Last news in Fakti

16 Януари, 2022 08:21 4 040 20

САЩ са готови да помогнат на Япония

  • тонга-
  • сащ-
  • япония-
  • цунами

Заплахата от цунами е отминала

САЩ са готови да помогнат на Япония - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителството на САЩ изразява дълбоко безпокойство след изригването на вулкан в Тонга и последвалото цунами и се подготвя да прати помощ на място. Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. "Дълбоко съм обезпокоен за жителите на Тонга, които се възстановят от последиците от вулканично изригване и от цунами. САЩ са готови да пратят помощ на нашите съседи в Пасифика", заяви той.
Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн пък каза, че някои зони на столицата на Тонга - Нукуалофа, са понесли значителни щети по време на мощното вулканично изригване и на последвалото цунами.

"Цунамито е имало значителни последици по северното крайбрежие на Нукуалофа. Кораби и големи скали са били изхвърлени на брега", заяви Ардърн. Тя каза, че нейното правителство най-после е успяло да се свърже с върховния комисариат на Нова Зеландия в столицата на Тонга. Имало и повредени сгради, допълва ДПА.

Въоръжените сили на Нова Зеландия ще се опитат да извършат полет за наблюдение на нанесените щети утре, но това ще зависи от условията в района. Сега там има много вулканична пепел, което усложнява извършването на полети. Хидрографски кораб има готовност да потегли към Тонга, както и кораб на военноморските сили на Нова Зеландия.

Метеорологичната служба на Фиджи препоръча на хората да си останат у дома, да носят маски навън и да пазят водоемите, защото вулканична пепел се изсипва в някои части на страната. Фиджи се намира на около 600 километра от Тонга.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    57 6 Отговор
    Хирошима и Нагазаки, да си припомнят японците, ако са леко забравили кои са краварите.

    Коментиран от #14

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    49 4 Отговор
    Краварска помощ? Значи са решили да съсипят и Тонга...
  • 3 Съединените щати

    45 0 Отговор
    Са готови да помогнат на Япония
    Това добре но В статията и дума не става за това А за евентуална помощ на тонга
    Дали някой който пуска тези статии още не се е разсънил напълно

    Коментиран от #20

  • 4 ковидиотин

    31 2 Отговор
    Абе слагайте ги тия бустери че съвсем оплескахте новината
  • 5 един от многото

    27 2 Отговор
    Помощ от големите , все едно с мечка дренки да ядеш!

    Коментиран от #8, #16

  • 6 Иванушка

    12 15 Отговор
    Русия също е готова да помага на Япония с Курилските острови и Хоншу, Хокайдо, Кюшу, Шикоку острови. Или накратко след Крим и Украйна Руски защо не и Япония Руска ? :)))))
  • 7 цербер

    29 0 Отговор
    САЩ са готови да помогнат на Япония. КЪДЕ Е ЯПОНИЯ,КЪДЕ Е ОСТРОВ ТОНГА? Кралство Тонга е архипелаг в южните части на Тихия океан. То се намира на юг от Самоа и на изток от Фиджи. Тонга е единствената островна държава в Тихия океан, която е с непокътната монархия. Островната група е на изток от континента Австралия и няма нищо общо с Япония.

    Коментиран от #15

  • 8 един от стадото

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "един от многото":

    по братски или по равно. Още навремето имаше един такъв лаф. Иначе за дренките ми хареса..
  • 9 Сандо

    12 0 Отговор
    Два пъти прочетох материала и не открих връзка със заглавието.Но като имам предвид и други днешни писания,явно колектива снощи е имал някакво мероприятие за сплотяване.А от помощта на САЩ и Господ не може да те опази - на японците им стигат Окинава и Фукушима.А аз съм силно обезпокоен и от помощта им към нас:ето,сега и за македонското малцинство в България се натискат да ни помогнат!
  • 10 30 трильона

    8 1 Отговор
    30 трильона назад дължат на Япония 1.1 трильона и щели да помагат, върнете им парите на хората тогава
    Пфоооо наглетци
  • 11 бай Дън

    6 1 Отговор
    Републиканският конгресмен Клаудия Тени: На България могат да бъдат наложени санкции заради ветото на Северна Македония. Джон 3 волта се тресе от страх, подложена му е динена кора.
  • 12 сащ со мноо услужливи

    5 0 Отговор
    В сферата на ядрената енергетика ли , да им хвърлят още някоя атомна бомба ?
  • 13 Комон сенс

    5 0 Отговор
    Какво се е е случило с островчетата близо до епицентъра?
    Дайте малко информация.
    Със сигурност това е едно от най-кошмарните преживявания - безкрайния океян около теб да заври.
    Помагайте и на по-бедните и незначителни островитяни.
  • 14 Rado

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    На твърдението, че Япония е по-богата и развита от Русия дори след атомни бомби, един ресофил, че всъщонст така са им помогнали като са им разрушили градовете та после да изградят нови. А разберете се за опорките, че се разминават
  • 15 АААААААААа

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "цербер":

    Нещо не си наред: От изригването имаше цунами по бреговете на САЩ и Япония - има кадри гледай ги, естествено не тук! А ударната вълна стигна дори и в България, има данни намериги, естествено, не тук?
  • 16 Еема,

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "един от многото":

    значи щом оти само там има цунами, рушнако па пробва бомба, янкито веднага помага за парлама, въоръжените сили на бандаранайка са винаги нащрек обаче!
  • 17 да живее Ким Чен Ум

    0 0 Отговор
    само той може да размаже краварите и кънтрето им.За това не го дразнят има си ядрено оръжие ще ги направи на топено сирене Кимито това пухкаво човече.
  • 18 САЩ ПОМОГНАХА НА ЯПОНИЯ

    0 1 Отговор
    В ХИРОШИМА И НАГАЗАКИ - СТИГА ТОЛКОЗ
  • 19 бахаха

    1 0 Отговор
    каква ирония само хаха
  • 20 Не приятелю,

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Съединените щати":

    Статията е пълен буламач но това не е случайно.., както не е случайно и всичко случващо се наоколо. Погледнете снимката... Това прилича ли ви на вулкан?
Новини по държави: