Last news in Fakti

11 Септември, 2021 19:42 4 632 20

Политически трус в Северна Македония заради трагедията

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • пожар-
  • тетово-
  • жертви-
  • политика-
  • оставка-
  • отговорност

Оставките са висок морален и етичен акт, каза Зоран Заев

Политически трус в Северна Македония заради трагедията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви в писмено обръщение към обществеността и представителите на медиите, че възприема подадените оставки след нещастието в COVID-центъра в Тетово като висок морален и етичен акт и като демонстрация на честност и отговорност, каквато е неизбежна при такива големи нещастия, съобщи на БТА агенция МИА.

Той посочва, че отговорност ще бъде поета и тя ще бъде ясно установена въз основа на категорични факти, а не въз основа на политически разчиствания на сметки и призова всички да останат фокусирани върху разследването и фактите, да поддържат силен националния дух, да бъдат ангажирани, но и търпеливи, за да преминат заедно през тази трагедия и да помогнат да не се повтори никога повече.

"Уважаеми граждани, огромни са тъгата и скръбта, които преживяваме тези дни заедно със семействата и близките на загиналите в нещастието в тетовския COVID-център. Вече трети ден свидетелстваме, че трагедията, която се случи на 30-ата годишнина от Деня на независимостта, издигна на най-високо ниво солидарността у гражданите, действията на институциите и отговорността на политиците. Получих подадените оставки от министъра на здравеопазването Филипче, от заместник министър Хасани и от директорите на тетовската болница Бесими и Етеми и ги разбирам като висок морален и етичен акт и като израз на честност и отговорност, която е неизбежна при такива големи нещастия. Разследващите и правосъдните органи провеждат изключително подробно, професионално и бързо разследване, което трябва да установи до детайл причините за избухването на смъртоносния пожар. За експертността и достоверността на разследването ще допринесат и експертите от Германската федерална криминалистика, за което вече се извършват подготвителни действия и за което изразявам огромна благодарност към нашия съюзник в НАТО Германия", посочва Заев в обръщението.

В тези моменти на национална трагедия и на пълна мобилизация на всички държавни и обществени капацитети за пълно изясняване на случая той изразява благодарност и към всички фактори, които, както подчертава, в изключително кратък срок спасиха човешки животи, осигуриха сериозни информации и анализи за разследването, осигуриха висока специализирана чуждестранна експертиза, показаха огромно чувство на солидарност и съчувствие и демонстрираха най-високо ниво на отговорност.

"Имайки предвид, че разследването се води с висока динамика и че то е осигурено с най-високо ниво на експертност и професионализъм, ще базирам своята оценка и решение по отношение на подадените оставки изключително на фактите, които получавам от разследването, тоест изключително в съответствие с установените причини за избухването на пожара. Очаквам това да се случи бързо в идния период, за което още веднъж призовавам всички институции за бързо и основно разследване. Отговорност има и ще има, ясно установена въз основа на категорични факти, а не въз основа на политически разчиствания на сметки. Призовавам целия народ, обществеността и представителите на медиите всички да останем фокусирани върху разследването и фактите, да поддържаме силен националния дух, да бъдем ангажирани, но и търпеливи, за да преминем заедно през тази трагедия и да помогнем да не се повтори никога повече", каза Заев.

Той обяви, че следващата седмица, в първия момент, когато експертното разследване покаже нов, по-сериозен напредък, ще съобщи позициите на правителството, базирани на фактите на разследването, на пресконференция, на която ще отговори на всички въпроси на медиите. "Междувременно правителството, министерствата и всички компетентни институции остават открити и достъпни за всички наши въпроси. Тези дни вниманието при публичните комуникации е изключително заради необходимостта по никакъв начин да не се влияе на темпото и качеството на разследването, но целият процес се води изключително прозрачно и съгласно най-високите институционални стандарти и протоколи, заяви премиерът Заев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гръка

    24 3 Отговор
    Хич не ми е до тези макета, да си сърбат албанската попара и да траят
  • 2 Анонимен

    38 0 Отговор
    Няма ли да обвинят татарите за трагедията?
  • 3 др Гей Билтс

    15 3 Отговор
    Това ги чакат всички Ковид сатанински центрове.
  • 4 ФАКТИ

    18 1 Отговор
    Тия ТУПАНИ са ИЗМИСЛЕНИ от сърбежите и потвърдени от коминтерна. Всичко там е изключително.
  • 5 ЗАЙО БАЙО

    7 0 Отговор
    Стига си дъвкал зелката, стига си се мазнил, а хващай гората.

    Коментиран от #6

  • 6 Готов съм да си тръгна

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЗАЙО БАЙО":

    Но пуснете ни в Европа, за да остана в историята на тази велика република югозападна България, редом със Самуил и Сашо обратния!
  • 7 Мкд

    4 5 Отговор
    Е, има ли българин, който да не мрази македонците. Какво направихме, за да те накараме да ни мразите толкова много ???
  • 8 Дъръ

    4 0 Отговор
    Бог да прости загиналите чието място не е било там.Това е божи знак против ковид измамата и няма да е единственото предупреждение
  • 9 Мкд

    1 11 Отговор
    Дори при такива инциденти плюете на всичко македонско. Разбрахме, че за нас няма ЕС, докато България решава. И сега разбираме, че искате да не изчезваме. Албанците не трябваше да ни унищожават. Вие със сигурност ще им помогнете в това.

    Коментиран от #12

  • 10 Македонски

    0 1 Отговор
    Пирин е наш

    Коментиран от #11, #19

  • 11 И Луната

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Македонски":

    и Луната ...
  • 12 Бой бой

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мкд":

    Не бъркайте политиката с обикновените хора.

    Коментиран от #14

  • 13 Мкд

    1 2 Отговор
    За съжаление политиката на България към нас се подкрепя от повече от 80% от българския народ. Няма разлика.
  • 14 Мкд

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бой бой":

    Вероятно само тези, които не мразят до кости, пишат по всички български форуми.
  • 15 681 БГ

    1 0 Отговор
    Макета прости тъпи ! Гласувайте за референдум и бързо в състав България и ще сте в ЕС !

    Коментиран от #16

  • 16 Мкд

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "681 БГ":

    Защо в България? По -добре в Германия.

    Коментиран от #17

  • 17 Маке,

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Мкд":

    защо в Германия,по-добре със сърбия в русията.Нали ревахте че България и Германия ви били окупирали ВСВ?! Пак обърнахте и другата буза на г.за...съвсем се изпедерас.тихте.

    Коментиран от #18

  • 18 Мкд

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Маке,":

    Русия е вашият най -добър приятел и освободител. Нямаме руски паметници.
    Сърбия не е в ЕС. Германците не отричат, че са били окупатори, не се ядосват за това. Само вие не бяхте окупатори, а администратори. Изтрихте тази част от историята.
    Вие сте били на грешната страна във всички войни.

    Коментиран от #20

  • 19 Свен

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Македонски":

    На снимка!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: