Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 20:54 2 261 31

Керемедчиев за напрежението в Украйна: Прозорецът за преговори рязко се затвори

  • милен керемедчиев-
  • украйна-
  • преговори-
  • прозорец

"Ако Украйна реши съвсем в правото си да навлезе в тези самопровъзгласили се територии, тогава вече се активира грузинският сценарий, когато руснаците имаха възможност да направят настъпление", обясни още експертът

Керемедчиев за напрежението в Украйна: Прозорецът за преговори рязко се затвори - 1
Снимка: NovaNews

Прозорецът за преговори рязко се затвори, въпреки това Путин неколкократно заяви, че е готов на открит и честен диалог, но без да отстъпва от взетите решения, което дава малко възможности за маневриране на сцената на дипломацията. Колкото по-малко се говори с Русия, толкова по-малък е шансът за постигане на частичен пробив в отношенията. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи в предаването "Още от деня".

Без диалог ще има рязка ескалация на конфликта, той ще стане много по-горещ, допълни Керемедчиев.

Според него първата крачка трябва да бъде направена от Украйна.

"Ако Украйна реши съвсем в правото си да навлезе в тези самопровъзгласили се територии, тогава вече се активира грузинският сценарий, когато руснаците имаха възможност да направят настъпление", обясни още той.

"Европа трябва да поеме щафетата, тъй като САЩ имат много по-рязко желание за прекратяване на разговорите с Путин и Украйна и второ залага много по-тежки санкции. В момента санкциите са много по-леки и не притесняват нито Путин, нито руската икономика", обясни Керемедчиев.

Той допълни, че Путин до момента е успял да постигне това, което е започнал 2014 година в Крим, без да е използвал реални военни действия.

"Диверсикацията на газовите доставки към ЕС не само, че не се случи, а стана обратното", каза още Керемедчиев. Той посочи, че през 2010 г. ЕС е бил зависим от 26% от доставките на газ от Русия, а 12 години по-късно и след минаването на кризата в Крим, той зависи 42% от руски газ.

Толкова голяма зависимост от руските доставки, трудно би могла да се компенсира. САЩ станаха най-големият износител на газ. Основната задача на Съединените щати е да захранят хранилищата на повечето европейски държави", поясни още бившият зам.-министър на външните работи.

"Русия може да намалява доставките, с цел отмъщение за неслучващия се Северен поток 2, може да предоговаря цени, тоест Русия за пореден път играе енергийната карта, както умело играе и военната такава", каза още Керемедчиев.

"Това което направи Путин с подписването на двете споразумения с двете самопровъзгласили се републики, поставя конфликта в по-тежка перспектива, тъй като в споразуменията е разписано, че Русия ще признае двете области, но само малка част от тези две области са двете републики.

Ако наистина се изпълни този проект, а Путин в момента не го изпълнява, просто гледа какви ще бъдат санкциите спрямо неговите държави, и ако те са достатъчно меки, това би му развързало ръцете за по-важни действия. Но ако наистина тези договори се разпрострат върху целите области, това означава, че голяма част от територията на Украйна ще бъде отрязана, което ще доведе до тежка дестабилизация, и няма как въоръжените сили на Украйна да не защитят своята териториална цялост", обясни Керемедчиев.

На въпроса дали кризата в Украйна, може да обхване Балканите той отговори:

"Очаквам активиране на руските служби, очаквам много повече хибридни атаки и опити за сриване на системи, които работят в България и в Румъния, начин за опипване на почвата, къде би могло да има меки места в общата защита на ЕС."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    37 5 Отговор
    На 22 ри февруари съм в Донецк, на 1 ви март в Киев, на 3 ти март в София, а на 9 ти май в Берлин.

    Коментиран от #3, #13

  • 2 Сатана

    36 2 Отговор
    Войната е продължение на дипломацията,Керемедчиев.САЩ са далеч,но първия удар ще е по тях.В Европа няма да има патаклама.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 жнец

    1 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сатана":

    искам да те пожъна

    Коментиран от #7

  • 5 Наште

    22 0 Отговор
    Анализатори, специалисти и подобни, коментиращи световното положение, конфликти и т. н. е се ено 20-30 та дпка на кавла... чешене на езици... не казвам че е лошо, но по скоро става за лаф моабет
  • 6 ☠️НКВД

    47 3 Отговор
    Укронацистите обстрелват Донецк с тежка артилерия.Бай Дънов е нетърпелив,лае по телефона на Зеления да напада и окървави мирните жители избрали независимостта от укрофашиския геноцид.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гай Турий

    31 1 Отговор
    Пак ли тоя измислен "експерт" бе??! Как библиотекарския ВУЗ не са го произвели в професор?! Дрънкало на Козяк.
  • 9 Да бе

    35 1 Отговор
    Напротив. Енергийно зависимият от Русия ЕС върти, върти...Ама не се получава. типична тексастка американска политика за Украйна. Янките се опитаха да обработят Казахстан и естествено претърпяха тотално поражение с поредната си "зелена" революция.
  • 10 манафито

    0 14 Отговор

    До коментар #6 от "☠️НКВД":

    де се криеш?ще те разпарчетосам

    Коментиран от #17

  • 11 хХх

    20 1 Отговор
    Заемите на Украйна стават заеми на ЕЦБ, демек и наши.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 сега свършвам у вас и идвам

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    за тебе
  • 14 Kcaniba

    12 0 Отговор
    Че се окавчат фашагите и бабдерите, пруфесури.
  • 15 и язе да се обадим

    29 2 Отговор
    За разлика от този господин, аз изслушах пространната реч на Путин.

    В нея не става дума за Украйна, газ и дори за буферна зона в Европа.

    Путин обяви, че смята да промени съществувашия световен ред, ако трябва и със сила. В това намерение е в стратегически съюз с Китай. Украйна ще бъде приключена като държава, за демонстрация на решителност и сила. Нещо много започна да става напечено и около Тайван.
  • 16 пешо

    21 0 Отговор
    гледай новините по руската телевизия днеска са обстрелвали лиганс и донецк има жертви от мирното население
  • 17 123

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "манафито":

    ша му направиш една св..........
  • 18 ХАН КРУМ

    20 0 Отговор
    Въобще не се очудвам защо този " дипломат" с тази експертиза ,виси само по студия вместо да е на дипломатическа служба.То така е на всякъде,Като не ставаш за цар ,ставаш пъдар.Генчовска пък щяла да ходи в Украйна за подкрепа.Най –много в тъмното да уплаши някой,ако е яхнала метлата. Или Кирчо се надява да я уцелят.То иначе махане няма.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 21 Отговор
    Руcия нямa нуждa дa ни "OCВOБOЖДAВA", дocтaтъчнo e дa aктивирa cвoитe "cпящи клeтки". Миниcтър прeдceдaтeл нa БЪЛГAРИЯ в пeриoдa 1950-1956 г. e пoлкoвник oт НКВД c пceвдoним Cпaртaк. Cтaвa въпрoc зa caтрaпa - вълкo чeрвeнкoв. Зa бaй тoшo нe знaм, нo тeзи прeди нeгo, кoмуниcтичecки миниcтър прeдceдaтeли, дo eдин ca oфицeри oт Лубянкa... Цялaтa ни държaвнa cтруктурa e oкупирaнa oт руcкитe \"cпящи клeтки\", eдинcтвeнo гeн. Б. Бoриcoв уcпя дa прoбиe oгрaничeниятa c хитрocт, зaщoтo гo пoдцeнихa интeлeктуaлнo нeгo, a и БЪЛГAРCКИЯТ НAРOД e умeн и мъдър. Ocвeн тoвa, чecтнo кaзaнo имaхмe нeвeрoятeн шaнc c Гoрбaчoв и Eлцин, a мoжe би и Гocпoд e Бългaрин, чe хвaткaтa ce oхлaби и бързo Бългaрия пoe глъткa въздух....

    Коментиран от #31

  • 20 Тарзан

    21 0 Отговор
    Още хиляда преговори да има и нищо няма да се промени. САЩ и нато си знаят едно и също. Е няма да е по тяхната свирка.
  • 21 Иванушка

    17 0 Отговор
    Само като видя керемидката и спирам да чета глупостите.
  • 22 Иван

    21 0 Отговор
    Рязко се затвори??? Осем години се надяваха,а юдео-фашистката сган ставаше все по-нагла.....като Гад Гад Гад Зееви Зееви Зеленски.
  • 23 хихихи

    17 0 Отговор
    Керемидов,скоро ще ти секнат грантовете.Ама не се бой.Путин е човеколюбив.Пък и лъв хлебарки не закача,ако случайно не попаднат под краката му.
  • 24 Гал

    14 0 Отговор
    Ей го и тоя Хитър Петър. Много измет в тая държава.
  • 25 5423

    8 1 Отговор
    Луганска и Донецка област, площ = на половин България и насерение колкото БГ, еха, заслужава си!
  • 26 Мда

    13 0 Отговор
    Откъде намират такива като този на снимката? Ако посегнеш да му удариш шамар, той на другия ден ще се завърти. Чел през ред някакви щатски статии в нета с гугъл преводач, никакъв анализ.
  • 27 Мишо

    10 0 Отговор
    Някой посочва на медиите, кого да канят, кого да цитират. Има определена група от такива "инфлуенсьри"! Кой ни финансира?
  • 28 С Русия, само почтено иначе лошо

    12 0 Отговор
    Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе. казал го е Ото фон Бисмарк
  • 29 659865

    1 4 Отговор
    Путин вече не е интересен.Получи каквото искаше и хайде вчерашна новина е вече.
  • 30 Дезинформатор

    9 0 Отговор
    Пак неточност от тоя човек. Позорецът се затвори от тези които чрез Макрон поискаха срещите - САЩ.
    Взе да раздава щафети на ЕС и да дава акъл кво да се прави. Къв се мисли? Като е ного умен що не каже какъв ще е следващия ход на Русия?
  • 31 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    България пое глътка въздух , казваш ? .......... Въздух ,въздух ,ама отровен с демокрация и натовски хлор -пикрин ? Затова сега сме в интензивното .
Новини по държави: