Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 13:05 1 483 8

Гърция настоява Великобритания да върне орнаменти от Пантеона

  • гърция-
  • пантеон-
  • кириакис мицотакис

Това обяви Кириакис Мицотакис

Гърция настоява Великобритания да върне орнаменти от Пантеона - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Гръцкият премиер Кириакис Мицотакис проведе разговор с британския си колега Борис Джонсън, съобщи Катимерини.

Обсъдени са международни теми. Разгледани са регионални теми и въпроса с Кипър.

Гръцкият премиер настоява, че международните договори не могат да се променят. Повдигнат е и въпроса за фризовете от гръцкия Пантеон.

Голяма част от тях се намират в Британския музей. Мицотакис настоява, че тяхното връщане е много важен въпрос за гръцкото правителство.

Страната планира да започне кампанията сред британското общество. Тя трябва да го убеди, че е важно орнаментите да бъдат върнати.

Идеята е да бъдат обединени в музея в Атина.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    17 2 Отговор
    Крадливото племе на бритжендарите и на Индия дължи диамнтите, и най вече този, в короната на бабичквта!!! И още на стотици цивилизации по саэвета- откраднотото!!!
  • 2 Иронията

    12 1 Отговор
    Безценни предмети, а англичаните са ги купили от турците за една торба жито!
  • 3 Лицемерните и жестоки британци

    16 2 Отговор
    Британците от цял свят са крали богатства и исторически ценности...Да напомня,че най-големият скъпоценен камък в короната на Английската Кралица е отмъкнат от Индия във времената когато индийците са им били колония-което е струвало милиони човешки животи ...И днес британците се имат за богопоммазани и имащи правото да учат и съдят целият свят???
  • 4 плевен

    7 9 Отговор
    Великобритания е за Гърция това, което е Русия за нас. Гърция е за Великобритания това, което ние сме за Русия- неблагодарен боклук.
  • 5 Сийка

    12 1 Отговор
    Да върнат и нашето най скъпоценно евангелие, откраднато от българската църква !!

    Коментиран от #7

  • 6 Мишо

    12 0 Отговор
    То и Лондонското четворевангелие на цар Иван Александър е в Британския музей. Него кога ще го върнат?! Дариа, внучката на колекционера Робът Кързън предава евангелието на Британския музей в Лондон. Едва през 2018г. става достъпно за света, а дотогава само кориците са изложени.
  • 7 село

    3 10 Отговор

    До коментар #5 от "Сийка":

    Можеше и да не се обаждаш. По време на така нареченото Възраждане, сме си унищожили взаимно, почти всички старинни книги. За сеир на турците. Спасено е само това, което е било изнесено в чужбина от хора които са го ценели. Какво се е променило, че да ти го върнат?
  • 8 Адано

    4 0 Отговор
    Англичаните са изнесли половината свят! Време е светът да си ги върне!
Новини по държави: