17 Януари, 2022 04:15 13 833 34

17 януари 395 г. Разделянето на Римската империя

  • римска империя-
  • разделяне-
  • византия

Новото бъдеще за Европа

17 януари 395 г. Разделянето на Римската империя - 1
Снимка: Архив

На 17 януари 395 г. Римската империя е поделена между синовете на император Теодосий I на Източна с владетел Аркадий и Западна с владетел Флавий Хонорий.

Флавий Теодосий, известен също като Теодосий I или Теодосий Велики, е римски император от 379 до 395 г. След катастрофалната битка при Адрианопол от 378 г. Теодосий е извикан на Изток от западноримския император Грациан, който го определя за командващ на римските войски в Тракия, след което го обявява и за съимператор.

Новият император успява с огромна находчивост да се справи с готската опасност. Основно средство на политиката на Теодосий I е сключването на т.нар. foedus, договори, според които пришълците стават федерати - запазват своята относителна автономия, но са задължени да служат на империята като спомагателни бойци. През периода до средата на 5 в. готите съставят по-голямата част от армията на Източната империя.

В църковно отношение Теодосий I започва борба за налагане на решенията на Първия вселенски събор в Никея. Особено засегната е дейността на арианите в неговите владения, които заедно с езичниците изпадат в немилост. През май 381 г. е свикан и Втория вселенски събор в Константинопол, на който е избран нов патриарх на Константинопол и е приет пълният текст на Символа на вярата.

Силата на църквата е нараснала дотолкова, че когато през 390 г. по заповед на Теодосий готските наемници избиват 7000 души при потушаване на безредиците в Тесалоника (днешен Солун), императорът е официално отлъчен от влиятелния епископ Амброзий Милански. Едва след публично покаяние Теодосий отново е приет в редовете на вярващите християни.

В столицата Константинопол по това време са построени Форума на Теодосий с триумфална арка, Колоната на Теодосий и Хиподрума. На границата с Персия цари мир. Римляните успяват да прибавят Западна Армения и Колхида към владенията си.

През 383 г. в Западната империя се извършва военен преврат срещу император Грациан, който е свален от власт и убит. Защитавайки правата на Валентиниан II в Италия Теодосий повежда поход срещу узурпатора Магн Максим - подкрепен от варварските федерати, постига победа и връща трона на своя съ-император (388 г.).

През 392 г. Валентиниан II е убит и Теодосий е принуден отново да воюва този път срещу франкския генерал Арбогаст и неговата марионетка император Флавий Евгений. Източният император разгромява своя противник през септември 394 г. и обединява Римската империя за последен път, но в началото на следващата година умира в Медиоланум (днешно Милано) от воднянка (едема).

Император Теодосий I е наречен с прозвището Велики всъщност от църковните историци защото следва твърда и последователна политика в подкрепа на християнството като единствена религия в Римската империя и забранява всички други култове.

Докато през 313 г. Константин Велики издава т.нар. Милански едикт, с който обявява всички религии в империята за равноправни, в 392 г. Теодосий забранява дори и частното изповядване на езическата религия. Затворени или превърнати в черкви са повечето храмове в много градове, като например Серапеума в Александрия и храма на Веста в Рим. През 393 г. за последен път се провеждат Олимпийските игри, след което и те са забранени като езически.

След смъртта му на 17 януари през 395 г. в Милано Теодосий Велики е погребан в Константинопол. По негово завещание империята се разделя между синовете му Аркадий и Хонорий, съответно на Източна и Западна Римска империя.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 миротворцит, даже и ни заплашват , че ни

    41 4 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Е да , но някои сащисани конгресмени искат да подарят тази история на сев. македонците и от позиция на силата , даже вече заплашват ....какво ли ще ни направят ?
  • 5 Анонимен

    39 3 Отговор
    В историята, където и да съм чел за подялба на държава между синове, винаги води до края ѝ.

    Коментиран от #19

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хихихи

    28 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан Азис":

    Татарите са ги измислили Лейба Давидович Бронщейн и Владимир Улянов. До 1917 година такова название нема
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Христо

    16 24 Отговор
    Колко жертви сме дали на византийците докато ни откажат от нашия Бог Тангра и ни направят насила християни. Ако ханът ни Аспарух е знаел, че ще се откажем от Бога, който той и народът му са вярвали едва ли би ни оставил по тези земи..

    Коментиран от #10, #16, #24, #25, #31

  • 10 123

    18 11 Отговор

    До коментар #9 от "Христо":

    Каган Курт/Кубрат и сина му Исперих/Аспарух са християни както са и част от племената които управляват.Християнството е наложено от Борис 1 на територията на цялата страна.

    Коментиран от #12

  • 11 Българин

    18 22 Отговор
    Тази прабългарска носталгия е малко пресилена , колеги ! В 21 век живеем .Има представителни генетични изследвания на народите. ! Ние , българите сме със славянски и тракийски гени : тркийски- като хората в Северна Гърция и Южна Италия (Сицилия) И другата половина са славянски гени , като на Седемте славянски племена , които са живеели на балканите , а днес са Полша и Западна Чехия .
    Примесите от някакви азиатски поклонници на Тангра са миниатюрни .

    Коментиран от #13, #20, #26, #34

  • 12 Христо

    15 22 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Какви християни са хановете ни? Християни били,,🙂. Християнството ни е наложено насила от византийците. Убили са много българи

    Коментиран от #14

  • 13 Цецо

    12 27 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Ние като народ трябва да сме горди с пра дедите си тюрките,а нас ни е срам и се пишем за всякакви но не и такива какъвто ни е произхода

    Коментиран от #27, #32

  • 14 Чичо

    21 11 Отговор

    До коментар #12 от "Христо":

    Какви ханове те гонят? Няма дума хан и Тангра написана на камък, хартия или дърво, която да е свързана с българите. Ханове и Тангра има само в празните кратуни на някои историци с ментални проблеми и наследниците им от социализма.
  • 15 ЕВРО НЮЗ

    21 12 Отговор
    След векове поколенията ще четат,, ЛЕТО 2022 ИМПЕРАТОР ВЛАДИМИР ОСВОБОЖДАВА ЕВРОПА КАТО ПРОГОНВА БЯСНА ГЛУТНИЦА ПРЕЗ АТЛАНТИКА ""
  • 16 Ние Българите

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "Христо":

    никога не сме се молили на тангра. Цялата тая простотия тръгва от хазарина томашек, баща на шафарик, дядо на иречек. Бил е тогава поданик на австроУнгарската империя. Подобно на Карл Май, който от удобния фотьойл сътворява Винету и др. велики романи. Прочети записките на ибн Фадлан при посещението му във Волжка България. В тях обяснява всичко за старата вяра на българите. Друга информация можеш да намериш в трудовете на професор Петър Добрев.
  • 17 Балтавар

    13 3 Отговор
    Римската империя е разделена на две през 395 г. от дядото на Атила след поредица от военни победи и дипломатически натиск, подобно на днешните политики на Сталин и Путин. Т.е. хон-българите са били най-голямата сила в онази сторическа епоха, която католическото западноевропейство предпочита да го нарича евфимистично "велико преселение на народите". Изобщо избягват да пишат, че това преселение се дължи на стратегията и управлението на хон-българите от династията Дуло. Обясненията с цъковни събори и династични борби са византийски номера на тогавашните историчари и на средновиковните папи, които позволяват да излезнат в публично обръщение такива писания на древните автори, които са удобни за утвърждаването на такива тези, както и за възхвала на безобидния и удобния за тях гръко-римски свят. Неудобните книги или са изгорени, или са заключени Бог знае докога в трезорите на Ватикана, а някои се пуснати като фалшифицирани копия за заблуда на овчедушите и наивниците.
  • 18 666

    4 3 Отговор
    Като чета статията разбирам колко ВЕЛИК е бил запада и нищо за изтока.
  • 19 Историчар

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Е да, но в случая Източната Римска империя (Византия), оцелява още 1000 години.
  • 20 Не си прав

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Не са ти верни данните. Провери отново. А аз даже мога да говоря от свое име, тъй като ДНК анализа ми показва Балкани, източна Гърция, Пелопонес. И съм 100% европеец.
  • 21 Мустафа

    7 20 Отговор
    Това доказва че българите имат тюркски произход демек са си 100% турци

    Коментиран от #33

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ще има и още

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И друг ключов момент е изпуснат - нищо не се споменава за великите антични макЕдонци. Това че всъщност няма какво и да се спомене не е оправдание. Истината не важна.....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Влез в час !

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Христо":

    Ице, българите сме едни от първите, които приемат християнството ! Покръстени сме от самите Свети Апостоли, които са минали през земите ни през 1 век !
    Намерените накити от погребението на Канез Кубрат доказват, че и той е бил християнин !
    Бог Тангра е само в главите на тези, които се опитваха да ни втълпяват, че сме тюрки, номадско племе дошло от някъде си и че нямаме никаква връзка с една от най старите цивилизации, която е била по нашите земи - Тракийската ! ДНК анализите, които се направиха през последните години също потвърдиха това !
    Империя с името "византия " и " византийци" също не е имало, тези имена набират популярност векове след падането на Източната Римска Империя, чиито граждани са наричани "ромеи" а езика , който са говорили "ромеика" ! Така, че спри да повтаряш лъжи и глупости а вземи да се образоваш !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Реджеп Иведик

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "Мустафа":

    Доказано е, че турците произлизат от циганите, а последните от Индия!
  • 34 Боян

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Пълни глупости си чел в измислената ни история подобна на историята на Куберовите българи от Македония Виж някой да ти преведе какво пише на Мадарският конник!
Новини по държави: