5 Ноември, 2021 14:33 1 958 26

Китай не отстъпва: Никой и нищо не може да ни раздели от Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански пролив

В началото на октомври министърът на отбраната на Тайпе Чиу Куо-ченг заяви, че напрежението между островната държава и Пекин е най-голямото от 40 години насам

Китай не отстъпва: Никой и нищо не може да ни раздели от Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай разкритикува отношението на Съединените щати по Тайванския въпрос и ги обвини, че увеличават нестабилността в региона, съобщава "Франс прес".

В отговор на думите на шефа на Генералния щаб на американските въоръжени сили Марк Майли за способността на САЩ да защити острова в случай на агресия от страна на Пекин, говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин заяви, че подобни изявления "засилват сепаратистките движения" и увеличават напрежението в Тайванския проток.

"Тайванският въпрос касае върховенството и териториалната цялост на Китай, както и основните ѝ интереси. Никой не бива да подценява твърдата решимост и воля на Китай да ги защити. Никога няма да позволим на никого и на никоя сила да раздели Тайван от родината", категоричен бе дипломатът.

"Настояваме САЩ да признаят изключително деликатното естество на Тайванския въпрос, да зачитат принципа за "един Китай", да подхождат внимателно и адекватно към въпросите, свързани с Тайван, да избягват изпращането на погрешни сигнали на сепаратистките сили, за да не нанесат тежка вреда на отношенията между Китай и САЩ, както и на стабилността в целия Тайвански проток", подчерта още Уанг.

В началото на октомври министърът на отбраната на Тайван Чиу Куо-ченг заяви, че напрежението между островната държава и Китай е най-голямо от 40 години насам и предупреди, че има риск някоя от двете страни да предприеме нападение.

Предупреждението беше отправено, след като Китай изпрати рекорден брой военни самолети в зоната на ПВО на Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пацо

    22 29 Отговор
    Може!Народът на Тайван не ви иска!

    Коментиран от #4, #5, #23

  • 2 УДРИ

    36 15 Отговор
    Русия и Китай ще опукат терористичната организация НАТО.

    Коментиран от #17

  • 3 смерш

    27 3 Отговор
    Оригинален намек-Си на фона на Руски гвардейци!

    Коментиран от #11

  • 4 Китай

    30 11 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Чанкайшистите са избягали там, за да не бъдат избити, но това си е Китай!
  • 5 факт

    24 11 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Китайци дя не искат китайци може но само защотомим се плаща отвън.Колкото и в Крим не искат руснаците но като питаш всеки кримчанин казва аз съм Руснак.
  • 6 отегчен

    10 25 Отговор
    Предизборно говорене. Предстоят избори в ККП. Иначе много добре знаят, че Тайван е загубена кауза.
  • 7 Хахаха

    8 29 Отговор
    Мечо Пух, да не каже грух ...

    САЩ и ЕС създадоха споразумение за стоманата и други суровини, които трябва да са добивани по чиста технология.
    Това автоматично изключва Китай.
    Е, на кого ще продава Китай ... на Русия хахаха, на Северна Корея ..
    Китай скоро ще бъде икономически толкова силно ударен, че ще има бунтове от гладни китайци ,

    Коментиран от #9, #10, #14

  • 8 факт

    25 4 Отговор
    Нормални Тайван е прекалено малък за да съществува сам и е най-близо до Китай освен това са си китайци ясно е че само за Сащ не е удобно това но кои са Сащ и какво да кажат Тайван че са корейци японци а ми не са.

    Коментиран от #21

  • 9 смех

    19 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    А на теб ясно ли ти е че ЕС не може да произведе стомана в необходимите количества за да зямести Китай второ всички завофи са в Китай как мислиш далиним пука за европейската такава.
  • 10 Сталин

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Икономистченца, не разбрахте ли, че вашата наука я отмениха? Сега ще трябва да зеленясвате, климатясвате и прочие. Санкции... като гладната стачка, ако никой не те съжали ще си умреш безцелно и от инат.
  • 11 Ерец

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "смерш":

    Би трябвало да знаеш ,че Китай не признават п-в Крим за руски. А дали руснаците смятат Тайван за китайска територия това предстои тепърва да видим .

    Коментиран от #12

  • 12 факт

    15 5 Отговор

    До коментар #11 от "Ерец":

    Дали?Не знам дали ти е известно но Китай няма да изостави Русия никога защото това значи да се самоубие колкото и да не искат да го повярват глу паци като Кисинджър

    Коментиран от #13

  • 13 Ерец

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "факт":

    По скоро Китай няма да се откаже от руските природни богатства и оръжие. Руснаците имат по - голямо доверие на Индия , която е най - големият потребител на руско оръжие . А Китай фактически е втората страна след САЩ , чието ръководство е обсъждало използването на ядрено оръжие с/у СССР . Визирам пограничния конфликт през септември 1969г.

    Коментиран от #15

  • 14 леле

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    И от къде ЕС ще се сдобива със зелена стомана? Белгия отдавна прави само арабелски бебета, Франция и едно Рено не може да снабди с тенеке, Германия не може и себе си да задоволи, та от къде???
    Ааааа, може би от САЩ- основният вносител на стомани. Тия вече и коксови въглища вече не произвеждат.
  • 15 леле

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ерец":

    Не мога да ти разбера "тънката" мисъл- Китай ще подкрепя Руслия, или Китай Ще си отвоюва Русия, или Китай ще полегне на Русия.
    Гласи се голям евразийски съюз, в който Русия ще е тила на Китай във войната му със САЩ. Хамерите отдавна са се отказали да воюват пряко с Русия и само я разчесват с периферни конфликти като украинския и кавказкия. Ама залъка Кита и Иран, които искат да лапнат, вероятно ще им се затъкне.

    Коментиран от #18

  • 16 Turkic

    7 2 Отговор
    САЩ закриха в Тайван фабриката за произвоство на чипове и го преместиха в Аризона. Преди 2 дена гледах един арабски телевизионен водещ който анализира световната политика и беше казал ,,Китай ще нападне Тайван, САЩ за това закриха фабриката за чипове". Май човека ще е прав с анализа си.
  • 17 АнтиКомунист

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "УДРИ":

    Да а след падането на НАТО теб също ще те окупират и ще чупиш камъни в Сибир за 10 рубли на ден.
  • 18 Ерец

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "леле":

    “Тънката “ мисъл ли ? Китайците са лукави , допреди 10тина години ЗРК на китайската ПВО по границата с РФ бяха позиционирани в посока СЕВЕР !!! Докато един руски интернет потребител не ги “откри” с приложението Google Earth . А тогава и двете страни твърдяха ,че отношенията им били по-добри от всякога !? Та мисълта ми е че руснаците винаги имат “едно на ум” спрямо Китай . Нека първо Китай да декларират ,че признават Крим за руски и после да говориме за съюзи и тилова отбрана.А като споменаваш Иран ,и с тях руснаците имат неуредени спорове за акваторията на Каспийско море . А евентуалното придобиване на ЯО от страна на Иран никак не се нрави на РФ .

    Коментиран от #20

  • 19 Груйо

    6 11 Отговор
    ЕС и САЩ трябва незабавно да признаят независимостта на Тайван и да отворят посолства в Тайпе. Плюс това в случай на конфликта с Китай да вземат участие и да защитят острова, ако не искат да се повтори ситуацията със С. Корея, Виетнам, Куба и другаде червената чума на комунизма си е проправила път.

    Коментиран от #24

  • 20 Груйо

    4 7 Отговор

    До коментар #18 от "Ерец":

    Китайците никога не забравят че Русия през 19 век им отнема големи територии в Сибир, които те сега бавно но последователно си заселват с китайци и при застрашителния демографски срив в Русия, китайците в Сибир до 50 години ще са мнозинство.

    Коментиран от #25

  • 21 Lets go Brandon

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "факт":

    Ами че те австрийците и германците са също един народ в две държава, ама никой не се е юрнал да ги обединява със сила. С Македония също, не сме тръгнали да ги окупиране, като искат да са самостоятелни, прав им път. Спорът е за историята и езика, които си присвояват.
  • 22 Кико

    2 1 Отговор
    Не наяли се! Миротворците когато се хранят
  • 23 Отряд1

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пацо":

    Като не искаш нещо, ставаш и го отстояваш. Биеш се до смърт.
    Ако искаш нещо, мълчиш...

    Когато САЩ върнат земите си на индианците, и Хавай на местните хора, тогава Китай може да се замисли по въпроса за Тайван...
  • 24 Отряд1

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Груйо":

    Чумата се казва империализъм и е била по- силна от вярата в Бог именно в държавите от ЕС. Такова племе сме. Ако вярваме в глупости, не очаквай разумни действия.
  • 25 Ерец

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Груйо":

    Действително ако се върнем в историята , между двете империи отношенията никога не са били “гладки”. А за йероглифа 了успя ли да намериш информация ? Вкарай в Гугъл ‘3 Kanji whit a horrible history ‘,
    и избери Kayo Sensei .Информацията е на английски и е нагледно илюстрирано .

    Коментиран от #26

  • 26 Ерец

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Ерец":

    Извинявай with …
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания