Last news in Fakti

8 Декември, 2021 15:03 3 188 38

Кирил Петков пред "Шпигел": Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България

  • кирил петков-
  • пп-
  • шпигел-
  • корупция-
  • иван гешев-
  • прокурор-
  • продължаваме промяната-
  • германия

Кирил Петков даде първото си голямо интервю за чуждестранна медия

Кирил Петков пред "Шпигел": Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България - 1
Снимка: БГНЕС

Първото си голямо интервю за чуждестранна медия след изборната победа бъдещият министър-председател Кирил Петков даде на германското списание „Шпигел“. В него той изтъква, че коалиционните преговори са били проведени по нов, прозрачен начин и че бъдещите управляващи имат амбицията да възстановят върховенството на закона в страната. „Шпигел“ озаглавява интервюто с цитата „Ще прилагаме закона без пощада“.

"Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна"

Пред германското издание Петков обяснява успеха на „Продължаваме промяната“ с това, че избирателите са възприели ангажимента на Кирил Петков и Асен Василев срещу корупцията като обещание: „Нашата запазена марка ще е това, че спазваме обещанията си. Не можем да обещаем богатство на всички, но обещаваме упорита работа и нулева толерантност спрямо корупцията. Ще прилагаме закона без пощада. Искаме да изчистим петното на корупцията, което е полепнало по името на България. И да го променим в положителна посока - като запазена марка на една страна, която се е справила с този проблем“, казва Петков. По-нататък той обяснява, че е мотивиран от големия потенциал на страната, който стои неизползван. „Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна в ЕС“, казва още Петков.

В интервюто за „Шпигел“ той изтъква и причините, поради които България днес е по-бедна дори от Румъния. По думите му това се дължи на неправилното използване на европейските средства, които или са пълнили нечии джобове, или са били влагани в грешни проекти. „За четирите месеца, в които ние (с Асен Василев - бел.ред.) работихме като част от служебното правителство, икономическият ръст достигна ниво от 10%“, казва Петков пред германското издание.

По-нататък той разяснява, че „Продължаваме промяната“ от самото начало залага на честност и прозрачност, отхвърляйки всякакви финансови помощи от заинтересовани спонсори или предложения за подсигуряване на избирателски гласове. В тази връзка бъдещият премиер казва: „Няма нито един човек, който би могъл да ми се обади и да ми каже: „Кириле, сега трябва да направиш това или това“.

На въпрос на „Шпигел“ дали би подкрепил прокурорски разследвания срещу бившия премиер Борисов и неговия антураж, Кирил Петков отговаря, че е за изграждането на напълно независимо и ефективно правосъдие. В същото време той казва, че е против това да се искат следствени действия само срещу една определена личност. „Но ние се нуждаем от действително безукорен главен прокурор. Най-добре би било, ако сегашният титуляр на поста се оттегли доброволно“, добавя Петков. "Шпигел" задава на Кирил Петков и един въпрос, който си заслужава да бъде цитиран дословно: „Партията на бившия премиер Борисов, която е в съществена степен отговорна за отчаяното състояние на България, е член на Европейската народна партия - тоест, побратимена е с германския ХДС. Какво означава това с оглед на т.нар. западна ценностна система?".

"България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа"

„И ние това се питаме“, отговаря Петков и добавя: „Зад какви ценности застава всъщност това партийно семейство? Има ли в Европарламента неразрешена търговия с гласове в замяна на затварянето на очи пред корупцията? В случая с България ми се струва, че това е било именно така. Който раздава европейски пари, без да проверява дали в страната-получател има върховенство на закона, увеличава проблемите допълнително. За това трябва да се говори. Впрочем, България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа“, казва Петков, припомняйки, че Бойко Борисов не владее английски.

Германското списание „Шпигел“ пита бъдещия премиер и това: дали ще се промени нещо по отношение на ветото на България срещу започване на присъединителни преговори със Северна Македония. В отговор Петков заявява, че въпросите трябва да се решат от работни групи, така че думата да не се дава на националистите от двете страни на границата. Според него е редно в бъдеще акцентът да се поставя върху активизирането на икономическите отношения между двете съседни държави, а не толкова върху различните тълкувания на общата история. „Ако сега дадем зелена светлина за начало на преговорите със Северна Македония, без да водим дискусия, това само ще подсили националистите в двата лагера. Ние залагаме на преговори, а не на пропаганда“, казва в края на интервюто Кирил Петков.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    30 6 Отговор
    трудна задача , но една от най - важните !
  • 2 честен ционист

    14 11 Отговор
    И първият заем с палава лихва ще е от Deutsche Bank

    Коментиран от #7

  • 3 айлайклолипоп

    25 25 Отговор
    Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България. ЩЕ ИЗЧИСТИШ НА БАБА СИ КЮЛОТИТЕ!
  • 4 Виц от Факти бг

    28 2 Отговор
    - Само си представи, България 2050 година, няма корупция...
    - И корупцията ли са съсипали?!
  • 5 НАГЛОСТ

    23 21 Отговор
    Ти който наруши конституция и закони с лъжите си да се докопаш до власт и лапане на пара. Ти ли бе ПОЧЕТНИЯ. ХОРАТА С КАМЪНИ ЩЕ ТЕ ИЗКОНЯТ. ЩЕ СИ СЛЕДВАЩИЯ ЛУКАНОВ

    Коментиран от #31

  • 6 България на Мафията

    21 14 Отговор
    В ДАНС работят мутри на Борисов и все още поръчват терор срещу Българи! Пред мене приеха жалба на ром(Ц. И. Г. А. Н. И. Н ) а мене дори не ме приеха!Това е фашизъм!
  • 7 Ааа пари

    10 14 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Ще трябва да има за Сиела, Кирчо ще им плаща милиони да мълчат
  • 8 Това е мафия

    14 8 Отговор
    В ДАНС и МВР Перник работят мутри на Борисов и все още поръчват терор срещу Българи! Пред мене приеха жалба на ром(Ц. И. Г. А. Н. И. Н ) а мене дори не ме приеха!
  • 9 ДаЗдраПерМа

    6 1 Отговор
    сложна задача дори за фери и ариел
  • 10 Знам видях

    10 5 Отговор
    В МВР Перник и ДАНС работят престъпници близки до Борисов и все още му изпълняват желанията!
  • 11 Еймръ с ник

    10 14 Отговор
    Точно такива като тебе оклепаха и продължават да клепат България пред Европа и целия свят ! Жаждата ви за власт е по-силна от националното ви достойнство и любовта ви към народ и родина !

    Коментиран от #22

  • 12 тикви

    9 10 Отговор
    ГЕРБ,ДПС,БСП,НДСВ и т.н. мафията е много активна, вижда им се края и действат мафиотите крадливи!
    За 32 години унищожиха всичко в БГ!

    Коментиран от #30

  • 13 📌🇧🇬

    3 2 Отговор
    Видове Корупция

    Корупцията приема различни форми и се използва за насърчаване на различни видове незаконно поведение. Показателните видове корупция включват, но не се ограничават до:

    Голямата корупция: когато политическите елити крадат големи суми от публични средства или по друг начин злоупотребяват с властта за лична или политическа изгода.

    Административна корупция са: злоупотреба с имотите, поверени орган за лични цели — обикновено на държавни служители на средно и ниско ниво - във взаимодействие с гражданите и частния сектор, включително за заобикаляне на официалните правила и изнудване на гражданите в замяна на техните основни услуги.

    Клептокрация: правителство, контролирано от служители, които използват политическата власт, за да присвоят богатството на своята нация. Може да включва улавяне състояние.

    Държавно улавяне: когато частните организации неправилно и корумпирано влияят върху процеса на вземане на решения в страната в свой собствен интерес.

    Стратегическа корупция: когато правителството използва корупционни практики като основа на външната си политика.
  • 14 📌🇧🇬

    3 1 Отговор
    В съответствие с Меморандума за изследване на националната сигурност за установяване на борба с корупцията като един от основните интереси на националната сигурност на Съединените щати, Въведение

    Когато държавните служители злоупотребяват с държавната власт за лични цели, те правят нещо повече от присвояване на незаконно богатство. Корупцията лишава гражданите от равен достъп до жизненоважни услуги, лишавайки ги от правото на качествено здравеопазване, обществена безопасност и образование. Това влошава бизнес средата, подкопава икономическите възможности и изостря неравенството. Това често допринася за нарушенията и злоупотребите с правата на човека и може да стимулира миграцията. Като основна заплаха за върховенството на закона, корупцията подкопава институциите, подкопава общественото доверие и подхранва цинизма на населението за ефективно, отговорно управление.

    Освен това последиците от корупцията често се проявяват далеч отвъд непосредствената среда, в която се извършват деянията. В днешния глобализиран свят корумпираните субекти дават подкупи през границите, използват международната финансова система за съхраняване на незаконно богатство в чужбина и злоупотребяват с демократичните институции, за да постигнат антидемократични цели. Нови изследвания и големите журналистически разкрития задокументировали степента, в която правните и регулаторни слабости в развитите страни по света предоставят корумпирани стопански средства за офшоризации и прането
  • 15 📌🇧🇬

    4 1 Отговор
    Продължение на “пост” N:14 ; Нови изследвания и големите журналистически разкрития задокументировали степента, в която правните и регулаторни слабости в развитите страни по света предоставят корумпирани стопански средства за офшоризации и прането на незаконни богатства. Тази динамика от своя страна укрепва позициите на тези автократични лидери, чието управление се основава на способността да се кооперират и възнаграждават елитите.

    На 3 юни 2021 г.президентът Байдън обяви борбата с корупцията за един от основните интереси на националната сигурност на Съединените щати. Както той пише в Меморандума за изследване на националната сигурност-1 (NSSM-1), "корупция застрашава националната сигурност на Съединените Щати, икономическо равенство, глобалните усилия за борба с бедността и развитие и на самата демокрация....Б ефективно предотвратявайки и противодействайки на корупцията и демонстрирайки ползите от прозрачното и отчетно управление, можем да осигурим решаващо предимство за Съединените щати и други демократични страни.
  • 16 Сатана

    5 8 Отговор
    Киро или Кириле,на мен корупцията не ми пречи защото не участвам в такива схеми. Искам справедливо възмездие спрямо Толупа и всички олигарси като Тилев, Прокопиев,Домуза и д-р. и бъдещите ваши и коалиционни кражби.защото такива ще има.

    Коментиран от #19

  • 17 кирилчо

    12 2 Отговор
    Ех ма как хубаво ги говоря, никой не забелязва, че въртя един и същи филм вече 1000 пъти. Това е привилегията да си умнокрасив
  • 18 КУ КУУ СОРОС СЪМ ОС ТАВ КА

    13 2 Отговор
    И сметките ни за парно, ток, вода, храна, лекарства-намаляха драстично.
    Вие с мантрата за борба с корупцията ли мислете да изкарате мандата.
    Нещо нормално, което трябва да прави всяка една държава, вие го превръщате в "изключителност".
    Стягайте ръкавите да подобрите животът на този народ, лозунги не хранят. Вода и парно, ток поскъпват. Храни и лекарства също. Задължителната НЕЗАКОННА ваксинация продължава. Назначавате странни птици с десетки милиони на държавни постове. Лорер с двойно гражданство го готвите за министър.Финансовият ви е с офшорка.
    Унищожавате БГ ядрена енергетика. Подарявате Козлодуй на САЩ. Въвеждате НЕЗАКОННО ЕВРОТО-мизерия глад. Признавате МАКЕДОНИЯ. Готвите но 5 милиарда за ф16. Водата поскъпва.Парно със задна дата.ВЪВЕЖДАТЕ ГЕОТЕРМАЛИ. МАХАТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ДОБАВКИ.
    Вие, куковици ли ви кукат в СОРОСОИДНИТЕ главици.
  • 19 кирилчо

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Сатана":

    Ами искай си колкото искаш, ама аз съм на висока заплата и не мога да отрежа ръката, която ме храни. А па ти чакай. Да не забравиш пак да гласуваш за мене и приятелката ми Асена Василиевна.

    Коментиран от #28

  • 20 Го4о

    9 2 Отговор
    Чета заглавието на Факти.бг: И имам чувството, че чета в. Работническо дело по времето на Тато от Правец.
  • 21 Го4о

    13 1 Отговор
    Канадеца ми изглежда доста изкуфяло парче.
  • 22 676567657

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Еймръ с ник":

    Абе ти за тиквата Борисов и герберастите говориш , нали?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 📌🇧🇬

    2 1 Отговор
    2 юни 2021 г. Съединените Щати са извършили най-голямата към днешна дата антикоррупционную акция под формата на санкции по отношение на три български физически лица, за тяхната голяма роля в корупция в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организация. Санкциите на Министерството на финансите бяха допълнени от предприетите от държавата действия за публично назначаване на две лица и трима други български държавни служители по раздел 7031 (c) във връзка с участието им в значителна корупция. Това е съгласувано межведомственное действие демонстрира ангажимента на Съединените Щати привличане към отговорност на лица, участващи в корупция, и налагане на осезаеми и значителни последици за тези, които се занимават с корупцията, докато ние работим за защита на глобалната финансова система срещу злоупотреби.
  • 25 Това като обещание е окей,

    8 1 Отговор
    но как да повярвам на човек, който гази законите на страната-декларация с невярно съдържание, укриване на доходи и данъци ?! Това се случва сега,ами когато си облечен във власт вие съвсем ще се самозабравите и ми се струва твърде нагло да го произнасят хора нарушили закона!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 наблюдател

    5 1 Отговор
    кириле, това отчет пред чорбаджиите ли е? които ни мислят доброто? ти това - сериозно ли? един велик българин беше казал: "в България не бият!". или това за вашето поколение е без значение?
  • 28 Сатана

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "кирилчо":

    Каква висока заплата бълнуваш бе, неграмотен трол Досега работихте за IVя Райх ,а от тук нататък ще се гърбите и ще ви гърбят в името на Американския народ и неговите ценности ,каквито и да са те. В ролята на Киряк Стефчоф ще бъде Киряк Петков.
  • 29 ХА ХА ХА

    4 1 Отговор
    Абе , интервюто да не е било пред в. Ойленшпигел , че доста комично ми изглежда .
  • 30 bul

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "тикви":

    КАКЪВ КРАЙ БЕ ! КРАЯТ НА БЪЛГАРИЯ СЕГА ЗАПОЧВА !!!
  • 31 скрий се бе гербераст

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "НАГЛОСТ":

    баба ти и боко тиквата са нарушиликонституцията ,но не и Кирил, да ти е ясно ...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ХА ХА ХА

    2 1 Отговор
    ВЕРНО БЕ КИРЧО , ЩЕ ГО ИЗЧИСТИМ ТУЙ ГОЛЯМО ПЕТНО НА ТАЗ КОРУПЦИЯ ! НО САМО И ЕДИНСТВЕННО ТОГАВА КОГАТО СПРЕШ ДА ЛЪЖЕШ ! А МОЖЕШ ЛИ ДА ГО НАПРАВИШ ???????????
  • 34 КИРО ЛЪЖЕЦА

    2 0 Отговор
    Аз мога да обещавам и да говоря както си искам и каквото си искам !!!! Мога да обещавам , да обяснявам как и какво ще направя ........но във бъдеще време ! Свикнал съм да послъгва мноооого , не ми е за първи път !!!!! Ще ви ОПРАВЯ , вервайте ми !!!!!! Щом и ШПИГЕЛ ми верва !
  • 35 Гост

    1 0 Отговор
    И петното на мизерията. Първи сме в света
  • 36 Ами ...

    0 1 Отговор
    Добре Кирчо. Ще помогнем.
  • 37 Айде

    1 0 Отговор
    Стига си плюл по България бе, мек ере долно ! ППолепнал ти е зад ни кът !
  • 38 Анонимен

    0 0 Отговор
    Статията, виж дата, ден, година. Ден с ден не си приличат. Либералите на дпс, как са. Цапцарап и мъст
Новини по държави: