен начин, това ще отекне и в Брюксел“, посочи президентът и допълни, че от съществено значение е въпросът как страната ни ще промени политиките си и как ЕК може да бъде полезна. Според държавния глава образованието, иновациите и политиките за растеж и заетост трябва да бъдат подходящо отразени в преговорите по Многогодишната финансова рамка след 2014 година.

Президентът изтъкна, че през следващите месеци България ще има възможността да бъде една от първите, които ще преговаря за Договор за партньорство с ЕК. Страната ни е поставила и конкретни искания в преговорите с Европейската комисия. Необходимо е обаче и с оглед на предстоящите предсрочни избори да бъдат формулирани ясни приоритети през следващите два месеца. Служебното правителство също ще зададе посоката, включително по отношение на политиката на заетост, подкрепата за малките и средните предприятия, реформите в енергетиката. “Европейската комисия е готова да помага, въпросът е много точно да разчетем собствените си приоритети“, категоричен беше в Брюксел президентът Росен Плевнелиев.

Дневния ред на следващото заседание на Европейския съвет, свързан с повишаването на растежа и заетостта и особено с мерките за борба с младежката безработица, са обсъдили по време на срещата си в Брюксел президентът Росен Плевнелиев и председателят на Европейската комисия Жозе Барозо.

По повод ситуацията в България страната ни е получила пълната подкрепа на Европейската комисия за “достойния начин за преход, базиран на Конституцията, по пътя към предсрочните парламентарни избори на 12 май,” информира държавният глава след срещата. Европейската комисия се надява, че след тези избори България ще бъде в състояние да излъчи стабилно правителство, което да може да решава проблемите на хората и да продължи важните реформи на дневен ред. Сред тях са реформите в енергийния сектор и антимонополното законодателство, заяви президентът пред журналисти в Брюксел.

Работното посещение на държавния глава в белгийската столица приключва със среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНТИ Е.С.

    0 0 Отговор
    ЕВРОСЪЮЗА Е ТОВА : - ЗА ЕДНИ МОЖЕ ЗА ДРУГИ -НЕ !!! ЛОШОТО Е ЧЕ НИЕ СМЕ ОТ ДРУГИТЕ ! АМИ ДА СПРЕМЕ ДА ГИ МОЛИМЕ И ДА СЕ МАХАМЕ ОТ Е.С. ТОГАВА ЩЕ ГИ ВИДИМЕ КАКВА ПЕСЕН ЩЕ ЗАПЕЯТ ...!? ЗА КЪДЕ СА ТИЯ СМЕШНИЦИ БЕЗ НАШАТА СТРАТЕГИЧЕСКА ТЕРИТОРИЯ НА ПЪТЯ ИМ ИЗТОК - ЗАПАД ??? ДОЛУ Е.С.
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    А бе те не могат себе си да оправят тръгнали за нас да мислят та даже да ни следят !!! Цяла Европа страда от този " съюз " .... Като я чуя тази дума и ми се гади ЕС=неуспешен експеримент
Новини по държави: