3 Февруари, 2022 05:43 3 202 42

Радев пред Стюарт Пийч: Надяваме се на бързо вписване на македонските българи в конституцията на съседите

  • румен радев-
  • стюарт пийч-
  • северна македония-
  • украйна

Президентът разговаря със специалния пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкан

Радев пред Стюарт Пийч: Надяваме се на бързо вписване на македонските българи в конституцията на съседите - 1
Снимка: RAF, БГНЕС

Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор със специалния пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч.

Европейската перспектива на Република Северна Македония и на държавите от Западните Балкани и ключовото значение на процеса на европейска интеграция за сигурността и стабилността на региона бяха във фокуса на разговора.

Държавният глава изрази надеждата на страната ни за бързо разрешаване на въпроса за гарантиране на правата на македонските българи, чрез вписването им в конституцията на Република Северна Македония, за изоставяне на езика на омразата към България и зачитане на вековното българско културно-историческо наследство в тази държава. Постигането на реални резултати в двустранния диалог с България значително ще ускори и процеса на европейска интеграция за РСМ, подчерта президентът.

Средата на сигурност в Източна Европа, в контекста на ескалацията на напрежение в Украйна, също бе сред темите на разговора между държавния глава Румен Радев и сър Стюарт Пийч.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе ,

    42 5 Отговор
    Г-н Радев , какво му се обясняваш на този , нагизден , като коледна елха Пиич ?!

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 2 Отговор
    ВЕТО за РСМ
  • 3 ostavka

    33 10 Отговор

    До коментар #1 от "Абе ,":

    ИНПИЙЧМЪНТ ЗА ПЛАЧЕЩИЯ НА СТЕНАТА НА ФАШИСТИТЕ НАТОВЕЦА СИ ПОКАЗА СЪЩНОСТА ЗАЩО НЕ ПЛАЧЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ШЕСТТЕ ЯСТРЕБИНЧЕТА!!!!!?????????

    Коментиран от #11, #13, #35

  • 4 5577

    23 7 Отговор
    Еййй, голяма дипломация. Тая вечер ще спа спокойно че някой на запад не ни гледа в ступор. Даже говори с нас. По телефон. Даже новина за новините направи тоя Радев. Я я я.
  • 5 мале мале

    19 3 Отговор
    Това е стратегическа грешка която ще ни върже ръцете за години напред.
  • 6 Неразбрал

    22 2 Отговор
    Българските македонци, македонски българи ли са ?

    Коментиран от #20

  • 7 Стигавече

    20 4 Отговор
    Нека Западът и Фащ да продължават да ни натискат за РСМ и ще видят как НАТО ще останат с един граничен фланг по-малко в Изт . Европа . Турция надали тепърва ще ни напада , а и Русия няма да ни даде.
  • 8 Гого

    27 0 Отговор
    А, този Стюарт какво го интересува влизането на Македония в ЕС, нали точно обединеното кралство излезе от ЕС
  • 9 Сашко Пийча

    17 0 Отговор
    Готино име Стюарт (в превод охрана) Пийч (в превод праскова или както е известно в БГ - пичага)
  • 10 Интригант

    9 4 Отговор
    Някой знае ли за какво е целия този зор да впишат българите, когато в процеса на договаряне на членството с ЕС ще отпадне задължително текста в Конституцията на РСМ за различните националности? В ЕС е приоритет свободата за движение на хора, стоки, капитал, култура и т.н., а не малцинствени определения за права кой какво може, ако е еди какъв си… Нещо пак не сме в час?!
  • 11 Doni Brasko

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "ostavka":

    Нова безсънна нощ за тролчетата е имало хахаха.
  • 12 Комон Сенс

    13 0 Отговор
    Трябва да сигнализираме световната научна общност за пълният отказ от прилагане на научния метод от страна на съседа.
    Това е опасен прецедент, който може да деградира цялата научно изградена цивилизация.
    Ако истината е това, което му скимне на даден политически елит, независимо от очебийните обективни факти, до къде ще я докараме? До нови догми, на които трябва само да се вярва и заради които ще избиваме хора на площадите?
    Науката е безпристрастна и логична. Останалото - облегнато на логически абсурди и контрафактологични твърдения е в най-добрия случай безвкусна фикция.
  • 13 няма драма

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "ostavka":

    Очавкаме Президента да посети официално и паметниците на жертвите на фашизма.
  • 14 Дедо Пене

    13 4 Отговор
    КАКВО ОБЩО ИМА ТОЗИ С ЕС, КАТО GB НЕ СА ЧЛЕНКИ ОТ 2020Г? ВСЕ ЕДНО ДА РАЗГОВАРЯШ С ПОЛИТИК ОТ ГАБОН.

