Last news in Fakti

31 Декември, 2021 16:54 2 757 7

Как Омикрон спаси поста на Борис Джонсън

  • омикрон-
  • борис джонсън-
  • ваксина-
  • коронавирус

Засега Джонсън все още държи руля, а нито Сунак, нито Тръс блестят с големи идеи

Как Омикрон спаси поста на Борис Джонсън - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Макар засега да се е укрепил на поста си - не на последно място благодарение на Омикрон, Джонсън надали ще се задържи трайно на "Даунинг Стрийт" 10, вещаят експерти. Въпросът не е дали, а кога ще трябва да си тръгне.

Звучи невероятно, но е факт: мутацията Омикрон сякаш спаси британския премиер Борис Джонсън. Защото съвсем доскоро изглеждаше, че лидерът на торите е попаднал в задънена улица. Дори негов високопоставен съпартиец го заяви в пряк текст пред авторитетното издание "Политико". Джонсън обаче взе нестандартно решение и не наложи по-строги мерки, въпреки шеметното разпространение на мутацията Омикрон - и се оказа прав. Новата мутация наистина е доста по-заразна, но пък протичането на заболяването очевидно е по-леко. Без нови ограничителни мерки новогодишните празненства са спасени, което особено зарадва консервативните медии и политици в страната. Всъщност, в случая дори опозицията не намери за какво да се хване, за да атакува Джонсън. А за негово щастие покрай коледните празници на заден план отстъпиха и поредицата скандали на "Даунинг Стрийт" 10 в последно време. С две думи: премиерът изтегли отличен новогодишен късмет.

Но безоблачното небе над главата му може да се окаже мимолетно явление. Защото Борис Джонсън, който вече две години ръководи Великобритания, продължава да е под силен натиск, най-вече в собствените редици. Особено след като торите изгубиха частичните избори в Северен Шропшир през декември и за пръв път от 200 години насам изпуснаха този традиционно консервативен избирателен район, мнозина в управляващата партия вдигнаха мушката на премиера. Телевизионният канал "Скай Нюз" дори цитира един "някогашен съюзник" на Борис Джонсън с думите, че лидерът на торите вече е изконсумирал "осем от деветте си живота".

Въпросът не е дали, а кога ще изгуби поста си

Списъкът с обвинения срещу Джонсън е толкова дълъг, че някои коментатори се чудят как той все още успява да се задържи на премиерското кресло. Депутати от Консервативната партия се оказаха в центъра на скандали с корупция и лобизъм, а Борис Джонсън ги защити. После пък самият той стана обект на критики заради луксозния ремонт на служебното си жилище, финансиран от щедри спонсори. Пак там, на "Даунинг Стрийт" 10, преди година били организирани и коледни партита - докато цялата страна беше затворена в тежък локдаун. Това също ядоса избирателите.

Но най-сериозните опасности дебнат Борис Джонсън в собствените му редици. Наскоро той дори беше принуден да приеме подкрепата на Лейбъристката партия за едно леко затягане на антипандемичните мерки, защото близо 100 души от собствената му фракция в Долната камара гласуваха против. Поради различия в антипандемичната политика наскоро се оттегли и министърът за Брекзита Дейвид Фрост, а това нанесе пореден удар на премиера. Неговата популярност сред избирателите достигна долна мъртва точка, а според журналистката от БиБиСи Лора Кюнсбърг, която добре познава политическите подмоли в Лондон, сега въпросът е не дали, а кога ще изгуби поста си Джонсън.

Кой може да го наследи

Британските медии вече открито дискутират възможните наследници - най-вече членове на сегашното правителство. Сред тях е финансовият министър Риши Сунак, за когото се смята, че има търкания с премиера. 41-годишният Сунак, който е с индийски корени, завоюва авторитет с енергичните си действия за справяне с пандемичната криза. В същото време за него се твърди, че като заможен инвестиционен банкер едва ли ще спечели сърцата на широките народни маси. Ето защо за фаворитка се смята сегашната външна министърка Лиз Тръс, която е любимка на консервативните избиратели. Тя работи много активно за сформиране на собствено мнозинство и за привличане на влиятелни и заможни дарители. В същото време след оставката на Дейвид Фрост тя пое много трудните разговори за отношенията с ЕС - неблагодарна и особено опасна задача.

Засега обаче Борис Джонсън все още държи руля, а нито Сунак, нито Тръс блестят с големи идеи. Но правителството остро се нуждае тъкмо от нови импулси, защото основният упрек срещу премиера гласи, че няма отговор на най-неотложните въпроси в страната. Бедността във Великобритания става все по-масова, цените на енергията направо експлодираха, инфлацията расте - а Джонсън като истински либертарианец оставя всичко на пазара и така рискува да си навлече гнева на все по-измъченото население. Още повече, че Брекзитът, който според премиера трябваше да се превърне във фантастична история на успеха, вече не върши никаква работа като предизборна тема. Точно обратното: правителството отчаяно се мъчи да замаже многобройните болезнени пукнатини, които причини излизането от ЕС. Засега премиерът съумява да запази поста си благодарение на пандемията и на успешната имунизационна кампания, но мнозина вече не вярват, че ще изкара мандата си докрай.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    7 3 Отговор
    Виросъ Омикрон е нашето спасение,мдаа!☠☠☠🤡🥳👍
  • 2 гост

    11 2 Отговор
    Искам стилистът на прическата му ! Много ме кефи !
  • 3 KHPROS 🇨🇾

    1 12 Отговор
    И в малък богат офшорен Кипър малката Англия му казват на острова 🇨🇾🇬🇧 понеже е английска колония и до днес задължително ваксиниране маски и зелен сертификат и го подкрепям прави са си не искат заразените цингойнери от цял свят ,и затова е добре Кипър днес винаги с Англия е била и е най добре от повечето държави дори и от Брюксел го слушат безмълвно
  • 4 Hoho Boho

    7 0 Отговор
    А някой има ли идея до кога Омикронът в Англия ще нараства с 25% дневно?
  • 5 Бай Георги

    7 1 Отговор
    Индюги и Бангладеш и бай маймун завладява Великобритания. Англия е прекрасна в малките населени места все още чисти от горе изброените.
  • 6 Да бе

    7 0 Отговор
    Как Омикрон спаси поста на Борис Джонсън? Просто Омикрон спаси Pfizer, факт.
  • 7 иди ми дойди ми

    0 0 Отговор
    Рошави истории,майна,рошавиииии! В англия няма гребени.
Новини по държави: