24 Септември, 2021 13:04 2 328 40

Конгресът на САЩ одобри инициатива за нови санкции срещу "Северен поток 2"

  • сащ-
  • русия-
  • северен поток 2-
  • газопровод

Вашингтон вече призна, че санкциите няма да спрат изпълнението на проекта, а Берлин обеща да изисква удължаване на транзита на руски газ през територията на Украйна

Конгресът на САЩ одобри инициатива за нови санкции срещу "Северен поток 2" - 1
Снимка: shutterstock

Законодателна инициатива за нови санкции срещу газопровода "Северен поток 2" беше приета от Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) като част от бюджета за отбрана за следващата финансова година (започваща в страната на 1 октомври). Това стана ясно от излъчването на заседанието от C-SPAN.

Включването на тази инициатива като изменение в проектобюджета за отбрана беше подкрепено от законодателите единодушно по-рано тази седмица. След гласуване долната камара одобри самия проектобюджет.

Автор на измененията е републиканецът Майкъл Маккол (от щата Тексас). Инициативата предвижда, че не по-късно от 15 дни след влизането ѝ в сила в рамките на бюджета за отбрана, президентът на САЩ трябва да наложи ограничения по отношение на организации и лица, "отговорни за планирането, строителството и експлоатацията" на газопровода. Попадането в списъка със санкции означава замразяване на активи в САЩ и забрана за американски граждани или компании да правят бизнес с фигуриращите в списъка. Ограничителните мерки включват също забрана за влизане на територията на САЩ, отказ за издаване на визи и анулиране на валидни визи за лица, свързани с проекта.

Освен това, в рамките на бюджета за отбрана, беше приета инициатива, която задължава американския министър на отбраната и държавния секретар на САЩ да представят на конгресмените доклад, описващ финансовите ползи, които Русия ще получи от стартирането на газопровода, както и анализ какви рискове за сигурността крие завършването на строителството на "Северен поток 2" за Украйна, европейските съюзници и НАТО.

Одобряването на бюджета за отбрана от Камарата на представителите не означава автоматично влизане в сила на всички инициативи, внесени в него. Своя версия на проектобюджета за отбрана, която се различава от тази, приета в долната камара, все още трябва да одобри Сенатът на САЩ. След това ще бъде свикана комисия, която да съгласува детайлите на двата проекта. И двете камари отново ще трябва да гласуват за договорения документ, след което той ще бъде изпратен на държавния глава за подпис. Целият този процес обикновено продължава до есента - началото на зимата.

САЩ и Германия постигнаха споразумение за "Северен поток 2" на 21 юли. По-конкретно Вашингтон призна, че санкциите няма да спрат изпълнението на проекта, а Берлин обеща да изисква удължаване на транзита на руски газ през територията на Украйна. В същото време американските власти си запазиха правото да предприемат действия в случай, че Русия използва енергетиката като геополитическо оръжие в Европа и агресия по отношение на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    54 8 Отговор
    стигате с вашите глупости , без северен поток германия е загинала

    Коментиран от #2, #12

  • 2 6A13TT

    41 6 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    точно това им е целтз
  • 3 ццц

    60 6 Отговор
    а значи други освен терориста №1 в света не могат да имат икономически ползи а? Лицемери долни

    Коментиран от #6

  • 4 пожелание

    30 6 Отговор
    Ама този бай- издън няма ли ве4е да гушне букета ,защото ще запали цялата планета 1!!
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    42 4 Отговор
    Какво ли биха казали от конгреса , ако Китай, Русия или ЕС реши да санкционира нещо което е договорено между САЩ и Мексико например 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #7, #13

  • 6 гост

    12 26 Отговор

    До коментар #3 от "ццц":

    Доколкото знам във ВСИЧКИ документи на САЩ , ЕС и НАТО , Русия е записана като главен враг заедно със Китай !!!! И защо тогава трябва да се грижи и подпомага "икономическите ползи" на последните ?? Май напълно логично трябва да положи всички усилия да ги ПРЕМАХНЕ !! А ЕС , включително Германия е крайно време да си спомни какви договори е подписвала и кого е назовала враг и кого съюзник !!! Колкото и на няколко корумпирани политици да не им се ще !!

    Коментиран от #14

  • 7 гост

    28 15 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ами да санкционират , какво чакат , хахаха !!! Аааа , сетих се , няма с какво , а и никой не ги бръсне за слива , хахахах !!

    Коментиран от #17, #18, #23

  • 8 Продай България

    4 44 Отговор
    Газпром е на Родшилд това е жива пропаганда а Путин една плюнка и слуга на Сащ
  • 9 долу сащ

    20 3 Отговор
    аз пък ще вкарам законопроект в ЕП изискващ доклад от всяка държава щетите които Европа е понесла финансови демографски и културни от америланските войни в бл изток, украйна и азия. първата точка от закона, ще е ЗАДЪЛЖАВАНЕТО НА ФЕД ДА ПЛАТИ КЕШ СМЕТКАТА ОТ ПОСЛЕДНАТА СТРАНИЦА НА ДОКЛАДА, без право на обжалване!
  • 10 гадно8685

    22 2 Отговор
    Гледам потока силно се е притеснил от санкциите та ще тръгне обратно, руснаците пък още по-малко.
  • 11 Олег

    6 35 Отговор
    Браво бе. Германия как съществуваше толкова години "загинала" не ми стана ясно? Червените боклуци пак ще гризнат дръвцета независимо дали има тръбопровод или не. Ще им намерят цаката.

    Коментиран от #15, #20

  • 12 хайверсмаз

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Гврмания живее на гърба на останалите време е това да приключи
  • 13 гост

    5 23 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    И как точно си представяш ЕС да санкционира главния си съюзник , описан точно така във всички международни договори ??? И за какво най-вече , щото е навредил на главния враг , също описан така във същите тези договори ??? Мнооого ви е къса паметта , когато ви изнася , ама файда йок !
  • 14 ДаЗдраПерМа

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    лесна работа нека официално да призная СП-2, СП-1, украинската и турската тръба за политически проекти всяващи раздор сред братята по оръжие и да мирясват нещата. Отстрани нещата изглеждат много подли, тръбата на байдънчо през Украйна може а на меркелица и ердо неможе.
  • 15 гост

    6 29 Отговор

    До коментар #11 от "Олег":

    Аз точно това им обяснявам на русопитеците , ама те не вдяват !!! НАй-боли не когато тръбата не е построена , а когато е , ама стои празна !!! Тогава лъсва с пълна сила кой е малоумния , хахахах !!

    Коментиран от #22, #27, #28, #30

  • 16 1122

    25 5 Отговор
    Не мога да престана да се питам,какво правят тъпите сащ със санкции против Русия?Украйна издъхва без Русия.Някакви престъпници, потомци на бандеровци, се опитваат да пренебрегват 80% смесени бракове/руснаци и украинци/.Бандеровци през ВСВ,са убивали украинци и са слугували на армията на Хитлер.Тъпите сащ, които ,нищо не знаят за украинци, руснаци белоруси, литовци, латвийци, естонци ,накрая ще предизвикат всички народи по света да се разправят с тях.Това ги чака.Предвидено е още преди и след Христа.Но сащ, нямат вяра ,а престъпни секти-25/30 на брой ,нямат църкви /има 12 български Православни църкви/.Когато нападаш Русия сащ ще получи отпор и унищожение.Всички излъгани от сащ народи ще бъдат с Русия.България също.Сащ да внимават,защото ще бъдат унищожени СВИШЕ. ,но като безбожници,фалшивите американци и това не знаят.А Германия да внимава,знае какво стана през ВСВ.
  • 17 Ти май

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    не си нашия "гост" ,защото си много п.ост!
  • 18 Прост Гост

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Има с какво и то много, но май забравяш филма Сноудън . Сащистите държат всичките си " партньори" в мат с пешката, защото от приятелско- партньорско следене им 8наят всичките кирливи ризи. Справка: подслушватето на Меркел. Какво ли би станало ако се разкрие, че Германия е подслушвала американския президент? САЩ са мръсни сатанисти и като такива използват само долни методи за шантаж и изнудване. Та и за това не са още санкционирани.
  • 19 Случаен

    17 3 Отговор
    Берлин е обещал да изисква продължаване на транзита през Украйна. По-интересно е какви количества ще текат през този газопровод, тъй като украинците и сами могат да се откажат, ако количествата не си заслужават. Друг въпрос е, че цената на газа през Северен поток 2 е по-ниска от газа, пристигнал транзит през Украйна.
  • 20 Буратино

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "Олег":

    Те сравнява икономиката на Германия с тази й от преди 10 , 20 и повече години. Сега пазарът и нуждите на бизнесът са съвсем други. Размърдай малко сивото си вещество 🧠 и помисли, защо самата Германия толкова много се застъпва за СП2 , въпреки че с Русия са на коренно различни позиции по много , ама много международни въпроси? Този СП 2 ще носи полза и на Германия поне 100 г напред. Ти ми пишеш за минали времена. Ти и Гост сте много абни.
  • 21 тнт

    14 2 Отговор
    Американски сенатор си спомня своята първа кандидатура за сената:
    - По това време има огромно куче, което тероризираше с лая си целия квартал. И ето един прекрасен ден при мен дойде делегация от съседи. Те ми казаха, че всички до един ще гласуват за мен. Това наистина ме трогна и аз станах да им благодаря. А те пък ми казаха, че го правят за да "изпратим проклетото куче във Вашингтон"
  • 22 444

    8 5 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Киргизстан е най-лошият кошмар за САЩ – 6 000 000 мюсюлмани, с китайски лица, говорещи на руски!
    Санкции за Бишкек!
  • 23 БАЙ Х@Й‼

    24 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Това , че не знаеш много неща , те прави уверен ‼️ Защо САЩ не удариха СА след 11.09. след като "терористите" бяха от там ? Защо след като смъртта на Хашоги бе разбулена защо пак не наложиха санкции ? / ще ти спомена един факт - СА обяви , че ще пусне ВЕДНАГА на борсата ценните си книжа на САЩ ако ... и гордите янки постъпиха като в Афганистан/

    Коментиран от #24

  • 24 Querdenker

    17 3 Отговор

    До коментар #23 от "БАЙ Х@Й‼":

    Абсолютно. Нито един от бойците за свобода ( не терористи) не беше афганистанец. Дори техният лидер Осама нарочен за организатор ( вместо Пентагона и ЦРУ) е суадитец.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Те талибаните

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    ви показаха кой е парапитек!
  • 28 До 15

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Коя тръба ще бъде празна според теб? СП-2 вероятно,а? Сащисаните накараха една малобройна клика от хохолите,да играят в техен интерес,в разрез с интереса на Украйна.Дори да има транзит през Украйна,всичко зависи от Газпром.Не от изсмукани от левия крак пръсти на Обора,с разни санкции.Ти в личен план,съгласен ли си,да продължим доставките за нас през хохолите,който преминават през три ръце,и всяка търси своя дял от транзита,само за да си оборофил? Вместо да вдигаш шум,че изпуснахме заради подобни на теб тръбите на ЮП-2 ,с който се превръщахме в незаобиколим фактор в газовите доставки за половин Европа.Още от 2015 г ежегодно,само от транзит губим 800 млн.евро,или над 1,5 млрд лева.Отделно твърдите, дългосрочни договори за доставка,на нашия вътрешен пазар.Който винаги са с фиксирана цена,и със търговска отбивка между 25-35%.Защото си основен транзитен доставчик.Бидончо има освен геополитически интерес,да спъва руснаците,има личен- финансов.Бидон- младши държи цялата газопреносна мрежа на хохолите.И ще калкулира милиони зелено загуби.Немеца не е Ганъо.Гони си интереса до край.Ще изпусне да бъде основен транзитен доставчик ( вместо Ганъо) ,да печели милиарди,а бизнеса му ,да бъде конкурентен на всички,заради търговската отстъпка за вътрешен пазар.Ти си смешен.Хохолите са обречени.Но ме е жал за 43 милиона обикновени украйнци.Който заради чужд интерес се превръщат все по устремно в огромна маса от бедни.Много бедни! До 2012 г,докато бяха добре с Кремъл, техният

    Коментиран от #29

  • 29 стоян

    3 15 Отговор

    До коментар #28 от "До 15":

    До 28 ком -Е колко са бедни украинците бе другарю -по бедни ли са от тия живеещите в руската федерация които са с минимални заплати от 260 лв и пият препарати за вана и одеколон от безпаричие

    Коментиран от #33, #36

  • 30 ХХХ

    10 3 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    А бе ти освен в котурата си надничаш ли извън нея
    да видиш, че цените на газа гонят 1000$ за 1000куб. м.
    на спотовия пазар в ЕС и да ВИДИШ, че руснаците ще
    си пласират газта в Азия ако не им е ЕС и после защо
    китайците удрят в земята всички като произвеждат с
    евтиния газ евтина стока.
  • 31 наблюдаващ

    3 1 Отговор
    Който вярва на пророчества,може да види в тубата, какво казва един мъж на Бога.Минавайки през ада на ком.инквизиция в Ромъния,Бог го изпраща в САЩ по невероятен начин!Той казва: "Бог ме изпрати в Америка,зада кажа какво ще се случи с този съвременен Вавилон"!Той вече не е измежду живите,но пророчеството му остана.Има клипове,които още не са свалени."Димитру Дудуман-пррочество за Америка".
  • 32 ПараШут

    11 2 Отговор
    Задокеанският обор се чувства напълно безсилен срещу развитието и могъществото на Русия. При тези цени на суровини и енергоизточници Русия ще натрупа наистина огромни печаби и срещу това краварите не могат нищо да направят освен да джафкат!

    Коментиран от #34

  • 33 Ха хо

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "стоян":

    Доста по-бедни са укрите!
  • 34 стоян

    2 9 Отговор

    До коментар #32 от "ПараШут":

    До 32 ком -другарю -бедните руснаци никаква печалба няма да натрупат -печалбата ще отиде при путиновите олигарси като оня Абрамович дето преди две години си купи най голямата яхта в света

    Коментиран от #35, #37

  • 35 ПараШут

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "стоян":

    Ти луд ли си бе, ще се затрупат с пари в следващите пет години, ще станат червиви от пари. Гледам как бедните руснаци са изкупили френската, италианската, черногорската, гръцката, турската че и българската ревиера. Нямат завалиите какво да ядат и бягат неистово по Европа да ровят по кофите. Много им е скъпо в Русия и ходят в Сен Тропе на по-евтинко. Ако и там им се види скъпо отиват в най-евтиното място - Монако. Абе хиляди руски бедняци са плъзнали в Европа и никъде не ги искат щото им изяждали черния хайвер на западняците.
  • 36 За Стоян

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "стоян":

    Аз съм ваш опонент,а не- неприятел.Говоря и пиша от първо лице,защото само преди три месеца бях там- на гости при приятел от детинство.Имам непосредствена представа,от цени,и кое как е в действителност.Като имаш предвид,че приятелят ми ,със съпругата му са да кажем" средна класа" той е стр.инженер,тя архитект- вътрешен дизайн,но пак са недоволни,от ситуацията.Ще ти цитирам по памет разлики м/у 2010-2021 г.Газ за битови нужди- цените са нараснали със 385%.И то-рязко след 2014( прословутия Мегдан).Гривната е с обезценка над 230%.Което повлича всички- заплати,пенсии,здравеопазване.Там отопление,готвене,топла вода е изключително на газ.Което още повече,им съсипва бюджета.Храните им,без изключение са много по скъпи от тези,у нас,а нормалната им заплата е много по ниска от нашите 650 лева- минимум.Не че тук сме цвете,но в момента украйнците са много зле като доходи.Престои в обикновен хотел стартира от 60-70 лева на вечер.По лъскавите са от 150-200$ на вечер.Щом за обикновен тамошен работник ,заплата от 500 евро-1000 лева му звучи нереално,сам си направи извод.Лично на мен,ми пука за разните политически модели.При всички,и навсякъде народа тегли ярема.Дали в Русия,у нас,или Украйна,е все едно.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 един от многото

    4 0 Отговор
    И защо руската газ за където и да е , трябва да преминава през Украйна. Те и Франция трябваше да строи атомни подводници за Австралия , ама тези които обичат да санкционират , обичат и да присвояват всичко което им хареса!
  • 39 В.В.П.

    1 0 Отговор
    Сащ ,са пълна трагедия..Санкционират хора и несъществуващи персонажи..Алчността ги съсипа...,!!.Сега си правят Пакт , англосаксонски...Гнусни интриганти!.
  • 40 гост

    0 0 Отговор
    Краварите газ пикаят сега и реват на умряло , каквито и санкции да въвеждат се видя ,че няма никаква полза от това.