    Коментиран от #15

  • 15 Комон Сенс

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо Пене":

    Пълен лаик си.
    Ако спечелим подкрепата на Великобритания за казуса СРМ, това би бил страхотен успех за страната.

    Коментиран от #29

  • 16 майстор

    3 10 Отговор
    И нашият Държавен глава Румен Радев е Пич!

    Коментиран от #25

  • 17 Нещо

    2 0 Отговор
    което няма как да стане !
  • 18 елементарна логика

    9 0 Отговор
    ами като се впишат българите живеещи в квартал западнала македония и после албанците в квартал сверна македония и то ще останат шепа сръби и какво остава ? едно нищо точно това което е в момента квараталчето
  • 19 Алекс

    11 0 Отговор
    Интересно!Защо Президент на Република България приема да води телефонен разговор с пратеник на Великобритания,страна,която не е член на ЕС?Защо нивото ни не е реципрочно?
  • 20 Историк

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Неразбрал":

    Това показва и статистиката за народностния състав на населението в 15 дивизионна област от 1942 г., включваща Вардарска Македония без градовете Тетово, Гостивар, Кичево, Дебър и Струга и прилежащите им села. Според данните в нея, от цялото население в дивизионната област 999 457 души, българи са 599 920 души (60% от общото население), цигани – 148 851 (14.9%), албанци – 108 521 (10.9 %), турци – 93 473 (9,4%), евреи 10 423 (1%), гърци – 2 979 (0.3%) и други – 35 290 (3.5 %). През период от близо 41 месеца София се опитва да преобрази цялостния живот на Вардарска Македония, приобщавайки я към държавния организъм на страната.
  • 21 Историк

    7 0 Отговор
    Множество документални извори показват, че населението в областта във важен момент е подпомогнато от българската държава безусловно, тъй като става дума за сънародници в беда, обречени на гладна смърт.
    В поверителна информация от Дирекцията на полицията до министъра на вътрешните работи и народното здраве до министър Петър Габровски от 31 май 1941 г. е представена тягостна картина, разкриваща естествената реакция на гладуващи хора:

    „Милионни имущества от военни и граждански складове са изчезнали, разпилени, и повикът на населението е „Няма хляб", въпреки че само в Ресен са разграбени 6-7000 торби брашно, с хиляди тенекии мас, със стотици кг. захар и др."

    В изложението се споменава и за погромите, извършени от местни жители, разбили много здания, казарми на жандармерийските полицейски власти от бившата югославска държава, за изнесени врати, подове, прозорци, стълби, мебелировка, оръжие и др. Тревогите сред жителите се засилват и от зачестилите кражби, извършвани от криминални затворници, освободени преди навлизането на германските части в областта. Статистическите данни от дирекциите на „Разпределението" и „Храноизноса" показват слабите възможности на стопанството в Македония да изхранва населението без външна помощ. Това обяснява чувството на паника, обзела местните жители, както и действията им за разграбване и запасяване с едни от най-важните военновременни продукти – брашно, мас и захар.

    През целия военен период 1941-1944 г. в пределите на
  • 22 Историк

    9 1 Отговор
    на Вардарска Македония се внасят хранителни стоки от първа необходимост. София експортира към областта хиляди тонове земеделски продукти – пшеница, ръж, ечемик, овес, царевица, фий, просо, боб, нахут, леблебия, картофи, ориз и фураж. От включените в статистиката 15 артикула от Македония се изнасят в старите предели само памучно семе (275 т.) и опиум (66 т.). Направената обща калкулация на внос/износ в посока София-Скопие е показателна.

    В областта са внесени 34 651 т., а са изнесени 341 т., т.е. съотношението е приблизително 100:1.

    Още по-драстична е статистиката за храни и стоки, като брашно, макарони, фиде, грис, бисквити, сирене и кашкавал, слънчогледово масло и др. Всички те се внасят в областта без нито грам да излиза от нея. При това става дума за военновременен режим, в който трудно се оцелява, а в старите предели на страната е въведена купонна система.

    Все в такава насока са и други данни, които показват увеличения брой добитък в областта, построените „в пъти повече", в сравнение със съществуващите преди април 1941 г. шосета, жп линии и мостови съоръжения, поправените и обзаведени болници, манастири, църкви, клубове, казарми, минни предприятия, училища и пр. В Скопие е създаден Университет, Народен театър, Народен музей, започват емисии на български език по радио „Скопие", печатат се книги, списания и вестници. Зад тази възстановителна стопанско-културна и цивилизаторска мисия на България не стоят окупаторски интереси, а желание за помощ
  • 23 sмарадефф

    11 0 Отговор
    няма македонски българи,цялата е наша !
  • 24 Българина

    13 0 Отговор
    само не разбрах македония била ли е колония на англия? член ли е на ес? от къф зор е тоз пратеник?
  • 25 Гатьо

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "майстор":

    За това ли уринира клекнал
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Госあ

    7 1 Отговор
    Аве, фатмака и свитата му нали щеха да съкращават администрация ? Ама тя май се увеличава, А ? Изобщо, ни гък ни стон по въпросите за енергетика, данъчни реформи, индустриални инвестиции, здравеопазване. А тия не падат от небето днес, два служебни кабинета управляват.
  • 28 Интересно

    8 0 Отговор
    Какво общо имат Великобритания и този военнен на снимката с нашите интереси на западните балкани и това ли е най важното,да запишем българите като малцинство.Това не е ли предателство спрямо над 100 000 загинали за свободата на Македония, а антибългарските учебници и кражбата на история къде са.За мен те са 100 пъти по важни,от някакво дописване в конституцията на измислената държава.Нашите сънародници си имат български паспорти и това ги определя като българи а не конституцията на С.Македония.С какво се опитвате да ни замажете очите???
  • 29 Жалък трол

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Комон Сенс":

    Разкарай се бе трол!!!
  • 30 гост

    2 3 Отговор
    Щото то е голям зор, като не са вписани ... Като ги впишат братя, цените ще паднат, заплати и пенсии ще се вдигнат и ще настане повсеместна дефлация!
  • 31 Гостът

    0 0 Отговор
    Ще видим кой е по-глям пич.
  • 32 wggga

    8 0 Отговор
    Какво търси британец и за какво е назначен на балканите, след като самата Великобритания напусна Европейския съюз??? Нагло, безочливо и безпардонно................
  • 33 ИВАН

    5 2 Отговор
    Ами много правилен е още първия коментар - какво има да разговаря с тоя .... Радев обаче се оказа голям натовец, разочарован съм, а може би е просто страхливец и лавира в политиката, колкото да не изтърве кокала
  • 34 Полковник РУМНО

    1 1 Отговор
    Скоро няма да стане да впишат българите в Конституцията на РСМ. Това е илюзия.
  • 35 ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ostavka":

    сезмото йастрепинчерчи
  • 36 сноу

    2 2 Отговор
    Нагла работа е това краваря ...а като го нагиздиш и с лампази ,шнурчета , тенекийки и лъскави джундурийки става безумно нагъл

    Коментиран от #38

  • 37 Селския пийч

    1 1 Отговор
    Стюар.
  • 38 ти не изгоряли

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "сноу":

    на пиринчената табуредка ма?
  • 39 Херо Радев

    0 0 Отговор
    Да не му заплака на рамото? Очаквахме!
  • 40 111

    1 0 Отговор
    Тоя в качеството на какъв ще обсъжда членство на БЮРМ в ЕС с нас, след като UK вече не са в ЕС?
  • 41 Абе

    2 0 Отговор
    Както вече някои са казали, и на мен ми е много странно да има посредник за влизането на западните Балкани в ЕС от страна, която вече го е напуснала, пък дори и да е най-големият британски Пич ! Радев да обясни на обществото каква е тая история !
  • 42 По всичко личи че

    2 0 Отговор
    Пийч е дошъл да се прави на пич, и да ни натиска и той за приемането на РСМ ! Тия хора не знам как не проумяха вече, че така не става !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове