Last news in Fakti

27 Декември, 2021 11:40 1 064 7

С камбанен звън Южна Африка ще почита тази седмица бореца срещу апартейда

  • дезмънд туту-
  • юар-
  • апартейд-
  • камбанен звън-
  • южна африка-
  • кейптаун

Туту бе удостоен през 1984 година с Нобелова награда за мир

С камбанен звън Южна Африка ще почита тази седмица бореца срещу апартейда - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Камбаните на катедралата "Сейнт Джордж" в Кейптаун тази седмица, от днес до петък, всеки ден по обяд ще бият по десет минути в памет на южноафриканския борец срещу апартейда, архиепископ Дезмънд Туту, починал вчера на 90-годишна възраст, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Туту, удостоен през 1984 година с Нобелова награда за мир, е смятан от сънародниците си, и чернокожи, и бели, за моралната съвест на нацията. Именно от стълбите на катедралата в Кейптаун той води много кампании и шествия против апартейда. Затова и "Свети Джордж" бе наречен "църквата на народа" и се превърна в силен символ на демокрацията, отбелязва Ройтерс.

Архиепископът на Кейптаун Табо Макгоба призова всички, които тези дни чуят камбанният звън, да забравят за миг за работата си и забързаното си ежедневие и да запазят минута мълчание, спомняйки си за Дезмънд Туту. В сряда в Претория, столицата на Република Южна Африка, ще бъде организирана възпоменателна служба в памет на националния герой. В петък в катедралата "Сейнт Джордж" ще се се състои държавното поклонение пред тленните останки на Туту, а в събота траурната служба ще бъде водена от архиепископ Макгоба.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Горд Българин

    18 4 Отговор
    Един от унищожителите на държавата Южна Африка. След този и други подобни нему "борци" такава държава вече няма. Остана някаква дивашка клоака на канибали и свърталище на престъпници, бяло поле на картата... Всъщност черно поле, грешка ...

    Коментиран от #2

  • 2 АПАРТЕЙД

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Горд Българин":

    Там нали знаеш, че са Зулси непокорни ниско интелигентини войнствени племена!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Денис

    10 1 Отговор
    Това е дедо ми Туту
  • 5 Дебил

    8 0 Отговор
    ИКОНА на потиснатите африкански народи? ... Много е добре, знаем песента. Колонизиран от арабите? Говори френски ? От китайците? От руснаците? От кого пак?
    когато човек не е в състояние да приеме своята независимост, остава пресата (медиите) да оплакват и джамиите (или църквите) да чакат отговор.
    Яснотата не е в мрежата, тя е в книгите (...особено не "свещените" книги) Тази тема е ненужна в бели сайтове и форуми
  • 6 Един

    9 0 Отговор
    Добре де, черните победиха апъртейда и какво се случи? Престъпност, бедност, беззаконие,насилие, убийства и корупция. Преди време ЮА я водеха за развита държава, а в момента е държава от третия свят. В момента има абсолютно гонене на белите. Там ако си бял и си на обществено място има голяма опасност да бъдеш убит. Полицията е черна и не си мърда пръста когато става дума за такива убийства. Защо това не се казва? Явно не е политкоректно предвид либерастията ширещата се по света.
  • 7 Истина е

    3 2 Отговор
    И аз тъжа със шампанско и после уиски . Да е жив и здрав Туту .