Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 21:31 5 210 12

Очаква ни мека зима

  • световна метеорологична организация-
  • климат-
  • глобално затопляне-
  • зима-
  • ла ниня-
  • ел ниньо

Климатичното явление Ла Ниня е противоположно на феномена Ел Ниньо със затоплящ ефект край бреговете на Южна Америка

Очаква ни мека зима - 1
Снимка: shutterstock

Мека зима в Европа прогнозира Световната метеорологична организация (СМО), която съобщи за завръщането на феномена Ла Ниня, предаде БТА. Според данните на организацията студеното тихоокеанско течение за втора поредна година ще оказва влияние върху климата на планетата.

Очаква се феноменът Ла Ниня да продължи до началото на 2022 г. и според прогнозните модели да бъде по-слаб, отколкото през 2021 г.

Въпреки охлаждащия ефект на Ла Ниня средните температури тази година са над дългосрочните средни стойности в много части на света. Това се дължи на рекордното количество парникови газове в атмосферата, отбелязва СМО.

В по-голямата част от Европа се очаква мека зима. Североизточна Азия и Арктика, както и източната част на Северна Америка също се очаква да бъдат по-топли, а североизточната част на Северна Америка, Австралия, Югоизточна Азия и Индийския субконтинент - по по-хладни от обичайното.

Заради Ла Ниня 2021 г. няма да бъде най-горещата година, а една от 10-те най-топли, в сравнение със средната стойност от 1850 до 1900 г. Най-горещата година беше 2016 г.

Феноменът Ла Ниня описва особено високи разлики в атмосферното налягане в района на Тихия океан между Южна Америка и Индонезия. В резултат на това топла повърхностна вода се изтласква към Югоизточна Азия, а по-студена вода се изкачва нагоре от дълбините. Вследствие се наблюдава засилена атмосферна циркулация на по-студен въздух, който достига и до Атлантическия океан. Това оказва влияние върху валежите.

Климатичното явление Ла Ниня е противоположно на феномена Ел Ниньо със затоплящ ефект край бреговете на Южна Америка.

Освен с охлаждащия ефект, Ла Ниня обикновено се свързва с по-влажни условия в някои части на света и с по-сухи на други.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    57 6 Отговор
    Бай Ганьо и тази зима го очаква мек хйу. Високи сметки и безкрайна драма.
  • 2 честен ционист

    12 15 Отговор
    Бай Дончо още миналата година каза, че ни чака "Хорибъл, хорибъл дарк уинтър" и аз съм склонен да му вярвам. А и руснаците след като не откликнаха на жалките просения на Чорапеску за цената на газа, освен срудена, ще е и тъмна зимата за Ганчо.
  • 3 Последния Софиянец

    19 5 Отговор
    И много вируси.

    Коментиран от #9

  • 4 Щом е

    13 5 Отговор
    "Световна" значи е на хазарската мафия - да се чете - очаква ни доста студена зима.
  • 5 Медиум

    11 1 Отговор
    Е , че то вие какво очаквате от години у нас всичкото ни е меко, и зеленчуците са меки откъдето и да си ги купиш, и главите ни са меки, и правителствата са едни такива пуздри мекушави да, така и с целия този бандитизъм сме едни такива меки, меки като некорумпиран съдия! Като цяло мек живот !
  • 6 един от многото

    6 1 Отговор
    Че кой я е пипал за да каже , че е мека?
  • 7 Уф, меката зима ще обърка

    5 4 Отговор
    плановете на сатанистите с ковидИстерията, а също и на дупедатите заради енергийната криза... Природата решава как и кога,не "господарите на света"...
  • 8 Бай Шиле

    11 0 Отговор
    Важното е да си купим зимни гуми.
  • 9 Мда

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Май гербавите ги нападнаха вирусите. БМБ, Кунчев, Кантара, Минчев, Гълъбето, Коларова, Райчев и др. разрушители нещо се загубиха в собствения си медиен ефир.
  • 10 Някой си

    2 1 Отговор
    Тия мй днес не са излизали навън :)
  • 11 бай Курти

    2 0 Отговор
    дръва нема у и нема
  • 12 nqkoj

    0 0 Отговор
    Зимата ще започне на 22.12.2021 и ще завърши на 21.03.2022. Да, вече е "нормално" Декември да е топъл несец. Но Януари и началото на Февруари ще има студове - няма как. Какво ще е времето, може да се прогнозира след 1 месец.
Новини по държави: