Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 19:12 15 669 28

Работодателите не могат да се обаждат на служителите след работа

  • португалия-
  • закон-
  • работодатели

Нов закон в Португалия

Работодателите не могат да се обаждат на служителите след работа - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Парламентът на Португалия прие закон, забраняващ на работодателите да се обаждат на служителите след работа, съобщи Ел Паис.

Народните представители приеха нова поредица от решения. Работодателите нямат право да контролират служителите, които работят дистанционно.

Те не могат да им се обаждат по работа или да им изпращат съобщения след приключването на работния ден. При нарушаване на правилата следват различни такси.

Работодателите ще трябва да покриват разходите на работещите, преминали на дистанционен труд. Това важи за сметките, до които този тип работа води.

Не беше прието узаконяването на изключването на служебни чатове и програми след работно време. Предстои да се водят допълнителни разговори в сферата.

Португалия е първата страна, която измени правилата за дистанционен труд.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 71 Отговор
    Ами готвача ми ако е забравил газта пусната в кухнята на ресторанта ?Тогава може ли да му звъня!?

    Коментиран от #15, #18, #23, #28

  • 2 Вестник Нов Комунист

    15 118 Отговор
    Ако служител откаже да ми предостави спешна информация дори и след работно време директно изхвърча на улицата да яде трохи и да се оправя в живота. Подчертавам спешна, а не маловажна.

    Коментиран от #6, #11, #20, #27

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 mdaaaaaaaa

    110 5 Отговор
    Случвало ми се е да ми звънят в 00:00ч. в работен ден от 8-17:00ч. Събота и Неделя...постоянно. Накрая спираш телефона, с времето спират и те. Не съм роб, нито на някой нито на парите. Разбира се зависи от шефа/началника! Ако има уважение...подавам ръка повсяко време. По принцип за неуважението са си виновни самите те.

    Коментиран от #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 М Илиев

    84 3 Отговор

    До коментар #2 от "Вестник Нов Комунист":

    С много работници ще останеш , ша знаиш ...продължавай все така . Служителя ти не ти е роб , нито крепостен
  • 7 българина

    47 1 Отговор
    в белия свят е така, тук се почва след 17.00
  • 8 Йоско

    35 2 Отговор
    След 17:00 номера му е вече в моя черен списък и то при положение, че ползвам служебен телефон
  • 9 Гешев

    32 2 Отговор
    Шефе, за теб съм на разположение 24/7 , нали знаеш.
  • 10 Стефан Петров

    28 0 Отговор
    С интернет и мобилните връзки работното време стана 24ч. в денонощието. През 2020г. съда от не помня коя държава забрани на работодателите да търсят по телефона своите служители 2,5ч след края на работния ден. Ако това не се ограничи работния ден, респективно експлоатацията на работника става 24ч. Мой познат се глобява от шефа си ако до 30 мин. след обаждането му не му се обади, дори ако то е през нощта или в дадения район няма покритие.
  • 11 ТRIF

    44 3 Отговор

    До коментар #2 от "Вестник Нов Комунист":

    Служителят ти да не ти е роб бе байно? В рамките на 8 часа си изпълнява задълженията по договора с работодателя и това е. Останалото е на добра воля.
    Преди години шефа ми попита дали е възможно да довърша част от проекта за 4-6 часа вечерта. Казах му, че ще го свърша но искам 2 дена компенсация по мои избор и емайл в който се упоменава, че съм застрахован от компанията по време на извънреднив труд в случаи на инцидент. Съгласи се и всичко си беше нормално.

    Коментиран от #13

  • 12 Дедо

    9 36 Отговор
    Абе щом си се цанил на господаря си в завода,цеха или офиса и в 3 часа да ти звънне сутринта скачаш като пуржина и тръгваш. Иначе няма да има 800 ле чисто на месец!
  • 13 Слепия Пю

    23 4 Отговор

    До коментар #11 от "ТRIF":

    Те още си мислят, че сме в 17 век в Русия. Живота нищо не е значел за господаря, ако реши помешчика може да те убие и никой няма да го съди. Ти не си човек а собственост на господаря. Ако отидеш войник на младини се връщаш старец и това е било нормално до края на 19.
  • 14 До Живко

    8 0 Отговор
    Защо все пишеш такива неща?
  • 15 Стамат

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами пускаш го да работи дистанционно.
  • 16 далеч сте от

    21 1 Отговор
    ЕС.
    В ЕС, по закон , изобщо не може да се работи извън работното време, само в много крайни случаи и ако работника е съгласен и се плаща двойно или тройно за извънредна работа, през празниците се плаща троен надник, плаща се и на час, а не като нашите робовладелци, на които им избягаха работниците!
    Работния ден е 7 или 8 часа, отделно има две почивки - една 15 минути и една почивка от половин час. Има работа и на 4 часа, обикновено домакините работят по 4 часа, защото са заети с къщната работа. На домакинята също се води стаж, ако не работи, но има деца.
  • 17 Работодател

    2 20 Отговор
    Явно тука са само мързеливи бачкери
  • 18 Готвача

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ако съм забравил газта и не я спреш газа ти бой ще яде нали знаеш, не ти е за първи път
  • 19 Работисам

    15 3 Отговор
    Който е оценил свободата и мрази думата "шефе"работи за себе си.Аз търпях до 25 годишна възраст и реших,че няма да си прахосвам знанията и уменията за някой простак и вече 30 години работя за себе си дори в чужбина.Който мисли,че е трудно да е свободен работи за друг,но това означава,че не оценява правилно трудностите
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ром ама кубински

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "mdaaaaaaaa":

    Абе, какво да ви кажа,в тъй наречената Мека на демокрацията -Сащ често са ми звъняли,няма събота няма неделя ,а също и вечер чак до към 23 ч,заради естеството на работата .Повечето пъти съм приемал,което значи извънредно изкарани пари,но не всичко е пари.Ако пък почнеш редовно да им отказваш в един момент може да те разкарат.Абе както е казал българинът, работа ли е недей да ми я хвалиш.А иначе ,даже и в Сащ това което съм работил една стотинка екстра не съм взел,че съм работил-вечер,събота неделя,на празници.
  • 22 Чипът

    11 0 Отговор
    Ми направи си системата така че да се деактивира дистанционно. Така ще си сигурен за газта . При тази липса на добри работници скоро ще трябва да закриеш и без това фалиралото ресторантче
  • 23 Ами

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти не можеш ли сам да я спре???..?
  • 24 Оператор в банков клон

    3 0 Отговор
    Април 2020 - ах колко съм щастлива, не трябва да сутрин рано да бързам за работа, спокойно си пия кафето и започвам работа по пижама в кухнята от личния лаптоп.... Май 2021- писна ми вече, държат ме на онлайн събрание след 18.30 часа и никога не се знае колко време ще ни държат. Мошеници, спестяват за отопление, за купони за обяд, за тоалетна хартия, за компютри, защото използваме личните. Изгърбих се да работя от кухнята на неудобен стол и лаптопа ми се забавя и ми пращат забележки от дирекцията, живея по пижама... не мога повече.
  • 25 Аааа

    5 0 Отговор
    Ха добро утро.8часов Работен ден, след това се счита за извънреден труд,и кой го плаща...
  • 26 Етимология 1

    7 1 Отговор
    Работа / робство. От старобългарски " раб " , което означава слаб , безпомощен човек или направо роб. Благодарение на религиите се създава убеждението, че да се работи е достойно и че съществуването е възможно само ако се работи. Коректно е да се нарича креативизъм, защото човек е щастлив, когато създава блага полезни за другите и да бъде оценен а не да работи за самото физическо оцеляване или за захранване на егото.
  • 27 Лизачи

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Вестник Нов Комунист":

    И така докато се обградиш с лизачи . Колектив мечта !
  • 28 Друг софиянец

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами ще я загасиш
Новини по държави: