Last news in Fakti

14 Януари, 2022 21:02 8 985 46

На Острова: Защо по дяволите България бе по-приемлив кандидат за ЕС от Украйна?

  • великобритания-
  • европейски съюз-
  • украйна-
  • българия

С нарастването на кризата лидерите на ЕС стават все по-гласовити в изразяването на недоволството си от изключването им от дипломатическата топ маса

На Острова: Защо по дяволите България бе по-приемлив кандидат за ЕС от Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вашите коментари за "Жалкото отсъствие на ЕС за Украйна", относно неудобните и егоцентрични оплаквания на ЕС за изключването му от дискусиите на върха между САЩ, НАТО и Русия са напълно справедливи, пише към "Файненшъл Таймс" Лорд Кристофър Патън от Барнс Камарата на лордовете, Лондон.

Когато бях еврокомисар по външните отношения (1999-2004), една от първите ми срещи беше с министър от Украйна. След обичайните любезности министърът директно ме попита дали ЕС ще приеме амбицията на Украйна да бъде партньор в преговорите за членство.

Повторих формулата, която бе договорена и която всички бяхме длъжни да повтаряме дълги години. Вероятно се повтаря и днес. Казах, че ЕС приема европейското призвание на Украйна, но не можех да се ангажирам да започна преговори за членство.

Моето разбиране за лицемерната празнота на тази словесна формула се увеличи с годините. Но европейската история е е сложна. И двамата служители на ЕС, които присъстваха на срещата като част от моя екип, ми казаха след това, че са синове на семейства, които са живели и работили в това, което някога е било Полша, но след войната и промените на националните граници се е превърнало в Украйна.

Вярвам, че ЕС — с британско лидерство, когато бяхме членове на ЕС — трябваше силно да подкрепи желанието на Украйна да бъде член на самия ЕС, за разлика от сегашната двусмислена позиция относно това дали Украйна трябва да бъде част от НАТО.

Руснаците несъмнено биха се противопоставили на това, но по-скоро не би било тяхна работа. Това трябваше да бъде решено отдавна, както и за други източноевропейски страни и балтийските държави.

Защо, по дяволите, смятахме, че, да речем, България е по-приемлив кандидат за европейско членство от Украйна?

Става въпрос за статията на Financial Times "Жалкото отсъствие на ЕС за Украйна" - Блокът трябва да се справи със стратегическите си слабости, след като бе изключен от преговорите:

Кризата около Украйна има последици за сигурността на цяла Европа. Но за негово огорчение ЕС не е пряк участник в дипломатическите преговори, които се водят. Седмица на дипломация започна с преки дискусии между САЩ и Русия. Продължи с преговори между Русия и НАТО и след това с диалог в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

С нарастването на кризата лидерите на ЕС стават все по-гласовити в изразяването на недоволството си от изключването им от дипломатическата топ маса. В писмо до европейските външни министри Жозеп Борел, главен дипломат на ЕС, дори предложи, че "главната ни цел трябва да бъде да гарантираме участието на ЕС в процеса".

Това е странно егоцентричен подход. Основната цел на дипломацията тази седмица трябва да е възпиране на руската агресия и предотвратяване на конфликт. Включването на ЕС в дискусията трябва да бъде второстепенна цел. Вместо да се оплакват публично от собствената си неуместност, европейските лидери - както в Брюксел, така и в националните столици - трябва да работят по-усърдно насаме, за да разрешат проблемите, които тласнаха ЕС в кулоарите на преговорите.

В един идеален свят ЕС наистина би бил силен и влиятелен глас в преговорите с Русия. Проблемът е, че в момента на ЕС липсват военното влияние и дипломатическото единство, които биха принудили Кремъл да му обърне внимание.

Руснаците, украинците и дори източните членове на ЕС разбират, че силата на САЩ остава най-големият потенциален възпиращ фактор за руската агресия. Бюджетът за отбрана на САЩ е повече от три пъти по-голям от разходите за колективна отбрана на 27-те членки на ЕС. Усилията на ЕС да се разклони към сигурността остават ограничени до относително малки мисии и инициативи.

В миналото ЕС можеше да обвинява опозицията от Вашингтон или Лондон за неуспеха да се развие отличителна европейска роля в отбраната и сигурността. Но Обединеното кралство вече напусна ЕС и администрацията на Байдън вероятно би приветствала колективните усилия на ЕС в областта на отбраната. Проблемът очевидно е в самия ЕС.

Блокът е политически разделен. Полша, Естония, Латвия и Литва естествено са предпазливи към Москва и искат ястребов подход. Но в германския истеблишмънт, особено в немския бизнес, винаги е имало гласове, призоваващи за сближаване с Русия. Еманюел Макрон, президентът на Франция, също положи едностранно усилие за рестартиране на отношенията с Русия, въпреки че се сблъска с предвидим провал.

За да защити честта си, ЕС успя да се споразумее за строги санкции заради анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Единният европейски пазар е важен стратегически, както и икономически актив. Но в настоящата криза е забележително, че е оставено на администрацията на Байдън да заплашва Кремъл с "опустошителни" икономически последици. Европа бе много по-спокойна по въпроса за бъдещите санкции.

Изграждането на консенсус в ЕС винаги е трудно. Може да е още по-трудно в случай на руско нападение срещу Украйна, като се има предвид зависимостта на много страни от ЕС, по-специално Германия, от руския газ. ЕС също дълго се бори да формира общ подход към решаващата тема за енергийната сигурност.

Настоящата слабост на ЕС по отношение на кризата в Украйна е наистина достойна за съжаление. Това е опасен момент за европейците и тяхната сигурност. По-силен и по-единен глас на ЕС би помогнал на Запада да възпира Русия. Би било жалко, ако се изисква тежка криза в сигурността — като руската атака срещу Украйна — за създаване на единство и спешност, от които ЕС толкова се нуждае.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 45 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото

    92 12 Отговор
    Тогава искахме, пък сега нещем, ама ги е страх да направят референдум
  • 2 Щото

    76 13 Отговор
    Не е била част от Руската държава 1000 години до 1989. Кой я измисли тая държава сигурно съжалява много сега
  • 3 Абе

    124 8 Отговор
    САЩ кога ще върнат Тексас на Мексико?
  • 4 👁👃🏻👁

    85 15 Отговор
    Защото сте джендъри и ще лижете руския ботуш.
  • 5 Bake Rolls

    103 4 Отговор
    Защото ако отидете в Украина и се върнете в България , ще застанете на колене и ще целувате земята

    Коментиран от #11

  • 6 Христо

    99 13 Отговор
    За Европейците ние сме едни балканджии, които вместо обувки носят цървули. Както за нас циганина ще си остане винаги циганин,такива сме и ние в очите на Европейците

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Защо ли?

    58 1 Отговор
    Може би заради географското положение жалък илитерат.
  • 9 3.14К

    69 2 Отговор
    Каква безумна статия, както и изявлението на Съливан от днес.
  • 10 Дете със специални нужди

    52 1 Отговор
    Айде само сестро- и браточукачите да не ми обясняват кое е приемливо и кое не, а?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Несофиянец

    56 2 Отговор
    Пълен малоумник,незапознат,нито с история,нито,сценография.
  • 13 Грульо

    72 2 Отговор
    Лорд Патън да си гледа острова, вече няма общо с ЕС. :D
  • 14 Несофиянец

    10 1 Отговор
    В коментар 12 да се чете география,а не сценография.

    Коментиран от #30

  • 15 Перо

    81 5 Отговор
    Въпросния Патън как е заемал този пост,толкова прост! БГ е най-старата държава в Европа, а измислената държава с неетническо население,подобно на РСМ, няма и 30 г.история като самостоятелна държава! До 1918 г. са били във феодалния строй и са преминали от феодализма в социализма,без капитализъм. По какви критерии може да ни сравнява? До 1989 г. БГ имаше валутни постъпления 50% от бизнес с ФРГ! В бойни действия, във война, винаги нашите войници са побеждавали английските и е оказвана огромна чест на наши генерали от тях самите! Сравненията за ЕС са смешни!

    Коментиран от #40

  • 16 123

    28 11 Отговор

    До коментар #6 от "Христо":

    Ако, не изглеждаш, не говориш, не се държиш, не правиш неща като циганин, никой няма де се отнася с теб като циганин.Каквато лошотия,неприятности, нещастия българите и държават си направят никой друг не може да им го направи. Не търсете причината за бедноста,мизерията и нещастието си в други народи,този който е добър готвач може да сготви добра храна със скромни и оскъдни продукти, този който не е добър готвач и най доброто от целия сват и залтни продукти да му дадеш пак нама да сготви добра храна.

    Коментиран от #22

  • 17 Английска

    54 3 Отговор
    пияна маймуно ,нама пречка да са в ЕС,обаче вие искате в да ги вкарате в НАТО!?Впрочем вие научихте ли се от коя страна се слага волана в автомобила и ,че сурово месо не се яде ,защото ви хваща луда крава!

    Коментиран от #34

  • 18 Индивиди от 1то англиско благородствo XA

    59 3 Отговор
    Какви "лордове" сте вие бе,като вече ви управляват пакистанци и индици, защото никой не ви брои за живи.
  • 19 Емигрантки

    52 4 Отговор
    Великобритания избяга от ес, но набутва там Украйна. Голям пазар, производства, земя, ресурси за крадене много. И бяла грамотна работна ръка, която ще плъзне по Европата за няколко евра повече. Украйна, новият брашнен чувал на Европа. Като избягат в Европа кой ще воюва с руснаците? Натовци нямат топки да застанат срещу руснаците затова са им украинците, кой ще е последния?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пеци

    31 2 Отговор
    Защо по дяволите напуснахте ЕС, сега островитяните нямат право на коментарии
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 5 Отговор
    Тази земя е на най важното стратегическо място на земята!!!За това им трябва!Ако тук се бе установила една мощна държава щеше да владее света!Всъщост единствената държава,която е владяла едновременно двата най важни протока мисля е Турската Империя.

    Коментиран от #24

  • 24 Коко

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Източната Римска империя, наречена по-късно Византия. А по-късно и Османската империя.
  • 25 Пордим

    50 5 Отговор
    Лорде, лорде, аристокрацията е миналото на нацията. Виждаме ви колко струвате - нито сте образовани, нито сте мъже. Повечето от вас дори нямате висше образование и само знаете да ходите на лов за лисици и да играете поло. Ето го, наскоро и Ендрю от кралското семейство, как се изцепи. Какво ти разбира главицата от геополитика на тебе? Нито сме искали, нито сме се натискали за ЕС. Нас просто ни вкараха там. И какво от това? Голям праз.

    Коментиран от #31

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 не може да бъде

    36 2 Отговор
    А защо ,по дяволите,държава ,която напусна ЕС се опитва да дава акъл какво да прави ЕС!Нямат ли поне малко срам на Острова!А че си затварят очите за очевидни факти -това вече е друга тема!Мисля си също коя държава имаше прякор " коварният Албион"!?
  • 28 Ами и аз

    19 2 Отговор
    се чудя същото - какво по дяволите правим в ЕС?

    За нато да не говорим...
    А за островитяните - въобще.
  • 29 Мир, Хляб, народовластие

    18 2 Отговор
    Време е Русия да възпре завинаги арогантните кравари и деликатни евроджендъри
  • 30 Живота е сцена...

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Несофиянец":

    Да не си сценограф😋
  • 31 Вземи тоя

    1 3 Отговор

    До коментар #25 от "Пордим":

    Голям праз, ама сега ще ти пораснат и Еврото в тиквата, да са чудиш от де ти дойде туй чудо
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 наблюдател

    8 2 Отговор
    тоя пълен д.ебил ли е, или да? представител на територийка, която се изнесе по чехли (да не се бърка с чехлю, молим!) от т.н. съюз, агитира за приемането в него на друга територия. б.аси и алтруиста!
  • 34 Етнограф

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Английска":

    Те техните британски крави са си луди и без да ядат месо.
  • 35 Ето това сме в очите

    9 2 Отговор
    на бившия последен губернатор на Хонконг, една страна, която дори не би трябвало да е в ЕС. Бившият колонизатор се прави на амнезиран. Трябваше да влезем, за да ни грабите златото първо вие, после други. Вашите агенти на короната чий го диреха по нашите митници и граници? Трябвахме ви и още ви трябваме, като Юда Искариотски срещу Русия.
  • 36 номад

    2 2 Отговор
    а Малта какво прави в ЕС

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 stan40

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    Умственият капацитет на наша скарлет псевдоаристокрация принуди много българи да приемат робството За да могат да изхранват семействата си те са принудени да работят робски труд във ферми във Великобритания. Какво да е отношението но този към такъв народ, който се оставя съдбата му да се определя от малоумници взели са се на сериозно, мислейки се за приказни герой- рицари темплиери, зидари, майстори и каквото се сетиш? Да си управим държавата и да видим, дали отношението на англичаните няма ли да се промени. Работил съм Англия във ферма и когато проявиш достойнство, англичаните променят отношението си към теб. Покажеш ли робска психика те мачкат колкото могат.
  • 41 Професионалист

    4 1 Отговор
    Защото Украйна е измислена държава от СССР.
  • 42 Кмета

    4 1 Отговор
    Когато САЩ върнат щата Калифорния на Мексико, тогава да имат претенции към други държави.

    Коментиран от #43

  • 43 Ром ама кубински

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "Кмета":

    Не е само Калифорния,Тексас,Ню Мексико,Аризона,Невада.
  • 44 Димитър

    5 1 Отговор
    Дъра бъра два чадъра и за лошото време ли е виновна Русия.
  • 45 Западните политици

    3 1 Отговор
    Все повече заприличват на шизофреници.
  • 46 111

    0 1 Отговор
    Тия, от Острова, не излязоха ли от ЕС с референдъм?
    За такива важи правилото от картите - "Кибиците мълчат!"
Новини по държави: