5 Октомври, 2021 10:39 5 992 14

Американски сенатор: Това е рецепта за бедствие на Балканите

  • косово-
  • сенатор-
  • сащ-
  • сърбия-
  • балкани-
  • бедствие-
  • боб менендес

Той разкритикува администрацията на президента Доналд Тръмп

Американски сенатор: Това е рецепта за бедствие на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Председателят на Комисията по външни отношения към Сената на САЩ Боб Менендес се противопостави на идеята за създаването на Общността на сръбските общини (ОСО), заложена в Брюкселските споразумения от 2015 г., отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.

„Последното нещо, което трябва да се създава, е ОСО. Това би било рецепта за бедствие“, цитира изданието думите на американския сенатор, като в допълнение към статията допълва видео с неговата реч. Менедес разкритикува администрацията на предходния президент на САЩ Доналд Тръмп, заявявайки, че той постоянно е бил на страната на Сърбия и против Косово, предаде агенция "Фокус".

Силно повишеното напрежение в отношенията с Косово накара Сърбия допълнително да подсили военното си присъствие край границата през последните дни. Ръководените от НАТО мироопазващи сили KFOR в Прищина обявиха, че следят много внимателно ситуацията, за да могат „да гарантират сигурността и свободното придвижване на всички групи от населението в Косово“. Подсилени бяха патрулите на KFOR, включително и в северната част на Косово.

Косово обяви своята независимост през 2008 година. Правителството в Белград обаче и до днес не признава статута на Косово като самостоятелна държава. По тази причина Сърбия не признава и косоварските регистрационни номера на автомобилите на своя територия. Русия също не признава независимостта на Косово - за разлика от повечето западни държави, сред които САЩ и Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 miro

    25 3 Отговор
    тези веднага трябва да се изгонят i унищожат
  • 2 Менендес Американеца?!

    51 20 Отговор
    Мексикански льохман,ма и той велик.Америка е Гола Вода,Русия е нашето Спасение и Бъдеще,тя вече започна да Управлява Света! Само с нея!
  • 3 246

    31 3 Отговор
    Американците с най-голямата си военна база в Косово са поддържали албанците , поддържат и ще продължат да го правят, независимо кой е президент на Америка.
  • 4 гадно

    39 12 Отговор
    Бедствията на Балканите и не само тук ги създават краварите сърбите може да са всякакви, но Косово е тяхно.
  • 5 Тоя лицемер

    40 6 Отговор
    Бетствието сте вие г-н Сенаторе...Бетствие сте за целият свят-факт неоспорим!!!
  • 6 Патриот

    23 12 Отговор
    Алоу, президент Радев, обади се на сръбския си колега и му кажи, че вече е време да ни върнат Западните покрайнини, Пирот и Ниш, тъй като Югославия вече не съществува!
  • 7 Кой дестабилизира Балканите?

    16 5 Отговор
    САЩ,САЩ,САЩ,САЩ,ЧЕ И РЕЦЕПТИ ДАВА

    Коментиран от #12

  • 8 потребител

    10 1 Отговор
    Само не се разбира какво иска да ни каже този Денис Джамбазов с горната си писаница?
  • 9 ТаУмВзе

    16 7 Отговор
    Краварчето да му се припомни, че кървавото творение на клинтън, наречено косово е на сърбите! Милошевич, от 100 точки на обвинението в Хага, се оправдава по 90 и то на Немски. За това го самоубиха.
  • 10 Пак провокация!

    6 4 Отговор
    Не се спирате пред нищо, да играете и вие на манипулатори! От почти 1 месец, текат дебати за отстраняването на администрацията на Байдън. Онзи ден американското правителство беше закрито. Америка изпадна в тъй наречения "икономически колапс" Американците считат, че Байдън е най зле управляващия президент на САЩ някога!
    85% Да не кажа и повече от "америте" искат Тръмп да се върне а вие какви глупости дрънкате тука?!? Защо не написахте това? Защо излъгахте, че Байдън иска да похарчи само 1 трилион долара, като всеки знае, че Самия той разпоредил да бъдат похарчени 3,6 трилиона долара за инфраструктура, след като САЩ дължи 45 трилиона долара на света?!??!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Може ама

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "Кой дестабилизира Балканите?":

    забравяш СЪРБИЯ СЪРБИЯ и пак СЪРБИЯ със своя великосръбски шовинизъм!!?? С кой събите не са скарани с хърватите ли, с албанците ли, с черногорците ли, няма да споменавам подривната им антибългарска дейност която не е спряла откакто се е пръкнала тази държава, за денационализацията на българите в македония да не говорим, за геноцида срещу албанци и българи също и всичко това с негласната и много силна подкрепа най вече на Франция и Русия!!!!! Таща че само САЩ другия път!!! Лошото е че ние не можем да лобираме на световната сцена и да игнорираме най вече руската и френска, а в последно време и немска(страна с която бяхме съюзници в две световни войни), дори и нейната подкрепа губим, че и хърватия загубихме та това е истината!!! Всяко бърборене за православно, славянско братство и солидарност забравете, иначе още ще патим!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.