Last news in Fakti

23 Декември, 2021 13:15 16 558 41

Путин за ситуацията с газа в Европа (ВИДЕО)

  • владимир путин-
  • русия-
  • газ-
  • инфраструктура-
  • пандемия-
  • население-
  • пресконференция

Русия не завзема европейския газов пазар

Путин за ситуацията с газа в Европа (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Русия не завзема пазара на газ в Европа. Тя се опитва да убеди Европа от опасността от разрушаване на системата от дългосрочни договори за доставка на природен газ. ""Газпром" е единствената компания в света, която увеличава износа на газ", каза по време на годишната си голяма пресконференция руският президент Владимир Путин. Срещата с журналисти се провежда по традиция в края на годината в Манежа. Поради пандемията, причинена от коронавируса, на нея на живо присъстват 507 представители на медии от цял свят. Президентът отбеляза, че "Газпром" доставя целия обем газ по съществуващите експортни договори. „И не само целия обем, но увеличи доставките според мен с почти 12% или с 20%, около 20% вече за отдалечените региони в чужбина и увеличи доставките за Европа като цяло. Според мен това е единствената световна компания, която прави това“, каза държавният глава.

По традиция големите пресконференции на Владимир Путин се смятат за обобщаване на резултатите от годината. Президентът не ограничава журналистите в избора на теми за комуникация. Въпросите засягат различни сфери на вътрешната и външната политика на Русия, понякога се отнасят и до личния живот на държавния глава.

Путин заяви, че противниците на Русия в продължение на много векове са на мнение, че тази страна не може да бъде победена, а може да бъде унищожена само отвътре. Отговаряйки на въпрос на журналист от BBC, той посочи, че това е направено успешно по време на Първата световна война, по-точно според нейните резултати, и през 90-те години на миналия век, когато Съветският съюз се разпада. Според руския президент, подобни неща са вършени от онези, които „служеха на други, чужди интереси, несвързани с интересите на Руската империя, Съветския съюз, Руската федерация“.

Путин коментира и темата с пандемията. Високата смъртност от коронавирус в Русия се дължи на ниския обхват на ваксинацията и стадния имунитет. В съседните страни се стремят да постигнат 90-95% от имунитета, докато в Русия тази цифра досега е достигнала 59,4%.

Според президента около 1% от излекуваните се са заразени повторно с коронавирус, а 3-4% от ваксинираните с COVID-19 се разболяват.

Руският президент каза, че политиците, които се опитват да повишат рейтинга си, като се противопоставят на ваксинациите срещу коронавирус в Русия, печелят „евтини точки за здравето на нацията“ „Днес тези, които управляваха голяма държава през съветските времена и които я доведоха до колапс, са в челните редици на тези, които се борят срещу ваксинацията, за да повишат рейтинга си сред частта от населението, която изразява съмнения за необходимостта Но това е несправедлива позиция. Ако хората са грамотни, разбиращи, отговорно се отнасят към своите избиратели и хората, които са призвани да защитават, те трябва да заемат принципна позиция, а не да си въртят опашка, да не печелят евтини точки за здравето на нацията“ е мнението на Путин.

Западните страни не предоставиха на Москва нито един материал, който да потвърди възможното отравяне на Алексей Навални, каза руският президент, коментирайки една от големите политически теми на днешна Русия. „Казахте за човека, за когото се твърди, че е бил отровен. Затова изпратихме няколко искания официално от руската прокуратура: дайте поне някои материали, потвърждаващи отравянето. Няма нито един материал, нито един за този Новичок или каквото и да било“, каза Путин в отговор на въпрос на репортер на BBC.

Очакваната продължителност на живота в Русия е спаднала до 70,1 години поради пандемията, каза Путин. Президентът също така посочи, че населението от 146 милиона души не е достатъчно за такава огромна територия на Русия. Той допълни, че от икономическа гледна точка това е и минус, тъй като в страната има недостиг на работници. "Сега имаме малко над 81 милиона души в трудоспособна възраст. Трябва сериозно да увеличим това до 2024 и 2030 г. Това е един от факторите за икономически растеж. Не говоря за геополитическия компонент на този най-важен въпрос."

Президентът отбеляза, че развитието на инфраструктурата в Русия е един от двигателите на растежа на страната, включително икономическия растеж. "Какви са двигателите на растежа? Това е развитието на инфраструктурата. Мога да кажа, че полагаме много сериозни усилия в тази посока. Знаете, че 500 милиарда от бюджета всъщност отиват директно за развитие на инфраструктурата. Мисля, че 260 милиарда, след това повече от 400 милиарда и следващата година, мисля, 460 милиарда допълнително разпределени“, каза той. Президентът добави, че през следващите години се предвижда да бъдат отпуснати и 2,5 трилиона рубли от Националния фонд за благосъстояние за развитие на инфраструктурата.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малкия ГОЛЯМ президент

    169 29 Отговор
    Велик, Велик, Велик !!!!!!!!
  • 2 Примати

    28 161 Отговор
    Кажи за цената на хляба в Русия … евро и двайсе… още грам инфлация и следва мор…

    Коментиран от #7, #8, #9, #11, #20, #23, #32, #38

  • 3 Госあ

    123 13 Отговор
    Разбира се, че дългосрочните договори са по добри и ще помогнат и за устойчивото развитие и климатичните промени. Търговците така и отказват да приемат, че минаваме на планова икономика

    Коментиран от #13

  • 4 Примати

    26 155 Отговор
    Я напишете пример за решен от Путин проблем , да видите че няма такъв… пожелавам ви да ви дойде акъла в главата русофили…

    Коментиран от #6, #10, #12, #35

  • 5 Анонимен

    82 12 Отговор
    В Полша има голяма смъртност. 600 починали при население 30 милиона а в Русия 1000 починали при население 140 милиона.

    Коментиран от #22, #36

  • 6 Сандо

    83 16 Отговор

    До коментар #4 от "Примати":

    Каквото ти името,такъв ти е и акъла.
  • 7 Аламана

    144 14 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Моля те не говори глупости! Това да не ти е България. Русия е на региони (щати) в пъти по големи от Бг. Цената на хляба се определя от районния индекс на зърното им. А и там хляба е като праза, тачат го рядко! Миналата година бяхме в командировка, във Волгоградска област. Ами пич бродче 300гр. беше 28 ст. а хляб с лимец, който тук е 1.60 на горе, там беше 80-90 ст. Това, че си ходил в Берëзка веднъж и си взел хляб, не ти дава основание да мислиш, че си ходил в Русия

    Коментиран от #15

  • 8 Аламана

    57 8 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Моля те не говори глупости! Това да не ти е България. Русия е на региони (щати) в пъти по големи от Бг. Цената на хляба се определя от районния индекс на зърното им. А и там хляба е като праза, тачат го рядко! Миналата година бяхме в командировка, във Волгоградска област. Ами пич бродче 300гр. беше 28 ст. а хляб с лимец, който тук е 1.60 на горе, там беше 80-90 ст. Това, че си ходил в Берëзка веднъж и си взел хляб, не ти дава основание да мислиш, че си ходил в Русия
  • 9 Е и

    47 4 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Пресен бял хляб (500гр) 0.95 BGN (0.59-1.80) 41 RUB (25-75) 0.55 USD (0.34-1.00) 0.49 EUR (0.30-0.90)
  • 10 Блогър

    101 10 Отговор

    До коментар #4 от "Примати":

    Ми например хляба в Москва струва 43 рубли,как-то и да броиш е по малко от 1 лев.Така че Стига си лъгал.
  • 11 Дан

    128 16 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Не бери грижа за руснаците.Може стандартът да им е нисък,но те са държава и ще бъдат държава,с която ще се съобразява целия свят.Докато ние отдавна се превърнахме в територия,с която никой не се съобразява.

    Коментиран от #14, #19

  • 12 горила

    114 11 Отговор

    До коментар #4 от "Примати":

    АбеПримат, какъв проблем има Русия , че да го решава ?Проблеми имат болните мозъци около нея и в софия от които си част и ти.
  • 13 Doni Brasko

    12 61 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    За кого са добри? За цар Путин... Това се нарича обвързване и съответно робство. Ти едва ли зареждаш хладилника от един и същи магазин. Аз обикновенно търся повече оферти.
  • 14 Doni Brasko

    10 49 Отговор

    До коментар #11 от "Дан":

    Харесвате Русия, както харесвате и великите отбори като Реал, Барса и т.н. Просто искате да сте част от нещо значимо. Запомни момче, че това обезличава. Най-лесно е да се пришиеш към нещо голямо. Каква ти е ползата и с какво ти допринасяш за успеха на тази общност ти го оставям за домашно. За да си отговориш трябва да помислиш, но аз се съмнявам, че това ти се отдава.

    Коментиран от #17, #21, #41

  • 15 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    17 3 Отговор

    До коментар #7 от "Аламана":

    тоя е още горе на черешата!
  • 16 ще ще, и как било през

    8 41 Отговор
    първата и втората световна война. Едно и също му говорят онея в ухото. Нишо конкретно. Мислел, смятъл, предполагал, може би, ще,, до 2030, ако, може и, неизменното "враговете на Русия".
  • 17 Само питам

    48 4 Отговор

    До коментар #14 от "Doni Brasko":

    А ти харесваш ли ФАЩ,ЕС,НАТО или си много велик та караш и без тях?

    Коментиран от #29

  • 18 Просто спри газа за Западна Европа бе

    57 6 Отговор
    Изчакай няколко месеца търпеливо, докато изстине всичко и изгадбе посред зима в Европа и Те са ми ще ти клекнат после пред вратата и всички санкции срещу Русия ще забравят...Можеш да победиш фашизма отново, ако си с акъл
  • 19 Не са държава, а федерация от

    12 58 Отговор

    До коментар #11 от "Дан":

    отделни републики. Неграмотник. Не им позволяват да се отделят, защото в повечето от тях са скъпоценните залежи, от които крадат в Кремъл. Без тях са нищо.

    Коментиран от #25, #26

  • 20 Атанас

    55 4 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    В БГ е по-различно....
    Само дето грамажа на хляба от 700гр за ръчен, сега е 400гр, а заводския от 1кг. е 500гр. След всичката "" помощ" и субсидии от ЕС...
    НО пък защо да не им се присмеем на братушките.
  • 21 Ха ха ха ха ха

    46 3 Отговор

    До коментар #14 от "Doni Brasko":

    Пишеш нещо, което изобщо няма връзка с коментара, който репликираш:))) явно не схващаш! Това, че коментиращит изказва някакво мнение за Русия не означава, че харесва Русия! Например за мен Китай са икономическа сила номер 1,но не ги харесвам!
    Колкото до България.... ами че това и на кьоравия е ясно, че сме вече само територия, не само на въпросният коментиращ горе! Обезлюдена територия!

    Коментиран от #30

  • 22 Явен

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    При нас 150 души при 6 милиона???
  • 23 хахаха

    36 2 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    хлеб
    хлеб белый 43р. за 1 кг или казано по европейски - 0,51 евроцента или 1,02 лв....доволен? айде сега ти иди в лидъл или където си искаш и си купи кило бял хляб за левче...

    Коментиран от #31

  • 24 az #Контрапропаганда

    40 5 Отговор
    Не сте цитирали най-важното от отговора на Путин на журналист-провокатора на BBC, а именно че "съдбата на Русия ще се определя от самите руснаци, а не от ония, за които вие работите!" ....
  • 25 Булаир Фружин

    19 6 Отговор

    До коментар #19 от "Не са държава, а федерация от":

    По тая логика и сащите не са държава. И Германия, и Швейцария. Това са все федерации. Но пак са държави. Питай тоя в огледалото кой е неграмотник сега.
  • 26 ДА ДА

    16 2 Отговор

    До коментар #19 от "Не са държава, а федерация от":

    И кои са тези републики? Можеш ли да изброиш поне част от тях?
    СССР бяха републики.
  • 27 хаха

    8 2 Отговор
    Всичко се връщааа
  • 28 От чужбина

    19 8 Отговор
    Мисля си, че бръщолевенето за и против Русия или Америка или ЕС е безсмислено. Погледнете реално! България е малка държавица с незначителна икономика на фона на световната. Проблема обаче е в нашите политици, пишман лидери. Те са зависими от една или друга страна. На едни им се обещава някаква подкрепа от някъде, било то от Америка или Русия все тая... те просто се съгласяват и ни предават. А големите, те просто си защитават техните интереси. Вземете например доставките на газ преди време, примерно през 90-те години. От Русия им казват на нашите - Това е цената, ако искате! И няма избор. Ама кой от "нашите" подписва? Такива които са обвързани с Русия, като Р.Овч например. И естествено такива получават солидни възнаграждения за това от продавача. Естествено по това време няма да има изградени тръбопроводи за алтернативни доставки на газ и не може да има пазарлъци а само молби. Същото беше и положението с МТел докато беше собственост на М.Чьорни - той си плащаше и беше единствен мобилен оператор, а в Румъния вече бяха ТРИ оператора. И пак за газа. Ако примерно тези дето подписват договорите бяха обвързани или имаха обещания от Америка естествено щяха да засилят строежа на газови тръби за други доставки, от други страни. В крайна сметка виновни в България са власт-имащите защото ни предават на по-големите си господари, без значение кои са тези господари, на Запад или на Изток. Вероятно така стои и въпроса около покупката на нови бойни самолети. Защо не купи
  • 29 Doni Brasko

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "Само питам":

    Аз обичам България и ще правя това, което ще се боря тя да е колкото е възможно, по- малко зависима от този и онзи.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Блогър

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "хахаха":

    600гр ,не кило
  • 32 abee

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    По добре да не казва за цените на квартири, ток, парно и някои основни храни, че ще ни се дореве...
  • 33 Аз Кочо

    20 2 Отговор
    Не съм русофил и съм ходил в Русия, прекрасна страна, но не разбирам защо Европа се дърли на руснаците след като без техният газ тя ще остане наведена със свалени гащи. Първо трябва да намерим доставчик който би отговорил изцяло на нуждите на Европа и дори след това не трябва да се пънем и да се правим на много горди.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Dedal

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Примати":

    Ти кажи за цената на хляба в България и не ги мисли руснаците, че като гледам с какъв темп изкупуват имоти по морето ми се струва, че сме бедни мишоци.
  • 39 Николов

    2 0 Отговор
    Ако на времето не са били Братушките да ни курталят от Турското робство още да ни владеят, абе глупаци защо гледате в тъпата европа и само плюете против страната която ни е спасила от робство, вие май история не сте учили, аз лично ако имам възможност бих заминал да бачкам в Русия вместо в швабско или където и да е, все пак сме Славянски републики, я отидете в швабско и кажете Хляб да видим кой ще ви даде
  • 40 Иван

    0 1 Отговор
    Пинокио, ако носът му растеше пропорционално на изречението лъжи, щеше да е километър дълъг. Да прав е че Русия ще бъде унищожена отвътре, благодарение на него и разядената от корупция система. Дай боже това да се случи по бързо, защото България загива.
  • 41 Прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Doni Brasko":

    Не е хубаво да се пришиваш само към един отбор или страна или съюз.Например каква полза ,че сме се пришили към ЕС и. НАТО. Добре е да сме в. добри отношения и с другите,нали така...Примери в това отношение има и то около нас....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания