Last news in Fakti

25 Февруари, 2022 12:30 1 193 0

Етапи на развитие на конгреса на лидерите на световните и традиционните религии

  • казахстан-
  • световни лидери-
  • конгрес-
  • религии

Седмият конгрес ще се проведе на 14-15 септември 2022 г. в гр.Нур-Султан

Етапи на развитие на конгреса на лидерите на световните и традиционните религии - 1

На 13 февруари 2003 г. на Международната конференция за мир и разбирателство, която изигра важна роля за сближаването на религиите, културите и цивилизациите, бе предложено в Казахстан да се проведе конгрес на лидерите на световните и традиционните религии.

Държавните глави на САЩ, Русия, Франция, Италия, Саудитска Арабия, Египет, Полша, Германия, ръководители на големи международни организации изпратиха своите приветствия в адрес на конгреса на лидерите на световните и традиционните религии, което свидетелства, че светът признава успехите и новите инициативи на Казахстан.

Първият конгрес на лидерите на световните и традиционните религии, проведен през септември 2003 г., бе уникално събитие: за първи път представители на целия религиозен свят се събраха на една маса.

Концептуална идея на конгреса на лидерите на религиите е чрез диалог да се решават спорове и да се противодейства на тероризма. Целта на Првия конгрес бе да се търсят общи насоки, за да създаде постоянна международна институция и да се осигури междурелигиозен диалог и съгласувано вземане на решения.

Първият конгрес завърши с приемане на декларация, в която духовните лидери направиха изявления за съвместни действия за осигуряване на съгласие и стабилност в обществата като основа за хармоничен мир в бъдеще. Освен това бе взето решение междурелигиозният форум да се провежда редовно - веднъж на три години, и да се създаде постоянно действащ орган - Секретариат на конгреса. По този начин конгресът получи възможност да стане работна платформа за диалог.

Вторият конгрес на лидерите на световните и на традиционните религии се проведе през септември 2006 г. в столицата на Казахстан в нова, специално построена за целта сграда - в Двореца на мира и разбирателството. Работата на конгреса бе организирана в панела: „Свободата на вероизповеданията и уважение към последователите на други религии“ и „Ролята на религиозните лидери в укрепването на международната сигурност“. Още от първия ден на конгреса бе приет документ „Принципите на междурелигиозния диалог“, съдържащ основни компоненти, които ръководеха участниците в тяхната работа. Освен това бе приет окончателен документ, признаващ ролята на религията в съвременния свят, който има за цел да засили ролята и мисията на лидерите на световните и традиционните религии за установяване на глобален ред.

Участниците във Втория конгрес също така приеха съвместна декларация, призоваваща представителите на всички религии и етнически групи да предотвратяват конфликти въз основа на културните и религиозните различия.

В центъра на дебата на Третия конгрес на лидерите на световните и на традиционните религии, проведен през юли 2009 г., бе темата „Ролята на религиозните лидери в изграждането на свят, в който цари толерантност, взаимно уважение и сътрудничество“. Бяха внесени някои промени във формата на конгреса. На този конгрес за пръв път започнаха да се провеждат секционни заседания. В края на конгреса бе приет окончателен съвместен документ, в който световната общност се призовава да продължи да поддържа и насърчава усилията на религиозните лидери и организации за установяване на ползотворен междурелигиозен диалог, за водене на диалог между религиите и цивилизациите.

На конгреса бе предложено да се създаде Съвет на религиозните лидери, с цел осигуряване на диалог и сътрудничество с други международни организации, чиято работа да е насочена към диалог и икономическо сътрудничество.

Четвъртият конгрес на лидерите на световните и традиционните религии „Мирът и разбирателството като избор на човечеството“ се проведе през май 2012 г. Една от най-важните инициативи на Четвъртия конгрес бе създаване на интернет платформа в рамките на единен електронен портал G-Global, посветен на формирането и укрепването на глобалната толерантност и доверие.

„Диалог между религиозните лидери и политическите дейци в името на мира и развитието“ - точно така звучеше темата на Петия конгрес на лидерите на световните и традиционните религии, проведен през юни 2015 г. Един от принципите на декларацията, приета от участниците в Петия конгрес, се основаваше на призива на страните във военни конфликти да прекратят сблъсъците и чрез преговори да разработят споразумения за прекратяване на насилието, за защита на мирните граждани.

През октомври 2018 г., изразявайки единодушно съгласие и фокусирайки се върху основната тема на Шестия конгрес – „Религиозните лидери – за безопасен свят“, участниците обсъдиха теми за сближаването на културите и цивилизациите, говореха за глобалната сигурност и мерките за борба с екстремизма и тероризма. Резултатите от Шестия конгрес на лидерите на световните и традиционните религии показаха, че е необходимо да се достигне ново ниво на взаимодействие. В Декларацията на участниците в Конгреса е подчертано, че всички духовни лидери трябва да се обърнат към световната общност, хората, държавите с призив за мир и сигурност. За съвместната реализация на обявените инициативи делегатите на Шестия конгрес внесоха предложение за създаване на Център „Нурсултан Назарбаев“ за развитие на междурелигиозния и междуцивилизационния диалог.

През 2021 г. на XIX заседание на Секретариата на конгреса бе определена темата на предстоящия Седми конгрес - „Ролята на лидерите на световните и традиционните вероизповедания в социално-духовното развитие на човечеството в период след пандемията“, както и бе определена дата за провеждане на Седмия конгрес - на 14-15 септември 2022 г. в гр.Нур-Султан.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА