Last news in Fakti

19 Март, 2013 12:43 1 687 0

Франциск получи Рибарския пръстен

  • франциск-
  • ватикана-
  • папа
Франциск получи Рибарския пръстен - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Избраният за папа аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио официално получи на специална церемония на площад Свети Петър символите на папската власт, отбелязват световните агенции.

За разлика от продължилата три часа церемония при интронизацията на Бенедикт XVI днешната беше сведена до 2 часа заради напредналата възраст на папа Франциск.

Френският кардинал Жан-Луи Торан наметна Франциск мантия, която предшественикът му Бенедикт XVI носеше по време на своето служение.

След това доайенът от колегията на кардиналите, италианецът Анджело Содано, постави на дясната му ръка Рибарския пръстен. Медиите съобщиха, че новият папа лично е пожелал той да не се изработва от злато. Мантията и пръстенът са атрибутите на папската власт.

След това шестима кардинали от колегия на кардиналите, дойдоха да му засвидетелстват подчинението си.

Новият папа вече се хареса на поклонниците с директния си стил на общуване. Той се появи на площада „Свети Петър“ с открит папомобил вместо с брониран. Той се спря за кратко и благослови събралото се множество. Спазвайки традицията той целуна и бебе.

Като божие знамение приеха днешното слънчево време богомолците. Синоптиците очакваха дъжд и на няколко пъти предупредиха да се носят дъждобрани.

Повече от 30 делегации представляват други християнски църкви, юдейската и ислямската общности. Анализатори отбелязват изключително за последните близо хиляда години - присъствието на тържествената меса за встъпване на папа на Вселенския патриарх Вартоломей - духовен лидер на православните християни. Това не се е случвало от схизмата между двете църкви през 1054г. В знак на добра воля при първата отслужена меса от Франциск молитвата беше прочетена и на гръцки, руски, арабски, китайски и суахили езици.

Около 160 световни делегации почетоха интронизацията на папа Франциск. Сред гостите са президентите на Аржентина и Бразилия, представителите на Евросъюза Херман ван Ромпой Ромпой и председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу, канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерите на Испания и Франция, българският президент Росен Плевнелиев.

От Русия идва председателят на Думата Сергей Наришкин, от САЩ - вицепрезидентът Джо Байдън.

Хиляди полицаи и хеликоптери за видеонаблюдение бдяха за сигурността на площад „Свети Петър". Още от понеделник вечерта движението в района на Ватикана беше спряно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: