Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 11:40 21 352 45

В Северна Македония пишат: Отношенията с България се влошиха

  • северна македония-
  • българия-
  • стево пендаровски-
  • румен радев-
  • кирил петков-
  • ес-
  • членство в ес

Щом се подобриха, отношенията между София и Скопие веднага се влошиха

В Северна Македония пишат: Отношенията с България се влошиха - 1
Снимка: БГНЕС

Българското държавно ръководство остро възрази срещу македонския президент Стево Пендаровски, който в петък прие в кабинета си представителите на няколко партии и организации на „македонците в България“ и дори ги нарече "провокация", пише скопският вестник “Слободен печат“ в материал, цитиран от агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Щом се подобриха, отношенията между София и Скопие веднага се влошиха. Българското държавно ръководство остро упрекна македонския президент Стево Пендаровски, че е приел в кабинета си в петък представителите на няколко „македонски партии и организации в България“ и председателят на БСП и коалиционен партньор в българското правителство Корнелия Нинова бойкотира първото заседание на работната група по икономика. Лидерът на Демократична България Христо Иванов, който е и коалиционен партньор в правителството, заяви вчера, че отказът на Нинова да отиде в Скопие е оправдан и че се надява това да е държавна позиция.

По-рано българският президент Румен Радев каза, че действията и поведението на президента на РС Македония не допринасят за напредъка по така желания път на Северна Македония към ЕС, а премиерът Кирил Петков каза, че „добре е, че външната политика на България и Северна Македония зависи от министър-председателите и от правителствата на двете държави. В сряда от правителството на РСМ не отговориха на въпросите на „Слободен печат" за последните развития, виждат ли го като ново напрежение в отношенията и как оценяват „момента" за приемане на представителите на „македонците в България“ от президента Пендаровски. Подобни въпроси изданието е изпратило и до кабинета на президента.

Според политолога Петър Арсовски „мравката отново се превръща в слон" и двете страни са субективни при оценката на действията. „От двете страни на границата има политически среди, които са по-твърди и такива, които са по-меки. Този процес на сближаване, преодоляване на различията и разрешаване на спора не трябва да бъде отвлечен от политически среди, които имат различен наратив от този, започнат от двете правителства. Разбира се, има провокации и при тях, и при нас, но на тях не трябва да се реагира. В България дори има политици, които публично заявяват, че македонската нация не съществува, че Македония е българска, но ние не се обиждаме от това, защо те да се обиждат, ако президентът Пендаровски прие представители на „ОМО Илинден-Пирин“ и други партии и организации на македонците в България? Наскоро президентът (на България) Радев прие представители на българите в Македония и никой не реагира, нито вижда нещо лошо в това. Разбира се, моментът на срещата с Пендаровски е чувствителен, но мисля, че те придават твърде голямо значение на всичко това в България,“ казва Арсовски за „Слободен печат“.

Той добавя, че България няма проблем със С. Македония по отношение на т. нар. „македонско малцинство“ там, но има проблем със съда в Страсбург, където загуби 14 дела и именно този съд лесно ги признава и легитимира като малцинство. „Ние също сме субективни. Не е страшно, че Пендаровски е приел представители на „ОМО Илинден-Пирин“, тях ги приемат в много държави, в различни институции и организации. Има много истерия и моментите са чувствителни, в момент, когато се полагат големи усилия за успех по време на френското председателство на ЕС. Всичко това, от друга страна, може да даде извинение на политическите среди, които искат спорът да не бъде решен, а С. Македония да остане блокирана по пътя към ЕС,“ казва Арсовски. Съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов каза, че срещите на президента Пендаровски с ОМО "Илинден" са „провокация" и че е рано да се оценява подходът на премиера Петков към РС Македония. По повод критиките от Радев към Петков, че посещението му в Скопие е било прибързано, Иванов каза, че критиките са неуместни.

„Тези отношения между новите правителства и в двете страни трябва да бъдат рестартирани. Много е важно да се намери изход от този изключително сложен възел от проблеми. В тази връзка смятам, че трябва да подкрепим премиера Петков и усилията му да даде тласък в положителна посока. Винаги има време да се намръщим, никога няма да изпуснем възможността за това, но е много лесно да загубим възможността да започнем с добър тон,“ каза Иванов. В сряда следобед президентът Пендаровски по повод първите реакции на Радев, че „провокира и се среща със сепаратисти" каза, че българската страна няма аргументи за реакция, защото в разговорите няма нищо, което да противоречи на Споразумението за добросъседство от 2017 г. „Ако някой се притеснява от среща на президента с македонци, живеещи навсякъде по света, не е мой, не е наш проблем,“ каза Пендаровски. Той подчерта, че е изслушал македонците от България и ги е инструктирал, че могат да упражняват правата си само в страната, в която живеят, или чрез международни съдилища. Пендаровски подчерта, че няма предистория в срещата и че „сдружение ОМО „Илинден Пирин"“ е поискало да се срещнат, а той не е отказал, тъй като до момента не е отказвал на нито едно сдружение или лице, което е искало да го види.

„Освен това тук съм приемал българи граждани на РС Македония, политически партии, граждански сдружения, отделни лица и не мисля, че има нещо лошо в това. Напротив, трябва и ще продължа да се срещам с тези хора. От друга страна, моят колега президент Радев многократно е приемал живеещи тук граждани на Северна Македония с българско самосъзнание, приемал ги е в София и абсолютно не виждам какъв е проблемът в подобни срещи. Надявам се той да продължи с тези дейности и в бъдеще, защото това може само да създаде атмосфера, в която ще се познаваме, ще се познаваме по-добре и само в такава атмосфера можем да преодолеем този проблем, който блокира европейска интеграция на страната ни,“ казва президентът Пендаровски. Той добави, че по никакъв принцип на международното право не трябва да се намесва в защитата на правата на българските граждани. Според българския президент Румен Радев посещението на Петков в С. Македония е било прибързано и „всяко прибързано действие на българското правителство, всеки положителен предварителен сигнал може да се тълкува погрешно като някакви отстъпки". Българският премиер отговори, че посещението не е прибързано, а ужасно закъсняло и че България е загубила 30 години и не е искал да го отлага нито за ден, припомня скопският вестник. „Сега ще има много сили, които ще се опитат да възпрепятстват процеса на диалог между РС Македония и България. Ако не бяха тези сили, отдавна щяхме да сме в много добросъседски отношения. Факт е, че на Балканите има много сили, които не искат РС Македония да е част от ЕС и не искат, защото при нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация, имат преднина държави, които според мен ни мислят добро. Но оттук нататък да не се оправдаваме с чужди държави, а да запретнем ръкави и да свършим работата. И ако го правим по „стария“ начин, се спъваме,“ смята Петков.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анализатор

    150 6 Отговор
    Необеснимо е да се ходи там .Вето докрай ,Петков изпълнява чужди заръки а това е отвратително поредния предател .
  • 2 Българка

    159 6 Отговор
    ОМО Илинден е сепаратиска организация! Няма как в България да има македонско малцинство, след като държава Македония има от 1944г. Не трябва изобщо да се отказваме от ветото! Не може с лъжа и кражба да ни се извиват ръцете!
  • 3 Последния Софиянец

    124 4 Отговор
    Еми той, празният оптимизъм на Кирчо, не е нищо повече от празен оптимизъм! За съжаление, не само по отношение на Скопие!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 fon4o

    141 2 Отговор
    Като толкова искате да влезете в ЕС, признайте истината за историята и сте вътре. Нещо не ясно ?
  • 6 мазния Леберкез

    15 33 Отговор
    Здравейте , казвам се Курти Желязков Куртев - Непадалски и съм голям симпатОяга ,имам много приятели от политическите , културните , бизнес и арт.средите ,близките ми приятели ме наричат "Мазаният Леберкез" (няма си на идея - защо). С гордост искам да заявя , че цялото правителство начело с г-н Премиера са ми МНОГО БЛИЗКИ ПРИЯТЕЛИ и искам да им изпратя ЕДИН ПО ЗДРАВ. Благодаря.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тез от омо Илинден

    70 3 Отговор
    Нямаме ли служби да открият кой ги финансира? Не че не знаем ама за да ги представят в Брюксел, че да мирясат костюмите там!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 единствената партия

    8 64 Отговор
    която работи за топлите отношение между България и Македония е ДПС те мислят за бъдещето на българите и македонците като братски народи в ЕС да живее Доган
  • 15 Напред назад

    58 5 Отговор
    Неясна е пътната карта на взаимоотношенията на България и СРМ.
    Трябва да се започне от начало - България да реши дали да признае СРМ, защото през 1992 г. сме признали друга държава с друго име, а не СМР. Примерно:Историята на признатата през 1992 г. държава е била една, а през 2017 -18 г. се оказва, че е друга -без античността?!
  • 16 Скорпи

    28 2 Отговор
    Ами за това благодарете на Пендаровски....
  • 17 Герги

    69 2 Отговор
    Подадеш ли им пръст и ще ти отхапят ръката....Никакво смекчаване на позицията....Колкото и да има...бла...бла...ще дойде момента за история и език...и правата на българите в Македония...в тяхната собствена държава...
  • 18 Кирчоооо, кир

    65 3 Отговор
    такава!!! - морето не е до колене!!! Режеш клона на който стоиш! А наставничката ти Херо Мууу да се запознае с Уидроу , карнегиевата комисия и т.н. та да спрат янките да се изявяват като коминтерновски глашатаи на македонизма! Няма да е лошо да посъветват малко макетата, да ги светнат, че 09. май е ден на Европа, да им покажат собствените и на англичаните документи за освобождението на Скопие от българската армия докато цитирам " партизаните стоят по баирите около Скопие", та са престанат да организират антибългарски шевствия, да си пооправят учебниците и тогавй ..... може и да почнем да мислим да ги пуснем в ЕС!!! А Пендаровски директно се изплю (направо се изхрачи) в лицето ти Кире, а ти си мислиш рожбо, че дъждец те вали, а може би тъй ти заповядват да мислиш! ТА това правителство е пътник вече ...!!! Колкото по скоро тоя лековат симпатяга ( кирето) си тръгне, толкова май ще е по-добре, май наистина е промяната клони към подмяна ....!!!!
  • 19 До fon4o

    61 2 Отговор
    Само признание, че са българи на думи не е достатъчно. Трябва поне десет години доказателство, че не пропагандират против Б-я. Или искане да се присъединят към Б-я без условия. А Кирил Петков да се изнася от Б-я овреме.
  • 20 filo

    64 2 Отговор
    Стига сте се занимавали с тия. С тях разбирателство не може да има. Те ни мразят, защото знаят, че са българи и никога не са били държава. Те дори смениха името на българската област Македония.
  • 21 filo

    59 4 Отговор
    Нещата са много прости. Държава Македония няма. Това е област от България.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да бе

    9 29 Отговор
    Като ги оставяме да чакат (РСМ) и ги игнорираме няма да решим проблема, а само ще го отложим във времето и вече може би няма да зависи от нас...
  • 24 Бат Гечо

    50 1 Отговор
    Киро, Киро, що им вдигаш акциите на тези югославски мекерета?
  • 25 Българка

    39 1 Отговор
    Диалог и отстъпки г н Пендаровски само че от ваша страна отстъпки не се виждат дори НЕ ПРИЗНАВАТЕ научните факти и ги ПРЕИНАЧАВАТЕ приемете ги и НЯМА да има вето България НЕ ви е виновна САМИ СТЕ СИ ВИ НОВНИ българия НЯМА какво да променя или пък няма какво да отстъпва България е член на ЕС а С Македония трябва да приключи с постюгославското си поведение и мислене България нищо не иска да ви ВЗЕМЕ но и СВОЕТО НЯМА ДА ДАДЕ такъв политик в България НЯМА НЕВИ искаме нищо не ни трябва ние всичко си имаме държава от хилядолетия история герои много земята ни е напоена с кръвта на много българи умрели за да я има днес България каквато и да е тя но я има от ВЕКОВЕ и след турското робство ОЦЕЛЯ
  • 26 Нормален човек

    27 1 Отговор
    Прав е човека, дела трябват, а не думи 🧐
    Не си спомням кой северен македонец го беше казал 🤣
    А сега сериозно - не е нормално да виним другите затова, че нашата дипломация е по безполезна и от националния отбор по футбол 😤
    Отдавна трябваше да се изкажем категорично в полза на защитата на правата на човека в РСМ, както и да изискаме от ЕС да засили борбата с фалшивата информация (историята на РСМ). Това са два от големите приоритети на ЕС, а ние не успяхме да накараме съюзниците ни да ги изискат от кандидат-членката РСМ🤔🤔🤔
    Е кой ни е виновен сега, че не настояваме ЕС да се бори с фейк нюза на руснаците в РСМ???
    Да си се среща кой с когото иска - омразата и ф йка трябва да престанат 👍👍👍

    Коментиран от #40

  • 27 Бате ви

    31 2 Отговор
    Съжалявам..... Ама вече и то не много леко... Ми.. Писна ми бе.... От тая МАКЕ ДОНИЯ....
    Влизайте, излизайте, преговаряте или не... С когото си искате.... В който съюз искате.... Каквато и единтичност., език, култура и националност да признават..... АМА ЕДНО ДА ВИ Е ЯСНО - НЕ ПИПАЙТЕ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ..... че ми писна от тая ма ке. ДОНИЯ...
    И..... НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ КОЯ Е МАЙКА БЪЛГАРИЯ ЗА. ВАС.... айде няма да ви се ГНЯВЯ по вече.
  • 28 Бате ви

    16 2 Отговор
    Съжалявам..... Ама вече и то не много леко... Ми.. Писна ми бе.... От тая МАКЕ ДОНИЯ....
    Влизайте, излизайте, преговаряте или не... С когото си искате.... В който съюз искате.... Каквато и единтичност., език, култура и националност да признават..... АМА ЕДНО ДА ВИ Е ЯСНО - НЕ ПИПАЙТЕ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ..... че ми писна от тая ма ке. ДОНИЯ...
    И..... НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ КОЯ Е МАЙКА БЪЛГАРИЯ ЗА. ВАС.... айде няма да ви се ГНЯВЯ по вече.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ???

    33 0 Отговор
    Значи,така: Наш Кирчо за,да,угоди,на северно- м-ците,не,посмя,и едно цвете да положи на паметника на самоопределили в се като Българин- Георги( Гоце) Делчев! Не стига това а после Кошлуков и БНТ,спряха,и филма: Защото,бяха,Българи:,да не се обидят,макетата,който,ни,бяха,на,гости! За,благодарност и отговор,на,всичко това техния президент,приема, ОМО Илинден,да,изпитва,търпението,и даже,го,приема,за,нормално! И ние,трябва,да,продължаваме,да,вярваме, Сакън,! Искат и работата на историческата комисия,да,спре,за,няколко,години,за,да,може,да,си,напишат,още,малко,измислена история! Сакън! Евала,машалла,на,г-жа К.Нинова! Тя,е,дама,но има т...и,и категорично отказа,да,им ходи на крака!
  • 31 Милена

    37 0 Отговор
    Крайно време е всички да разберем, че никога няма да се разберем с Македония, защото управляващите изпълняват източно и съседската политика и самите те не искат да влязат в ЕС. Искат да останат буферна зона между запада и Русия, заедно със Сърбия, и естествено не смеят да признаят подмолната си игра, а натапят нас. Всичко е фарс. Шепа македонски предатели на своя народа го разиграват. България и българите в Македония сме изкупителните жертви. И е крайно време нашите държавници да престанат да се занимават с щенията на Македония, имаме си достатъчно проблеми. Гърците излязоха по площадите в защита на историята си, ако трябва ще излезем и ние. Поне по този въпрос сме единни!

    Коментиран от #34

  • 32 ???

    41 0 Отговор
    Докато сме:- Бугати,Татари,Фашисти! Докато сме хулени и оплювани в Коминтерновските им учебници по история! Докато нашите сънародници са лишени и от правото на нормален живот ,препитание,и правото на труд,само затова че се определят,като,Българи!- Какъв коридор 8,какви самолети,какви,влакове!!!?
  • 33 Някой

    33 0 Отговор
    Е, как да има македонци в България, като такива не съществуват никъде по света?!?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 българин

    25 0 Отговор
    да пишат, да крякат, да се тръшкат колкото си искат Петков им подаде ръка те я отхапаха.
  • 36 От кмето

    16 0 Отговор
    Като се изкъпе един македонец що става?
    Чист Българин🙂👍

    Коментиран от #37

  • 37 Попа

    13 0 Отговор

    До коментар #36 от "От кмето":

    Ам да почвам да ги къпя а кмете?
  • 38 Каква фамилия

    11 0 Отговор
    Пендаровски. Ей на ,това се казва селска пръчка президент. Второ поколение с обувки.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Qqqq

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Нормален човек":

    Напълно си прав , но ЕС не можеш да го накараш да изисква нищо от никого. Всъщност, този проблем тях въобще не ги интересува. Те си гледат ковидарщината и ваксините - ментета. От време на време ни проплакват на нас , защото Македония и Албания ще бъдат за тях само нови източници , на по - евтини и по - покорни роби. С ЕС нищо няма да стане. Ако не се разберем ние по между си ЕС няма да ни помогне.
  • 41 Qqqq

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Да бе":

    Разбери човеко , нищо няма да стане. Кой ще го гледа този сайт. Ковидарите от ЕС въобще не ги интересува кой на кого е откраднал историята и какво се случва тук на Балканите. Колко пъти да казвам , трябват им нови роби - по - покорни , евтини и хрисими.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Реалист

    0 0 Отговор
    Браво на гърците каквото искаха го постигнаха нека и ние така какво повече
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: