Last news in Fakti

27 Септември, 2021 10:57 2 217 7

Силно земетресение разлюля остров Крит

  • земетресение-
  • крит-
  • гърция-
  • трус

Няма данни за жертви и пострадали

Силно земетресение разлюля остров Крит - 1
Снимка: Shutterstock

Земетресение с магнитуд 6,5 по Рихтер беше усетено на гръцкия остров Крит, предаде Ройтерс като се позова на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, предаде БНР.

По данни на Националния институт по сеизмология трусът е бил с магнитуд 5.9 и на дълбочина 2 километра. Последвал е вторичен трус от 4,5 по Рихтер. Няма данни за жертви и пострадали. Хората са навън и са изплашени от силния трус, съобщи кметът на град Ираклио Василис Ламбринос.

Има щети на пътищата, част от тях са затворени от паднали скали. За паднали покриви на сгради, както и стени на къщи, съобщават от пожарната с предупреждение хората на остров Крит да са много внимателни при движение. Върху коли има паднали камъни, но шофьорите не са пострадали. Затвориха всички училища на острова.

Жителите на Крит съобщават, че е имало силен звук преди земетресението и повечето от тях помислили, че пада самолет. Епицентърът е в морето, на 23 километра северозападно от селището Арви, на южния бряг на острова, по данни на гръцкия институт по геодинамика. Сеизмолозите са категорични, че вторичните трусове ще продължат дълго време, но критични са първите 24 часа. Земетресението е усетено и на остров Санторини без да предизвика щети.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 господ

    6 0 Отговор
    си знае работата

    Коментиран от #7

  • 2 Винкело

    1 0 Отговор
    А според мен е било 10.4 по Рихтер. Ами да, 5.9+4.5, какво е това 6.5 в началото?
  • 3 ариадна

    2 0 Отговор
    Минотавъра пак се разбушува.Иска Жертви!
  • 4 Да, свършва този лош свят

    2 0 Отговор
    Целия свят да, разлюлее....не може някой,, непрокопсаник,, да ти казва непрекъснато,, не знаеш. какво те чака,, мислейки, че,, живее.добре,,....!
  • 5 Аз да питам

    1 1 Отговор
    А колко къщипаднаха в Турция ..щото като разлюлее в Гърция, първи излизат новините за щети и пострадали в Турция
  • 6 Талос

    1 1 Отговор
    Новите сгради в Смирна все още ли са на място?
  • 7 Нито

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "господ":

    Скоро на семейството ти
Новини по държави: