19 Декември, 2021 17:23 2 090 13

"Денят, в който детството ми свърши": как Фархад бяга от "Ислямска държава"

  • ислямска държава-
  • фархад алзило-
  • ирак

Бях момче, което преди това всеки момент можеше да бъде убито

"Денят, в който детството ми свърши": как Фархад бяга от "Ислямска държава" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В книгата си "Денят, в който детството ми свърши" 19-годишният язид Фархад Алзило разказва как е успял да избяга от "Ислямска държава" и да стигне до Германия. В самолета просто не можал да сдържи радостните си сълзи.

Като дете неведнъж е спал на открито заради жегите. Днес живее в Щутгарт, където завършва училище. Преди седем години Фархад Алзило и неговото язидско семейство напускат Ирак, бягайки от "Ислямска държава" (ИД). "Денят, в който детството ми свърши" е озаглавена книгата, в която 19-годишният младеж разказва за бягството и за новия си живот в Германия.

В нея той описва как на трети август 2014-а година животът му изведнъж се променя. В този ден бойци от ИД влизат в селото, населено с язиди, в което живее и семейството на Алзило. Пред очите на момчето ислямистите убиват баща му и отвличат сестрите му. Тогава Алзило е на 11 години. Терористите се готвят да убият и него, но решават да го пожалят, защото още не му расте брада.

В Германия животът му е съвсем друг

С майка си и останалите деца в семейството Алзило бяга през пустинята и заедно с извънреден контингент бежанци успява да стигне до Щутгарт. "След два часа, които от радост ми се сториха като две минути, се добрахме до летището. Тогава за първи път в живота си видях самолет, пътуването с който за всички нас беше невероятно усещане, защото щеше да ни отведе в Германия."

Алзило разказва как е плакал от радост, че заминава за Германия. В книгата си той описва как е тръгнал на училище, как учи езика, приспособява се към новата среда и става част от обществото. За ДВ казва, че за него е много важно книгата или активността му в социалните мрежи да вдъхнат надежда на младите хора: "Дойдох в Германия на 11 години. Бях момче, което преди това всеки момент можеше да бъде убито. Междувременно завършвам училище, научих немски и английски и съм активен в социалните мрежи. Всичко е възможно, стига човек да е решителен", твърди Алзило.

Той иска един ден децата му да разберат защо живее в Германия и откъде е дошъл. Авторът на книгата се определя като целеустремен, така мислят за него и близките му. За семейството си той разказва по-подробно в последната част от книгата си. Включил е и разказите на четирите си сестри от времето, в което са били в плен на "Ислямска държава".

"Посветете възможно най-много време на любимите си"

Със същата целеустременост, надежда и радост, с които е писал книгата, Алзило гледа напред към бъдещето. Иска най-напред да завърши училище, след което да следва и много да пътува. Мечтата му е да види Дубай.

Но иска да направи нещо за язидите и за човешките права като цяло. Участва активно в дейността на една язидска организация, набираща дарения за религиозното малцинство. Освен това призовава хората да са благодарни за това, че в Германия могат да имат добър живот и да не се оплакват за дреболии. "Искам всички да посветят колкото може повече време на своите любими хора - преди да е станало късно" - това е, с което би искал да се запомни книгата му.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На снимката

    2 0 Отговор
    Тоя що е овътен?
  • 2 Дунку

    1 1 Отговор
    Тея с бурки ли са?
  • 3 Тъй то

    1 1 Отговор
    Талиб без акъл
  • 4 В друга страна сме

    1 0 Отговор
    Превърти напред
  • 5 Тоя

    2 1 Отговор
    Фикред на Тони сино ли беше?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ????

    4 2 Отговор
    Мине не мине време и киселото зеле туко изтропа някоя сърцераздирателни история за дете ама така интегрило се в Джермани, че чак Соросоидните закачалки да пуснат по една сълза! Аре нема нужда, защото причината за разрухата в тези страни са всички, които сега посмърчат.
  • 8 Иван

    6 0 Отговор
    ЦРУ, Пентагона, Мосад и Държавния Хазарски сатанински Департамент трябва незабавно да бъдат обявени за терористични масоно-ционистки организации.

    Коментиран от #13

  • 9 Иван

    4 4 Отговор
    Исляма е сатанинска секта, кланяща се на Гяволо. Тези сатанински животни не трябва да се признават за част от човешката раса (включително турци и босанци).
  • 10 незнайко

    5 2 Отговор
    ( С майка си и останалите деца в семейството ) ! Колко деца е имало това семейство ? Нали са отвлекли сестрите му ? И аз искам да видя ДУБАЙ, но нямам пари а съм инженер в електрониката !!!
  • 11 Гришо

    6 0 Отговор
    Убили баща му и отвлекли сестрите му ,обаче той плакал от радост ,че пътува за Германия и ще има Фейсбук.Сега ,на 19 години е в силата си.Защо не се върне да воюва и след това да напише книгата.
  • 12 James 🇺🇸 🇧🇬

    1 0 Отговор
    Сърцераздирателната история на invader-a Farhad. Насълзихме се....... Deportation
  • 13 James 🇺🇸

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    CIA се знае че е такава от много хора, но имат горната власт - да изчезват хора. Забрави и за Homeland, те са същия дол дренки, мисирки на хранилка които нямат ясно обоснована функция
Новини по държави: