Last news in Fakti

21 Август, 2020 18:07 10 561 29

Трофейната плячка на Червената армия

  • изкуство-
  • картини-
  • аргиви-
  • трофейни бригади-
  • ссср-
  • червената армия-
  • русия-
  • германия-
  • нацисти

Попаднали в съветски ръце, произведенията на изкуството се обявяват за държавна тайна

Трофейната плячка на Червената армия - 1
Снимка: Wikipedia

В края на Втората световна война близо 20% от европейското изкуство е в ръцете на нацистите. Някои произведения на изкуството впоследствие са възстановени, но милиони картини и скулптури, както и книги и архивни документи, не са. Десетилетия след войната обаче негативният оттенък от тази ера продължава да броди из континента. Някой и друг съдебен процес съживява дебата относно културното наследство, или пък ценна картина, намерена в нечие баварско мазе, се излага на търг. Повечето от тези случаи са свързани с претенциите на потомци на частни колекционери, принудени да продадат или да предадат колекциите си. Тези случаи обаче са само малка част от една далеч по-голяма историческа картина. Десетилетия след края на войната повече от един милион произведения на изкуството, взети от Германия от Червената армия, все още се съхраняват в Москва и Санкт Петербург, пише списанието за изкуство Apollo в материал, озаглавен "Срамна плячка: Трофейното изкуство, откраднато в Германия от Червената армия".

Нацистите, вярвайки, че славянската култура е по-низка от тяхната, не са имали никакви резерви да я изкоренят. По време на инвазията си в Съветския съюз германците подпалват църкви и унищожават 427 музея, близо 4000 библиотеки и приблизително 110 милиона книги. През 1942 година Сталин създава държавна комисия, която да документира тези загуби и да направи списък на „евентуалните еквиваленти”: европейски шедьоври, които ще служат като заместители на изгубените произведения. Веднъж иззети, тези произведения на изкуството ще бъдат изложени в Музея на световното изкуство, съветският еквивалент на хитлеровия „Фюрермузеим”, който не вижда бял свят. Нищо такова не се случва. Вместо това, разказва историкът от Европейския университет „Виадрина” Франк Грелка, създадените от комисията „трофейни бригади” просто взимат каквото поискат. В рамките на месеци от падането на Третия райх хиляди войници в съветската окупационна зона разграбват изкуство, за да го изпратят в Москва.

Веднъж попаднали в съветски ръце, тези военни трофеи – независимо дали става въпрос за изкуство, промишлени съоръжения или научни трудове и архиви – изчезват. Десетилетия наред съветските официални лица отричат съществуването им. Чак в началото на 90-те години обаче истинската история излиза наяве: попаднали в СССР, произведенията на изкуството са затворени в трезори, много в Пушкинския музей в Москва, и тяхното съществуване е обявено за държавна тайна. През 1991 година руските изкуствоведи Константин Акинша и Григорий Козлов разкриват пред ARTNews съществуването на „трофейни бригади”, както и съдбата на милиони произведения на изкуството. През юли 1945 година, посочват те, военен самолет, летящ от Берлин, каца на московското летище „Внуково”. На борда му има необикновено карго: седем огромни щайги, адресирани до Комитета по изкуствата към Съвета на народните комисари на СССР. В тях се намират творби на Диего Веласкес, Клод Моне, Пиер-Огюст Реноар, Ел Греко и други.

Това е само началото. „Трофейните бригади”, работещи под шапката на Комитета по изкуствата, разграбват приблизително 2.5 милиона произведения на изкуството и 10 милиона книги и ръкописи от държавните музеи и частни колекции в съветската окупационна зона. Това включва Библията на Гутенберг, съкровища на Меровингите и предмети от национално значение, като архивите на германския външен министър Валтер Ратенау. Всички те са скрити далеч, с едно изключение: между 1955 и 1958 година СССР „дарява” 1.5 милиона произведения на изкуството в Дрезден на властите в Източна Германия като знак на добра воля. Сред тях са Пергамският олтар, смятан за една от големите гордости на елинистичното изкуство, както и съкровищата на Грюнес Гевьолбе.

Кражба или възстановяване е стореното от „трофейните бригади”? Докато повечето учени по право смятат, че Съветският съюз е нарушил Хагското споразумение от 1907 год., което ясно забранява изземването на културни ценности във военно време, последните руски правителства прилагат различна етична аритметика. „Тридесет руски града бяха изтрити от лицето на земята, стотици музеи бяха плячкосани или опожарени”, казва за AFP през 1995 година културният министър в кабинета на Борис Елцин – Евгени Сидоров, защитавайки руските действия. „Кой ще ни компенсира за тези загуби?”. През последните години скритите неща придобиха и друго значение. Според Грелка художествените трофеи от Нацистка Германия са се превърнали в „придобита” част от културното наследство на Съветския съюз, както и в ключ към постимперския наратив на руската национална идентичност. И залогът в никакъв случай не е само символичен: по оценки стойността на плячката е 6.4 милиарда щатски долара.

В годините непосредствено преди рухването на Съветския съюз изглеждаше, че разрешаването на този спор е възможно: Западна Германия и Русия имаха готовност да преговарят, а през 1990 г. дори подписаха договор, който предвиждаше връщането на „незаконно отстранени съкровища на изкуството“. Но нищо не се случи. Наскоро обединена, Германия отказа да прави отстъпки, а Русия стана по-привързана към находките и изкуството остана в трезорите. През 1995 г. руската Дума предложи закон, който спира по-нататъшното културно възстановяване, което на практика означаваше, че откраднатите произведения ще останат в Русия.

През 1995 г. Пушкинският музей в Москва и Ермитажът в Санкт Петербург изложиха част от укритите произведения на изкуството. Пушкинският музей дори стигна дотам, че озаглави изложбата си „Два пъти спасени“, дръзка препратка както към победата на Съветския съюз над нацистите, така и на работата на руските служители за запазването на тяхната плячка. (Освен това не беше случайно, че изложбите съвпаднаха с 50-годишнината от победата на Русия над Германия.) The New York Times описва изложбите като „голям разлом в кокетния руски танц с прямотата спрямо разграбеното изкуство”.

В Москва Пушкинският музей показа 63 картини и чертежи на Лукас Кранах Стари, Паоло Веронезе, Ел Греко, Едгар Дега, Оноре Домие, Реноар, Тинторето и Франсиско Гоя. В Санкт Петербург изложбата на Ермитажа започна няколко седмици по-късно и включи 74 платна на импресионисти и пост-импресионисти; включително шест от Моне, четири от Пол Гоген, седем от Сезан, 15 от Реноар и четири от Ван Гог. Подробности за двете изложби бяха пазени в тайна до последната минута, оставяйки публиката и учените да спекулират какво може да бъде включено. Освен това много от творбите никога не са били показвани публично, тъй като преди са били в частни колекции.

Музеят в Москва беше разкритикуван заради това, че е изложил две картини: на Гоя и на Реноар, принадлежали на унгарски колекционери с еврейски корени, които са били преследвани от нацистите. Руските официални лица също бяха охулени, защото не успяха да направят разграничение между извършителите и жертвите или да разгледат как са били придобити произведенията. Въпреки това руските куратори изглежда са били окуражени от успеха на изложбите. На следващата година Пушкинският музей създаде изложба „Съкровището на Приам“, колекция от около 260 предмета от бронзовата епоха, разкопани между 1873 и 1890 г. от Троя от германския любител-археолог Хайнрих Шлиман. Решението за тази изложба бе хитро. Докато Червената армия открива предметите в бункер в близост до Берлинския зоопарк, самият Шлиман първоначално ги контрабандира от Анадола. Когато изложбата бе открита, и Германия, и Турция поискаха връщането на артефактите.

Русия обаче нямаше намерение да изпълни нито едно от двете искания. През 1998 г. президентът Елцин подписва закона, на който първоначално наложи вето, което на практика означаваше, че всички културни ценности, прехвърлени от Германия в Съветския съюз след Втората световна война, са законна собственост на Русия. На следващата година Конституционният съд на Русия потвърди това решение, но добави изключение за произведения, които преди това са били притежавани от жертви на нацизма. Независимо от това, дискурсът около връщането на произведения започна да се измества. През 1995 г. тридневният симпозиум „Военни плячки“ в Ню Йорк е първият голям публичен разговор около съветските и паневропейските културни загуби във Втората световна война. И изведнъж дискусия, която преди това се е фокусирала предимно върху еврейските културни загуби в полза на нацистите, разшири обхвата си.

И докато германското и руското правителство остават в безизходна позиция, отделни граждани и музеи обменят помежду си и връщат изгубени произведения на изкуството. През 2000 година бременски музей урежда размяна с Екатерининския дворец в Санкт Петербург, разменяйки фолио от повече от 100 рисунки за флорентинска мозайка и скрин от XVIII век от легендарната Кехлибарена стая. През 2001 година Украйна дава на Германия архивите на Певческата академия в Берлин, които включват оригинални партитури от архива на семейство Бах. През последните 10 години изследователите изчисляват, че германските и австрийските библиотеки са върнали около 30 000 книги на техните собственици или наследници.

И така през 2005 г. бе създаден Германо-руският културен диалог, за да позволи воденето на контакти между двете страни за възстановяване на архивите, както каза директорката Брита Кайзер-Шустер. Организацията работи с близо 80 музея в Германия, както и с Пушкинския музей, Ермитажа и Държавния архив в Москва, за възстановяване на произведения на изкуството и книги, които са били разграбени или повредени по време на войната. На практика това често има съдебен характер, тъй като фрагменти от едно произведение могат да бъдат разпръснати в музеи в Германия и Русия, изкуствоведите и изследователите имат задачата да идентифицират произведенията, като си сътрудничат с чуждестранните си колеги, за да ги съберат и да установят произхода. Към днешна дата те са идентифицирали повече от 10 000 произведения и са реконструирали много други, включително стотици скулптурни и византийски произведения от Музея Боде. Те също така улесниха връщането на частни колекционери и работиха с музеи в двете страни за съвместни изложби, включително за първата голяма изложба на Кранах в Москва.

На национално ниво преговорите остават в застой. През 2013 г. Ангела Меркел и Владимир Путин отмениха речите си при откриването на изложба в Санкт Петербург, след като руснаците разбраха, че Меркел планира да поиска връщането на произведения на изкуството. Оттогава насам въпросът до голяма степен остава табу. Но неотдавнашната тенденция към неправителствената културна дипломация може да има ефект за това, което Волфганг Айхведе, директор на Изследователския център за източноевропейски изследвания в Бременския университет, нарича освобождаване на този въпрос от оковите на националния престиж. Нарастващото приемане на това трофейното изкуство да става световно изкуство, в съчетание с липсата на политически интерес към въпроса, „теоретично предлагат блестящи възможности за намиране на приемливо решение и за двете страни“, казва Грелка. Решенията могат да включват насърчаване на руските музеи да бъдат по-прозрачни по отношение на своите притежания и подтикване на германското правителство да финансира съвместни изложби. Що се отнася до последното, не липсват възможности. Докато проучваше отново архивите на Пушкинския музей, изследователският екип на Грелка наскоро откри пълно копие на така наречения каталог на Дрезднер, изброяващ произведения на изкуството, които Хитлер е искал да покаже в своя музей. Това разкри нова информация за произхода на произведения, много от които са принадлежали на жертви на Холокоста. И така, започва нова глава.

*След края на Втората световна война Русия си затваря очите за исканията на други страни да им бъдат върнати откраднатите предмети и произведения на изкуството. Русия пренебрегва репатрирането на разграбени предмети и често ги съхранява в хранилища, които не са подходящи за съхраняване на документи на изкуството. В Москва употребяват термина „преместени”, а не „заграбени” за откраднатата плячка. Български архиви също се намират в РФ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИС-2

    1 14 Отговор
    Докоснете се до духа на българския ъндърграунд от прехода, до духа на Великите Майстори на подземния бизнес!

    Ключодържател, собственост на убития през август 2005 Бос на ВИС-2 Георги Илиев и подарен лично от него през 1995 г на негов охранител.

    Размери 66 мм х 40 мм.
    Изработен от естествена кожа.

    ИСТОРИЯ

    През 1994 г. е отнет лицензът на ВИС-1, но по-късно е преименувана на ВИС-2 и продължава своите функции. Заслуга за преименуването има Пантю Пантев (Поли Пантев), който преминава в лагера на СИК и е убит на Аруба през 2001 г.

    На 24 април 1994 г. Георги Илиев и Мая Пенелова се женят в софийската ритуална зала „Триадица“, а тържеството е проведено в „Мираж“, където година по-късно е убит братът на Георги – Васил Илиев. Кумове на сватбата са видният висаджия и близък приятел на Илиев Румен Маринов-Нарциса и неговата съпруга Биана Антонова-Биби. Сватбата на Георги и Мая е изключително интересно и важно събитие, тъй като тя събира на едно място всички видни фигури на българския подземен живот по това време. Гости на сватбата са Филип Найденов-Фатик, Младен Михалев-Маджо, Димитър Димитров-Маймуняка, Злати Златев-Златистия, Милчо Бонев-Бай Миле, Боян Петракиев-Барона, Гриша Ганчев, Николай Цветин и много други.

    На 25 април 1995 г. на път за ресторант „Мираж“, при покушение е убит лидерът на ВИС Васил Илиев. След смъртта на брат си, Георги Илиев отказва да оглави застрахователната компания ВИС. В едно интервю от 1995 г. казва: „Бяхме борци, вече

    Коментиран от #18

  • 2 ВИС-2

    2 15 Отговор
    сме бизнесмени“. Интервюто е взето от криминалния журналист Надя Чолакова 40 дни след смъртта на брат му Васил. В крайна сметка, той се съгласява да оглави групировката.

    Убийства

    През 1995 г. е убит президентът на ВИС Васил Илиев.
    През 2002 г. при бомбен атентат загива Димитър Димитров-Маймуняка. Същата година е убит Валентин Подмолов (Вальо Подмола), човек на Митьо Очите. През 2003 г. умират още Филип Найденов (Фатик), убит от неизвестни килъри на 19 август на път за хотел „Хилтън“ в София и Румен Маринов (Нарциса), кум и бизнеспартньор на Илиев, убит от убийци пред блока си в кв. Хладилника. За убийството на Нарциса полицията подозира намеса на други фигури от ВАИ Холдинг като Мето Илиенски, който изчезва след погребението на Маринов и е обявен за мъртъв през 2008 г., а предполагаемите физически извършители на покушението срещу Маринов са ликвидирани няколко месеца след убийството на Маринов.

    Същата година на 7 декември 2003 г. в Амстердам е застрелян и Константин „Самоковеца“ Димитров в компанията на Цеци Красимирова.

    Георги Илиев също е убит на 25 август 2005 г. от неизвестен снайперист. Полицията обявява Васил Арарски-Райко Кръвта, който е убит месеци след убийството на Илиев, за поръчител на покушението.

    След убийството на Главния, през годините от ВАИ Холдинг умират още Иван Тодоров-Доктора, Антон Милтенов-Клюна, Митко Малкия и Десимир Иванов, бивш бодигард на Георги Илиев. През януари 2015 г. в Пловдив е убит Димитър Стоянов-Митьо Л
  • 3 Гост

    47 6 Отговор
    Що за наглост? Да не бяха нападали СССР и никой нямаше да им взима "безценното" изкуство! На колко милиона човешки живота и разрушения оценяват наследниците на войниците на Вемахта въпросното "изкуство"....

    Коментиран от #7

  • 4 Цветанов

    26 2 Отговор
    Какво общо имат подопечните на фондацийте Америка за Бъгария и Конрад Аденауер с изкуствата?
  • 5 ВИС-2

    20 0 Отговор
    ВИС-2 . Тъпанари. Боклуци.

    Коментиран от #13

  • 6 Аноним

    3 1 Отговор
    Ама той на 96 г ако го стигнем цяло чудо
  • 7 Емил

    5 21 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Това, че си сложил безценно в кавички е достатъчно определение за нивото ти! Но аз едно си прав - дори да заграбиш върховите постижения на човешкото творчество и да си ги запазиш в складовете, по-културен няма да станеш - все ще си МУЖИК! ;)

    Коментиран от #23, #24

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Домакин

    34 1 Отговор
    Значи, Германия претендира Русия да им върне това, което нацистите са ограбили от други ...

    Коментиран от #11

  • 10 Грейс

    21 2 Отговор
    Да би мирно седяло, не би чудо видяло. Хайде всички такива у лево!
  • 11 Ихтамнет

    2 15 Отговор

    До коментар #9 от "Домакин":

    За да са доволни всички Русия да върне на другите квото е придобила от Германия
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ВИС-2

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ВИС-2":

    удия, сочен за шеф на пловдивския клон на ВИС и близък съдружник на братята Илиеви.
  • 14 Генерал Колев

    4 8 Отговор
    Що триете коментари е факти и вие май сте от петербургската фабрика за пропаганда прочетете ли някой да пише за путин доган и пеевски и ви се чупят ръце да не видят други коментиращи
  • 15 d5f8

    23 4 Отговор
    Когато греманците почнат да искат нещо от Русия, нещата обикновенно завършват с червен байрак на центъра на Германия. Просто история, нищо лично.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ромел

    5 11 Отговор

    До коментар #15 от "d5f8":

    И хиляди откраднати часовници от германците!

    Коментиран от #20

  • 18 Ти на кой свят си?

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ВИС-2":

    А, ко?
  • 19 Ннн

    2 11 Отговор
    Ние можем да се хвалим, че няма пленено бг военно знаме, ама след като мужиците показваха на изложби бг знамена трябва да йточняваме, че няма пленено знаме в бой! А това което руслямците показват на международни изложби са откраднатите знамена от конфискуваните кораби. Все пак на маса с много алкохол някой наш генерал си е направил устата да си вземем обратно знамената, за да не ни се преебава бойната слава и в духа на дадената на запивката дума въпросит е стигнал лично до Елцин и там срещнал категоричен отказ! Тези откраднати знамена се третират като бойна плячка! А някой замисля ли се за какво им е изтрябвал на червените кхмери държавния бг архив! Според не казионни руски историци точно в бг архива ума срамни подробности за капитулация на Сталин пред Хитлер с посредничеството на нашия Борис, заради което и го отровиха в последствие!
  • 20 Историк

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ромел":

    И обувки . И милиони "облагородени" германки с гени от "низшата" раса . Така де , да ги е яд повече. И полските холери са помогнали много с облагородяването в Силезия и Померания .
  • 21 Последния Софиянец

    5 0 Отговор
    20процента при германците,а другите 80 при евреите в Америка.
  • 22 Дедо ви

    18 5 Отговор
    Германия трябваше да бъде ликеидирана като д-ва след ВСВ! 20 млн са само руските жертви! Цяла Европа била в руини! Къде е кехлибарената стая /оригинала/? Винаги когато сме били техни съюзници сме били с късата клечка! Позорно е да има у нас паметник на Рейгън и на ам пилот, бомбардирал страната! Но това било демолратично /не по нашенски естествено/ !!!
  • 23 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    И на колко човешки живота "оценяваш безценното" изкуство, взето от червената армия, "ценителю" селски.... С високо мнение за себе си! Дано ти мине, господине!
  • 24 А ти, тикво, си говнар

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    И нищо не може да промени този факт!
  • 25 Чета си

    13 2 Отговор
    Става дума за военни трофеи, преди това отмъкнати пак като военни трофеи. А ритона на Божков, който вече е по аукционите, национално богатство ли е или само дребна кражба от стопанисвания го музей ним?
  • 26 Сульо

    11 1 Отговор
    Пак лъжливи "демократични" лакърдии...Немците възстановиха ли избите хора, изгорените градове или унищоженото изкуство на ССР -НЕ! Що тогава руснаците да им връщат нещо, което даже не е и тяхно, а и то е ограбено из Европа. Айде стига соросоидни статии, че станахте смешни.
  • 27 Сандо

    4 0 Отговор
    Авторът да напише и една статия какво са отмъкнали геманците от Русия /и не само оттам/.След това да намери време и да се заинтересува що нещо са отнесли велиите демократизатори от Германия /не е трудно,има книги/.После,след като си почини от този титаничен труд,да се заинтересува какви неща се вършат в наше време,от кого или по чия поръчка.Ако авторът е амбициозен,след края на ограмотяването си,може и книга да издаде.

    Коментиран от #28

  • 28 Нима?

    0 4 Отговор

    До коментар #27 от "Сандо":

    Едва ли, като чета какво си написал, е удачно точно ти са говориш за ограмотяване
  • 29 Седесарят.

    0 0 Отговор
    Произведения на европейското изкуство може да бъде видяно в Питер,и в Москва..Има вход ,около,15 евра...Няма проблем..Това са военни трофеи !!.Както в Кралския музей ,в Лондон,има артефакти ,от цял свят..Мумии ,на фараони...Оня ден ,Факти ,писа за Скитското съкровище ,че е в музей в Амстердам,..Не е, в Крим ,където му е мястото..Стои си 8 ма година,в Холандия.. АМи ,и немски произведения ,стоят в РФ,,от 76г..