Last news in Fakti

10 Септември, 2021 21:50 6 338 32

Бруталната истина за бокса: какво се случва с мозъците на боксьорите

  • бокс-
  • мозък-
  • травма

Десет, двайсет години по-късно резултатът е един мозък с намален обем, болен и дементен - вследствие на понесените тежки удари

Бруталната истина за бокса: какво се случва с мозъците на боксьорите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За любителите на бокса този спорт е едва ли не изкуство. Но медицинският поглед върху мозъците на боксьорите разкрива бруталната истина: мозъчните увреждания, водещи понякога дори до смърт, са почти непредотвратими.

Преди броени дни, на 28 август 2021, Жанет Сапата беше повалена на земята по време на боксов мач в Канада. При този двубой младата мексиканка получи множество удари по главата. Пет дни по-късно Сапата почина в болница от получените травми - на 18-годишна възраст.

Как е възможно това? Какво се случва с мозъка, когато по главата се нанасят толкова много тежки удари? „Човек губи съзнание, а в най-лошия случай може да започне кървене на мозъка", казва за ДВ световноизвестният невролог Стивън Лорис. „Нашият мозък е чувствителен и се нуждае от много енергия. Снабден е с четири големи артерии и множество на брой малки кръвоносни съдове. Когато те се скъсат, мозъкът е под натиск и може да настъпи смърт", обяснява експертът.

Невидимата опасност

При бокса мишена е именно тази особено чувствителна част на тялото, а това може да има много тежки последици. „Десет, двайсет години по-късно резултатът е един мозък с намален обем, болен и дементен - вследствие на понесените тежки удари", казва неврологът. В медицината диагнозата е позната като хронична травматична енцефалопатия (CTE), наричана още боксьорска деменция.

Казано още по-просто: боксът причинява заболяване на мозъка, което не се лекува, а пораженията са толкова големи, че дори могат да променят изцяло личността на човека, тъй като са засегнати дялове от мозъка, които отговарят за паметта и емоциите на човека. „Мозъчните клетки общуват помежду си чрез един вид мостове. Когато получиш тежък удар по главата, тези мостове се разрушават и комуникацията буквално прекъсва. Раздрусаш ли ги, те просто се чупят", казва Лорис.

Коварното на бокса е това, че тези наранявания не се забелязват веднага. От един тенисист със счупено рамо или от един футболист със супен крак никой не очаква да продължат да играят. Не обаче и в бокса - там си на ринга въпреки получените мозъчни травми.

„Много боксьори дори не подозират, че страдат от CTE - просто защото пораженията са невидими", казва Лорис. За установяването им са необходими изследвания със специални мозъчни скенери, а истинските мащаби на пораженията се забелязват след 10, 20 или дори 30 години, допълва неврологът.

Редица боксьори твърдят, че най-добрата защита на ринга е умението да избягваш ударите на противника. Бившият германски шампион при аматьорите Кевин Боакие-Шуман разказва пред ДВ, че основната му цел на ринга е била именно това - да не бъде удрян твърде много по главата. „Има немалко боксьори, които успяват да се справят добре с тази задача и си водят най-нормален живот и на 50, 60, 70 или дори на 80 години", уверява той.

"Защо допускаме млади спортисти да се налагат по главите?"

„Имал съм 150 мача на ринга и нито едно тежко нараняване, защото умеех добре да се предпазвам от ударите на противника", казва и Михаел Тим, който днес е треньор по бокс. Д-р Лорис признава, че такива изключения има. "Но не можем да пренебрегнем силната връзка между ударите по главата и уврежданията на мозъка", казва още той и добавя:

"Мисля си, че бъдещите поколения ще гледат на бокса така, както днес гледаме на гладиаторите в Древен Рим. Питам се как е възможно ние като общество да допускаме млади спортисти да се налагат по главите и да се разболяват тежко".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мозъците на боксьорите

    33 1 Отговор
    стават на айрян

    Коментиран от #12

  • 2 суховат

    39 1 Отговор
    хората се самоубиват по различни начини,един от тях е лакомията за пари,като бокса!
  • 3 Госあ

    4 11 Отговор
    Не че съм голям фен на бокса, но Едуин Хабъл (онзи който казва на айнщайн че говори пълни глупости за статичната вселена и изхвърля константата му - може би единственото негово нещо) е бил шампион по бокс за полупрофесионалисти на сащ. Чирков също се е занимавал с бокс доста активно в студентските си години.
  • 4 психиатър

    2 14 Отговор
    Деменция пугилистика. Претопляте информация отпреди 40 г. Пишете за нещо ново - Радев и Наплатанова напрамер, защо е избрала Русев примерно, доволна ли е днес от избора си?
  • 5 сигурно са

    6 0 Отговор
    яли са малко бой и са оцелели!
  • 6 Варненец

    18 3 Отговор
    Какво да се случва, явно и преди са нямали мозък, щом са започнали да се занимават с това малоумие. Боксьорите и футболистите, са с по 2 мозъчни клетки, полуживи.
  • 7 има логика

    15 3 Отговор
    Има разлиока между аматьорския бокс и професионалния. Профитата се бъхтат яко, просто защото публиката иска това.
    Жалко е, защото наистина си съсипват здравето. От тази гледна точка този спорт може да бъде ако не забранен, то поне сериозно променен като регламент.

    Че те зрителите могат да поискат и фехтофка без предпазители на шпагите и без шлемове. Какво правим?

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    31 1 Отговор
    Не е верно! Вижте Пулев - поумнява, чак партия ще прави ...
  • 9 Госあ

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "има логика":

    Професионалния бокс не е спорт а хамалско млатене. Не случайно не е и олимпийски спорт. Но понякога е яко да гледаш полупрофесионален (странно защо е наречен така) особено в леките категории.
  • 10 Гл прокурор

    6 0 Отговор
    Н.Филчев също е бил боксьор.
  • 11 Дабе

    6 2 Отговор
    Бокса може да се тренира и за удоволствие и здраве тогава е един от най-полезните спортове.Препоръчва се за хора с алцхаймер и деменция.Не сте длъжни да се биете с някой на ринга има торби,топки и др.Тогава сте в групи и е платено,като острите сблъсъсъци тяло срещу тяло са забранени.Вместо да плюете дайте пример на децата си,че утре ще ги изнасилват меките китки
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "мозъците на боксьорите":

    ......и на футбалерите при ударите с глава по топката.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Алфа Вълкът

    3 4 Отговор
    Боксът е надценен боен спорт, като направят смесен мач с други бойни спортове и боксьорите ги боксират!

    Коментиран от #16, #26, #27

  • 15 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Алфа Вълкът":

    Специалиста по всичко пак се изказа и писна гнусна обида.
  • 16 ,🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Алфа Вълкът":

    Това не е спор а чист бой . Двама се млатят до припадък . Нищо интелегентни няма в този спорт . Правят си мозъка на боза .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ,🎸🎸🎸🎸🎸

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Алфа Вълкът":

    Да ти имам интелекта . Само просташки коментари
  • 20 Кубрат ОпУлеФ

    8 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖАВАМ НА ПРЕД...Мойта камбана колкото и да я блъскаш,все цяла остава....
  • 21 АБЕ МОЗЪЦИ...

    2 1 Отговор
    КАТО НА АНТИ ВАКСИТЕ ...ВАКУМ😤
  • 22 Ами вижте...

    3 0 Отговор
    Геният от Банкя и ще разберете. ..
  • 23 ха ха

    7 0 Отговор
    Питайте Пульо, или Станислав Недков – стъки... от много удари решиха да правят партии и да се явяват за президенти.
  • 24 Пучо Капучо

    2 0 Отговор
    Джейк Ла Мота колко е блъскан у кратуната, не е истина...и пак изкарва до 95 години.
  • 25 ААА

    3 0 Отговор
    То щото пушенето, пиенето , и обездвижването на дивана пред телевизора е голям келепир . За стреса ,и химическите деривати наречени храни да споменавам ли?
  • 26 Констатация

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Алфа Вълкът":

    Бокса не е надценен спорт , защото там бързината и силата на удара е с главно "У" и поносимостта у болката с главно "У" тоест нещата там са реални и близки до действителността , дори и физическата подготовка е най-жестока. Бокса , борбата , няколко удари с крака , и ключове са в основата на тези смесени боеве , и там се започва със стойка и бокс , като първа защита , ако не ги притежаваш , просто те просват на пода .
  • 27 Ерец

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Алфа Вълкът":

    Както е написано в коментар 26 боксовата подготовка(разбирай ив атака и в защита) е задължителна за всички останали (не боксьори) в ММА. Погледай примерно в UFC няколко боя от различни категории и ще видиш , че повечето нокаутиращи удари са от бокса. А на времето във Варна всеки който искаше да е по - сигурен на улицата минаваше през школата на Ивайло Маринов . Не подценявай бокса и един съвет -избягвай свадата с боксьор !

    Коментиран от #28

  • 28 Алфа Вълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ерец":

    Доста различна е стойката на бокса и ММА. Боксьорът е научен да си пази главата, в ММА спортисти са с по-приклекнала стойка, не е необходимо да ти обяснявам разликите, както не беше необходимо да го правите с 26. Факт е, че без бокс не може, той е основата на бойните спортове заедно с борбата, но са първото ниво. И дотам си оставаш, пък скоро гледах интервю с Дан Севърн и Дон Фрай. Хранеха Кен Шамрок.

    Коментиран от #30

  • 29 tomito

    1 0 Отговор
    Не познавам нормален родител , който да си запише детето на бокс. Освен ако не е някой комплексар който са го спуквали от бой в междучасията като ученик. А пък за ММА нямам думи .
  • 30 Ерец

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Алфа Вълкът":

    Не е нужно да ми обясняваш . Естествено е в ММА стойката да е различна с оглед на правилата при които се провежда боя. Но нека да ти дам един пример c бившия шампион на UFC в тежка категория Junior dos Santos . Гледал ли си го как се бие , какъв стил на бой има ? За разлика от повечето бразилски бойци които разчитат предимно на боя на пода на октагона , Santos просто казано не само , че не допускаше да му се приложи захват ами нокаутираше противниците си изправен в стойка и предимно с ръце . Та това “дотам си оставаш” някак си не пасва . “Всички имат “стъклени” бради , но не всички умеят да си ги пазят” казваше Един известен боксьор…
  • 31 Кремена

    1 1 Отговор
    Този "спорт" трябва да се забрани. Трябва да си с перверзен мозък, за да ти доставя удоволствие да гледаш как двама се пребиват до смърт съвсем законно.
  • 32 Гръка

    1 0 Отговор
    след 10-20 г днес умират млади по стадионите от инфаркт такаче едно и също