14 Октомври, 2021 13:18 2 276 10

Опозиционен лидер заяви, че са възможни политически убийства в Турция

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • политически убийства-
  • кемал кълъчдароглу-
  • полиция-
  • избори-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • политическо убийство

Твърденията му за възможни политически убийства получиха подкрепа и от представители на други опозиционни партии

Опозиционен лидер заяви, че са възможни политически убийства в Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Твърдения на опозиционен лидер, че са възможни политически убийства в Турция и че президентът Реджеп Тайип Ердоган "ще опита всичко, само и само за да остане на власт", разтърсиха политическия живот в страната през последните дни. Заплетеният политически сюжет прикова вниманието на публиката подобно на популярната турска телевизионна драма "Малки убийства", която още от първия епизод запали интереса на зрителите, любопитни да научат коя е жертвата и кой е убиецът, посочва Мина Иванова от БТА.

Анкарската прокуратура започна вчера разследване на твърденията на лидера на най-голямата опозиционна политическа сила в страната - Народнорепубликанската партия, по повод неговото изказване пред журналисти на 8 октомври. От средите на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ призоваха опозиционния лидер да сподели с прокуратурата сведенията, с които разполага. Пред журналисти Кълъчдароглу обаче отказа да разкрие информацията си, когато бе помолен да сподели дали заплахата е към конкретно лице, като заяви, че няма да навлиза "в такива подробности".

Твърденията му за възможни политически убийства получиха подкрепа и от представители на други опозиционни партии. В интервю за в. "Сьозджу" заместник-председателят на "Добра партия" Корай Айдън заяви, че и до тях са достигнали непотвърдени информации за възможни политически убийства. "Ние също чухме някои неща за планове за политически убийства. Ако има подобен план, всички замесени, като се започне от онези, които ръководят страната, ще трябва да отговарят. Те ще платят тежка цена", заяви Айдън. Според председателката на "Добра партия" Мерал Акшенер опасенията, изразени от Кълъчдароглу, очевидно са сериозни, щом е решил да ги сподели с обществеността. Тя изрази мнение, че вместо да бъдат омаловажавани от управляващите, те трябва да бъдат взети под внимание от прокуратурата и да се разследва достоверността им.

Твърденията бяха категорично отхвърлени от директора по комуникациите на президента Реджеп Тайип Ердоган, според когото темата за евентуални политически убийства, която се налага в дневния ред на страната с последователните изказвания на различни представители на опозицията, "цели да създаде климат на страх в нашата страна", а тези, които лансират твърденията, трябва да споделят информацията, с която разполагат, с прокуратурата. "Главната цел на тези твърдения е да навредят на националното единство и солидарност на нашата страна и да разрушат нашето спокойствие", заяви още Фахреттин Алтун. Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу се присъедини към дискусията, като заяви вчера, че разпространяването на подобни твърдения прилича на "тактика на ФЕТО" - организацията, обвинявана от Анкара за опита за преврат през 2016 г.

Политическият сериал се разиграва на фона на фактически стартирала кампания за президентските и парламентарни избори през 2023 г., в чийто център опозицията постави исканията си за връщане към парламентарната система на управление, а управляващите - стремежа си за още пет години на Ердоган начело като президент с изпълнителна власт. Бурханеттин Дуран, анализатор на проправителствения в. "Дейли сабах", поставя твърденията за възможни политически убийства в контекста на "клеветническа кампания" срещу Ердоган преди изборите. Според него тази кампания ще се състои от два ключови елемента - политическата кариера и здравословното състояние на Ердоган от една страна и положението на Турция в международен план от друга. Според заместник-председателя на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Мухаммет Емин Акбашоглу думите на опозиционния лидер Кълъчдароглу би следвало да се разглеждат в контекста на усилията му "да се създаде среда на хаос", което според Акбашоглу е част от стратегия на НРП за провокиране на недоволство и напрежение в страната. Представителят на ПСР напомни, че подобно изказване Кемал Кълъчдароглу направи и преди опита за преврат в Турция, извършен на 15 юли 2016 г.

"ПСР е в състояние да направи всичко, за да остане на власт, включително и политически убийства", заяви през март 2016 г. опозиционният лидер по време на посещение в Измир. Според Акбашоглу е "ясно на кои международни разузнавателни служби и терористични организации се опитва да подготви почвата със сегашното си изказване" Кълъчдароглу. Тъкмо обратното, опозиционният лидер твърди, че именно Ердоган иска да поддържа високо напрежението и да отиде на избори в една такава среда. Анализаторът на опозиционния в. "Биргюн" Доган Тълъч поставя твърденията на Кълъчдароглу в контекста на спадащия рейтинг на управляващите в социологическите анкети. Както твърди анализаторът, "дори подкрепящите ПСР социологически агенции сочат стопяване на подкрепата за управляващия блок", а други допитвания показват, че "който и да се изправи срещу Ердоган на изборите, ще спечели". Тълъч напомня за периода между парламентарните избори на 7 юни и на 1 ноември 2015 г., когато на първия вот ПСР за първи път изгуби парламентарното си мнозинство, но успя да си го върне на предсрочните избори на 1 ноември. Периодът между двата вота през 2015 г. бе белязан от ескалиращо напрежение, конфликти и несигурност - среда, която изглежда консолидира гласовете на националистически настроените избиратели и на онези, които повярваха, че за овладяването на ситуацията е нужна твърда ръка. И макар че засега полемиката около политическите убийства повдига повече въпроси, отколкото дава отговори, едно нещо изглежда сигурно: турският политически сериал с елементи на трилър ще става все по-заплетен с наближаването на изборите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    8 6 Отговор
    крайно време е комшиите да се отърват от тоя

    Коментиран от #10

  • 2 Метеорологични условия

    6 3 Отговор
    Новия президент на българия реджеп таип ердоган.
  • 3 Българофил

    7 7 Отговор
    Османската империя, Турция, анадолците са провалена империя, провалена държава и провалено племе и народ, всъщност на всеки му е чудно защо изобщо Турция е на картата
  • 4 Политическо или криминално

    6 1 Отговор
    "Убийството" се въздигна в ранг на модел подражание и предмет за възхищение от Краварника,имейл Ел Ей,Холивуд,щат Калифорния,откраднат чрез въоръжен американски униформен грабеж от държавата Мексико..

    Коментиран от #5

  • 5 Меката буба

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Политическо или криминално":

    Мексиканците са го откраднали от индианските племена.

    Коментиран от #8

  • 6 Мохамед пророк

    3 3 Отговор
    След тоя крадец на едро в Турция ще е пълна каша
  • 7 Виталия

    4 1 Отговор
    Надявам се Сивите вълци да подкрепят Президент Ердо, така както подкрепяха Тансу Чилер за Премиерка. Светът отива към война, кражбите на хартийки ще изглеждат миниатюри и незначителни прегрешения. Реджеп и силовак и заслужава още поне 10 години да управлява Турция.
  • 8 Първо испанските конкистадори

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Меката буба":

    са се наврели там.И те хич не са били стока.Пленяват Моктесума,индианският император,и той голям кръволок спрямо подопечните си племена.С две думи - фани единия,та удари другия..
  • 9 А при нас президентът

    0 1 Отговор
    Се самоуби политически с назначаването на лъжци и престъпници.
  • 10 а следващия

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    познаваш ли го, по-убав ли ще е?