Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 11:42 4 662 23

Китай се връща към ерата на въглищата

  • въглища-
  • китай-
  • енергетика-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • пекин-
  • ток-
  • мини

Около 170 въглищни мини в Китай са получили нареждане незабавно да увеличат добива

Китай се връща към ерата на въглищата - 1
Снимка: Shutterstock

Китай се връща към ерата на въглищата. Властите в страната наредиха незабавно увеличаване на въгледобива със 160 милиона тона годишно заради острия недостиг на електроенергия и гориво за производството ѝ. Кризата доведе до рекордно високи цени, режим на тока в редица провинции и засегна производствените мощности, които се възстановяват от пандемията. Съседна Индия също се опитва да осигури достатъчно въглища, за да посрещне нарастващото търсене на електроенергия, предаде БНТ.

Около 170 въглищни мини в Китай са получили нареждане незабавно да увеличат добива. Властите отварят отново затворени въглищни находища и одобряват нови. Мини, които са достигнали годишните си квоти за добив ще могат да продължат работа и през следващите месеци. Директивата засяга двата района, където се добиват най-много въглища - Шанси и Вътрешна Монголия. Само Вътрешна Монголия трябва да увеличи годишния си добив с близо 100 милиона тона. Това е три процента от цялата годишна консумация на въглища в Китай. Твърдото гориво дава 60 процента от китайската електроенергия.

През 2020 г. Китай е изградил повече вятърни турбини отколкото целия останал свят, но много провинции продължават да строят въглищни електроцентрали, отбелязва репортаж на Шведската обществена телевизия. "Интересите на провинциалните власти и централното правителство се разминават. Прилагането на политиките за нисковъглероден преход на местно равнище е слабо", заяви Ли Дацин от "Грийнпийс".

Анализатор посочва пред "Ройтерс", че сегашната енергийна криза в азиатския гигант е предизвикана от колебанията в цените на изкопаемите горива, а не от замяната им с възобновяеми източници. Принудителното пълно или частично затваряне на заводи обаче застрашава икономическия растеж на Китай и световните снабдителни вериги. Междувременно "Газпром" увери, че износът за Китай по тръбата Силата на Сибир продължава в съответствие със заявените обеми. Повод за заявлението стана пожар, който прекъсна подаването на газ за Амурския газопреработвателен завод, захранван от Силата на Сибир. Основното оборудване на завода не е пострадало.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелена сделка

    64 6 Отговор
    Зелен мор за европейците, докато азиатците тровят планетата.

    Коментиран от #5

  • 2 някой

    75 3 Отговор
    А евро ...овете ще ,,спасяват" климата и ледниците. Жалка история. Искат ел.коли,а ток откъде.От вятъра...ха ха ха.
  • 3 Госあ

    43 2 Отговор
    Точно това е проблема в Китай - парите на вятъра покрай глупостите за веита ! Вместо ядрени реактори. Думкай са въглища ! Или да спират износа на всякакви стоки за европейците !

    Коментиран от #10, #11

  • 4 ЗЕЛЕН ЧОРАП

    67 3 Отговор
    Европа е в упадък и върви към унищожение. Досега бе що-годе добре, но тази зелена сделка ще убие и малкото останали производства и ще ликвидира средната класа.
  • 5 пешо

    34 0 Отговор

    До коментар #1 от "зелена сделка":

    те я тровят, вие не ползвате благинките! и го играете "зеуени". нъл тъй?
    това, че не виждате как се произвеждат нещата, които ползвате всеки ден, това, че (вероятно) нямате и най-малка идея как се прави една батерия за зеуен хафтонобил, ви прави най-малкото съучастник. и подбудител тоже.
    вижте там, как стоят тия въпроси в правото. ;)
  • 6 Ерец

    8 21 Отговор
    Когато китайците показват някакви цифри , тогава са най-съмнителни.
    Сега “първата” икономика е на режим като НРБто през 80те . “Свалят шалтера без предупреждение”-така се вайкаше собственик на ресторант пред ТВ камерата . А им предстои и Олимпиада …
  • 7 НИЯ

    26 0 Отговор
    АМИ ПРАВИ СА ХОРАТА. НИЕ ЩЕ СЕ ХРАНИМ И ГРЕЕМ СЪС ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ
  • 8 пациент

    19 0 Отговор
    "сегашната енергийна криза в азиатския гигант е предизвикана от колебанията в цените на изкопаемите горива, а не от замяната им с възобновяеми източници"
    тия очевидно са правени в някое тъмно и смрадливо място!
    а колебанията на цените основно поради що са, бре, тар.икати еуем.ентарни!
    няма по-ненадежден източник на енергия от зеуената такава. и ся човечеството плаща заради далаверите на големите котараци, заложили на "зеуено", както и на болните амбиции на част от популацията, която не иска (или не може!) да мисли и затова предпочита "да вярва в доброто". това на котараците.
  • 9 Факти

    11 10 Отговор
    Китай нямат избор след като западняците ги използват да им произвеждат стоки Китай ще диша мръсен въздух и за да има икономика ще произвежда стоки за евро и долари и паунди а не за юани и рубли.
  • 10 Гемалто

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    И кво ше ядат тогава
  • 11 Ерец

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    К’во се изметаш бре !? Оня ден ги хвалиш , че правели реактори дори и за … Япония , сега ги критикуваш !? Нещо поднебесната взе да се престарава май а ,не мислиш ли !?

    Коментиран от #13, #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 факт

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ерец":

    И един реактор нямат освен ако не са окраднали нещо от руснаци или французи щото едната им централа е с френски реактори а другите им са с руски.

    Коментиран от #15, #17

  • 14 плевен

    12 0 Отговор
    Ала, бала, Маре. Проблема се корени в конфликта на Китай с Австралия. Тя е един от основните производители на въглища в света, и най- голям доставчик за Поднебесната империя. След като австралийците взеха много да знаят по въпроса за Тайван, бяха наказани с отстраняване от китайския пазар. Нещо подобно на това, което се случи на Литва.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 mi6osp

    7 1 Отговор
    Китай не е излизал от ерата на въглищата - за миналата година е употребил 4 040 000 000тона. За сравнение, следващият голям световен производител на въглища е Австралия, която произвежда 10 пъти по-малко 430 000 000т.. Но мините в Китай се изчерпват, новите залежи се разработват трудно, а недостигът е такъв,че чрез внос не може да бъде компенсиран.Китай се ориентира към газ, с което предизвика световна газова криза. Защото за да не спре промишлеността, правителството разреши да се купуват енергоизточниците на каквито и да са цени.
  • 17 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "факт":

    Неграмотен си да коментираш такива теми. Недей да внасяш спам.
  • 18 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ерец":

    “ През 2020 г. Китай е изградил повече вятърни турбини отколкото целия останал свят” това имам предвид. За да угодят на евроджендърите набутаха сума ти пари на вятъра. Вместо да ги вложат в реактори. Иначе, да , най добрите реактори са тези с газово охлаждане, който беше построен първи в Япония. Заедно с остановката за водород. Но сега Китай ги произвеждат. Франсетата имат намерения, а руснаците едно си знаят, едно си правят.

    Коментиран от #19

  • 19 Ерец

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    И всичкия този пушек от Китай се носи над Япония .Отново ще има повишено наличие на PM2,5 !!!
  • 20 Патриот

    3 1 Отговор
    Дреме ни. Сероводородът в Черно море ни решава енергийните нужди за векове напред
  • 21 Грета Тундеберг

    0 0 Отговор
    Отивам да се самоубия СЕГА

    Коментиран от #23

  • 22 От страни

    0 0 Отговор
    Китай не е излизал от тая ера.
  • 23 От страни

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Грета Тундеберг":

    О не!!! Гретхен, съвеста на света!!! Кой ще вика от висока трибуна "бла-бла-бла"!! Никой не умее да го прави така истински!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания