Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 15:22 2 459 6

„Росатом“ ще разработва находище на литий в Аржентина

  • росатом-
  • литий-
  • аржентина-
  • русия-
  • находище

Литият е ценен материал за осигуряване на ресурси за зелената икономика

„Росатом“ ще разработва находище на литий в Аржентина - 1
Снимка: Shutterstock

Компанията на „Росатом“ Uranium One Holding N.V. сключи споразумение с Alpha Lithium Corporation за съвместно предприятие за разработване на литиевото находище Tolillar в Аржентина. То е с площ 27 500 хектара и се намира в световноизвестния „литиев триъгълник“ в провинция Салта в Аржентина. Там са съсредоточени сериозни ресурси на хидроминерална суровина с висока концентрация на литий.

Договорът предвижда Uranium One Holding N.V. да придобие 15% от акциите на Alpha One Lithium B.V за 30 милиона долара. След технико-икономическата обосновка на проекта, Uranium One Holding N.V. ще има право допълнително да инвестира до 185 милиона долара в капитала на Alpha One Lithium B.V, да увеличи дела си до 50% и да получи право да купи 100% от произвежданата продукция.

„Литият е ценен материал за осигуряване на ресурси за зелената икономика на бъдещето, а това бизнес направление е стратегически важно за „Росатом“. Планираме да развиваме находището, като взимаме под внимание интересите на местните общности, да използваме иновативни технологии с минимално въздействие върху околната среда и да поддържаме програми за научно-техническо сътрудничество“, заяви Андрей Шутов, президент на Uranium One Group.

Според главния изпълнителен директор на Alpha Lithium Бред Никол способностите на Uranium One да реализира мащабни промишлени проекти и световният опит на компанията в експлоатацията на миннодобивни и преработващи предприятия са безценни за осигуряването на успешното развитие и експлоатацията на находището Tolillar. По думите му литият има решаващо значение за бъдещето на световната икономика.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Манчо

    21 2 Отговор
    Похвално , но се опасявам , че вече се подготвя "цветна" революция и всякакви зелени иди оти и НПО-та ще се появят .
  • 2 цербер

    20 0 Отговор
    Литият е най-лекият метал. Трудно се намира и е много скъп.

    Коментиран от #4

  • 3 тъжно соросче

    15 1 Отговор
    Е ся га са оплача на чичко Шорош...
  • 4 Факт

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "цербер":

    И трудно се съхранява!
  • 5 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    17 1 Отговор
    Чуде се, как краварите не са успели
    да се докопат до тези находища...
  • 6 Щото Аржентина

    0 10 Отговор
    не може да го добива лития,нали?Абе не се ли видя вече,че Русия и САЩ вече се различават само по езика който говорят
Новини по държави: