15 Януари, 2022 14:55 2 045 10

Извънредно заседание за избор на ново правителство

  • северна македония-
  • заседание-
  • правителство-
  • избор

Новият кабинет ще има един член повече от предишния - министър без портфейл

Извънредно заседание за избор на ново правителство - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Заседанието на парламента в Скопие започна днес с единствена точка от дневния ред избор на ново правителство на Република Северна Македония, съобщи МИА специално за БТА. Мандатоносителят Димитър Ковачевски представи пред народните представители програмата на новото правителство, което ще има 21 членове. СДСМ и коалицията около него ще имат 12, Демократичният съюз за интеграция - шест, а Алтернатива - трима министри.

Новият кабинет ще има един член повече от предишния - министър без портфейл за диаспората, пост, който получи Алтернатива.
От правителството си тръгват осем досегашни членове, включително премиерът Зоран Заев. Никола Димитров вече няма да бъде вицепремиер по европейските въпроси, Радмила Шекеринска си тръгва от министерството на отбраната.

Членове на правителството няма да бъдат също министърът на здравеопазването Венко Филипче, на образованието и науката Мила Царовска, на труда и социалната политика Ягода Шахпаска и министърът на културата Ирена Стефоска.

Местата им ще бъдат заети от досегашния министър на правосъдието Боян Маричич /СДСМ/, който става вицепремиер по европейските въпроси, Славянка Петровска /СДСМ/ - министър на отбраната, Беким Сали от Алтернатива - на здравеопазването, досегашният министър на информационното общество и администрацията Йетон Шакири /ДСИ/ ще заеме поста на министър на образованието и науката, Йована Тренчевска /СДСМ/ ще ръководи министерството на труда и социалните въпроси, а Бисера Костадиновска-Стойчевска /СДСМ/ взима ресора култура.

Адмирим Алити от Алтернатива е предложен за министър на информационното общество и администрацията, а Джемаил Чупи от същата партия е предложен за министър без портфейл, отговарящ за диаспората.

В новото правителство на Димитър Ковачевски остава вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи /СДСМ/, а ново име е Славица Гърковска /СДСМ/, която трябва да бъде вицепремиер за борбата с корупцията и престъпността.

Ресора правосъдие трябва да ръководи университетският професор Никола Тупанчевски (СДСМ). В министерството на вътрешните работи остава досегашният министър Оливер Спасовски (СДСМ).

Постовете си запазват и министрите на външните работи, на транспорта и съобщенията, на финансите и на икономиката Буяр Османи (ДСИ), Благой Бочварски (СДСМ), Фатмир Бесими (ДСИ) и Крешник Бектеши (ДСИ). В министерството на местното самоуправление остава и за в бъдеще Горан Милевски (ЛДП, в коалиция със СДСМ), няма промени и в министерството на околната среда и пространственото планиране, където остава досегашният министър Насер Нуредини.

Министерството на политическата система и в бъдеще ще ръководи Артан Груби (ДСИ). В министерството на земеделието, горите и водното стопанство се връща Купчо Николовски (СДСМ).

Дебатите в Собранието за избор на ново правителство ще продължат най-много два дни, а гласуването на кабинета ще се състои най-късно до 24 часа на втория ден или в този случай в неделя до полунощ. Правителството е избрано, ако за него гласуват мнозинството от общия брой депутати в Собранието.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами ако

    8 1 Отговор
    Не бъде избрано правителство нашият Кики защо ще ходи там
  • 2 Министър без Портфейл

    7 2 Отговор
    ...и пак не може ни стигнат Макетата с нашите 35 зам.министъра и всите с по Два Портфейла и Дебели Шуро Баджанашки връзки.
  • 3 Saki

    7 2 Отговор
    Толкова подробно описани имената на всички министри ,а общо взето никой не го интересува мито кои са, нито какви са и т.н.. Тази държава беше излишна на Балканите и постоянно създава , напрежение и раздори между старите държави.

    Коментиран от #8

  • 4 Granik

    6 0 Отговор
    Събрали се некви там, на кой му пука .
  • 5 Активист на БКП

    5 1 Отговор
    КИРО Лъжеца какво ще прави с тия , новите???🇨🇦
  • 6 Мим

    4 0 Отговор
    Най важното скоро ще си проличи при разговорите с нашия ,дали ще има промяна или още ще са по втвърдени и гледащи към сърбите най вероятно...
  • 7 Хайде избирайте си

    3 0 Отговор
    новото правителство , че да идва просто Киро Харварда и да продаде България
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Даа

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ами так е":

    Така и ще стане рано или късно, защото няма никакъв смисъл от такава проблематична държава. Ще бъде нарязана на парчета като пица а парчетата раздадени на историческите балкански държави.

    Коментиран от #10

  • 10 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Даа":

    Като в 1СВ. Ама не се получи а? Пак нама да успеете.
Новини по държави: