Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Февруари, 2022 21:15 4 459 49

Втори ден сражения в Украйна, боеве в покрайнините на Киев

  • украйна-
  • киев-
  • война-
  • русия-
  • володимир зеленски

От министерството на отбраната на Украйна призовават местните жители да оказват съпротива, да правят коктейли „Молотов“ и да неутрализират врага

Втори ден сражения в Украйна, боеве в покрайнините на Киев - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Два града в Североизточна Украйна - Суми и Конотоп, са откъснати от Киев в резултат от настъплението на руските войски, твърдят руски агенции, цитирани от "Ройтерс".

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, призна, че ситуацията е "тежка" в градовете Суми и Конотоп, но подчерта, че легитимната украинска власт запазва контрола си над страната. Няколко групи за саботаж са били ликвидирани днес в Киев.

Самият Зеленски публикува тази вечер видеозапис от центъра на Киев, в който обещава да остане в столицата и заедно с всички да я защитава от руската инвазия:

„Всички сме тук, нашата армия е тук, гражданите са тук, всички сме тук, защитавайки нашата независимост, нашата страна. И това ще остане така. Слава на нашите защитници - мъже и жени. Слава на Украйна!“ - това каза Зеленски пред сградата на президентството, заобиколен от министър-председателя Денис Шмигал, съветника на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк, ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак и ръководителя на парламентарната фракция "Слуга на народа" Давид Арахамия.

Експлозии и стрелба отекваха днес в квартали в северната част на Киев във втория ден на руското нахлуване в Украйна, предава АФП.

Около обед руски танкове навлязоха в квартал „Оболон“, който е едва на 10 километра от центъра на града. Хората в района на квартала са се разбягали. Водят се сражения за военната база „Гостомел“, недалеч от „Оболон“.

От министерството на отбраната на Украйна призовават местните жители да оказват съпротива, да правят коктейли „Молотов“ и да неутрализират врага.

Украинската армия съобщи, че руски военни части настъпват към столицата Киев от изток и североизток. Това повдига опасения, че градът може да падне под руски контрол още във втория ден на руската инвазия.

Украински сили се сражават с руската армия на 45 километра северно от Киев край село Димер и край Иванков на 60 километра северозападно от столицата. Руски войници се опитват да прекосят северния град Чернигов, настъпват и от източния Конотоп, който вече е под руски контрол.

По данни на Генералния щаб на украинската армия на територията на страната има над 60 батальона от руските войски, основната им цел е блокада на Киев и създаване на сухопътен коридор с анексирания Крим.

Руските сили са поразили днес 33 граждански обекта, твърди украинското вътрешно министерство. Загинали са две деца.

И тази сутрин след 7 часа сирените за въздушна тревога огласиха столицата Киев и западния град Лвов.

Серия от експлозии разтърсиха Киев тази сутрин - първо два взрива в 4.30, а после още 3 към 6.30 ч. Според украинските власти столицата е атакувана с ракети. Улучена е една жилищна сграда, трима души са ранени.

Украинската армия очаква руска танкова атака в Киев днес. Съветник на вътрешния министър Антон Херасченко заяви, че украинските сили са подготвени с противотанкови ракети.

По-рано американското разузнаване съобщи, че руски механизирани сили се намират на 20 километра от Киев, а на 100 километра до Иванков беше взривен мост, по който се е опитала да мине руска колона от танкове.

Вчера руски парашутисти установиха контрол върху летището „Гостомел“ в северозападните покрайнини на Киев.

Според източници в западно разузнаване руските сили са установили „пълно въздушно превъзходство“ над украинското въздушно пространство, предаде АФП.

Заместник-военният министър Ана Маляр съобщава, че украинската армия защитава позиции на четири фронта, въпреки че числеността на руските сили е по-голяма. Боеве се водят в зоната на окупираните територии и в района на Северск в Донецка област, Слобожанско в Днепропетровска област, Таврия в Запорожка област, допълва Маляр.

Тази нощ в Херсон е имало тежки сражения. Градските власти призовават хората там да не излизат по улиците и да останат по домовете си.

Украинската армия публикува видеокадри с улични сражения в североизточния град Суми на 30 километра от руската граница с население от 260 000 души. Близкият град Конотоп вече е обкръжен от руските сили.

Гранични служители бяха поразени с ракети в Запорожие към 4 и половина тази сутрин. Съобщава се за жертви.

От началото на операцията в Украйна руските въоръжени сили са атакували с над 160 ракети, съобщават от Пентагона. Мнозинството от тези ракети са балистични с малък обсег. Използват се и крилати ракети и ракети със среден обсег.

Руската армия твърди, че при операцията са разрушени 118 украински военни обекти.

Също според Съединените щати в ядрената централа Чернобил, която вече е под руски контрол, има заложници. Централата не функционира след тежката авария от 1986 г. година, но районът остава високо радиоактивен.

Русия изпраща парашутисти, за да охраняват затворената ядрена централа Чернобил, съобщават от руското външно министерство. Нивото на радиация в района е нормално, твърдят от Москва.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че руски саботажни групи вече са влезли в Киев и призова жителите на града да бъдат нащрек. Много от тях прекараха нощта в бункери или в метростанциите. До 7 часа в Украйна имаше комендантски час от 22 часа снощи.

Малко след като прозвучаха сирените украинският президент Володимир Зеленски отново направи обръщение към нацията и потвърди ракетния обстрел.

„Твърдят, че цивилните обекти не са мишени. Но те не различават целите, по които удрят. Под атака са и жилищни домове, и военни обекти. Целта сте вие - гражданите на Украйна.“

Отправи и предупреждение към Москва.

"Русия рано или късно ще трябва да говори с нас как да се сложи край на сраженията и на тази инвазия. Колкото по-рано започне този диалог, толкова по-малки ще бъдат загубите за Русия."

По-рано Володимир Зеленски заяви, че Украйна е оставена сама срещу Русия, а той и семейството му са първите мишени на руското настъпление към Киев.

„Оставам в столицата, семейството ми също е в Украйна, децата ми са в Украйна. Къде точно се намират, нямам право да кажа. Според информацията ни врагът ме е белязал като мишена номер 1, семейството ми е мишена номер 2. Искат да навредят политически на Украйна като ликвидират държавния глава.“

Ръководството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа започва евакуация на всички служители на Специалната мониторингова мисия.

Жертвите от първия ден на руското нахлуване са 137 - сред тях и цивилни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военнослужещи, твърди украинската армия.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че в първия ден на руската инвазия са били убити 450 руски военнослужещи, а руската армия не е успяла да постигне първоначално поставените цели. Русия планира да завладее цяла Украйна, смята Уолъс.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НКВД

    47 23 Отговор
    Берлин и той ще го последва .А от Киев до Берлин са 1000 километра магистрали.

    Коментиран от #18, #20

  • 3 Славянско братство

    44 15 Отговор
    Кръвта на нацистите напои полянките и пакетчета в Киев.
  • 4 Гост

    27 11 Отговор
    Те са роднини ,да се оправят .да се разберат кой в кой гшти е акл...но не могат да закачат Швеция и Финландия-страни еталон за добронамереност,свобода,просперитет ,нагло е !
  • 5 Kcaniba

    43 10 Отговор
    Подлите фашисти ще бъдат съдени!!!

    Коментиран от #15, #44

  • 6 Раданч Татлъту

    37 8 Отговор
    Зелеников е велик ,като Слаф Трифонсон!🥳🥳🥳🤡🤡🤡👍👍👍
  • 7 Карма

    52 5 Отговор
    Сега ще се разчистват сметки. Нацистите когато разбраха за чеченците обраха магазини за дрехи и се сляха с цивилните.
  • 8 BOBO

    12 23 Отговор
    ШЕ ГО ОБЕСЯТ НА ЦЕНТЪРА НА КИЕВ

    Коментиран от #19

  • 9 Като не щеш мира

    36 6 Отговор
    на ти секира !
  • 10 Чудно

    52 2 Отговор
    Да попитам какво се случва с пандемията? Да бе би да се е изплашила от Путин? Изисква ли се пср тест от руснацитв в Украйна?
  • 11 удри бай путине

    5 20 Отговор
    Бой по славянските канчета....бой!
  • 12 Грух

    45 5 Отговор
    Съдейки от Укропропагандата имам чувството,че боевете се водят в Москва а не в Киев.А жертвите на Русия са с хиляди убити войници а при Укритие няма нито един,само цивилни жертви.

    Коментиран от #23

  • 13 БИОЛОГИЧНИЯ ОТПАДЪК ОТ ИЗТОК

    6 26 Отговор
    АКО ИЗПОЛЗВАТ КАДИРООФЦИТЕ В АТАКАТА НА КИЕВ,НАТО НАИСТИНА ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСИ РЕШИТЕЛНО☝☝☝

    Коментиран от #40

  • 14 глупости

    43 9 Отговор
    Това са пълни лъжи и дезинформация от страна на Зеленски. За да получи помощ от НАТО е готов да стреля дори срещу собствения си народ. Групи за съботаж в Киев пълни глупости, че и ликвидирани...
  • 15 Кличко

    30 10 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Да се готвят Българските фашисти за съд и присъда.
  • 16 смях

    39 7 Отговор
    Жената на Зеленски го буди:
    -Ставай, Путин те търси!
    - На кой телефон?
    - На вратата е!

    Коментиран от #24

  • 17 Анонимник

    24 5 Отговор
    „Твърдят, че цивилните обекти не са мишени. Но те не различават целите, по които удрят. Под атака са и жилищни домове, и военни обекти. Целта сте вие - гражданите на Украйна.“

    Аха, и за това Украинците три клипа въртят цял ден, че нещо руснаците не играят според очакваният за колене и бесене наред...
    Термо-барична бомба при Киев?А, простете - свалихме руско Су... А, наше....
    Подивелият руски танк? ... Вярно, нито танк не е, нито има Руските опознавателни знаци.. Ама, "вервайте ни"
    Прословутият запис на последните думи на онези момчета на Змийския остров, които след като измряха до един... се предадоха в плен. Смешно как след седмици на спътникови снимки, от които брояха банките кръв на Руснаците, пък една не показаха на ужасявщите поражения нанесени на Украинските цивилни обекти (или на изличената от лицето на Земята застава).

    Е, ако не друго Зеленски се "показа", вярно с някакво видео по тъмно с някакви мушмуроци, единият опитваш се да "докаже", че видеото е прясно като показва часовника на телефона си (като че ли не може да настроиш какъвто искаш час и дата, ако спреш "мрежовото" време :D )
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 😄😄😄

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "BOBO":

    Като главен ПАЛАЧ иди и го хвани и за показ го обеси 😄😄😄
    Какви думи гледате бе хора? На кой свят се намираш въобще? Те и хохлите бяха много силни бият сe с юмрук в сърцето и ... немогат да го хванат и обесят, та ти ли бе посрьо
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БСП на Бунището

    11 23 Отговор
    Руския Агресор ще настъпи мотиката за последен път.Друг път няма да прави тъй...Това са 40 милиона Украинци,които мразят всичко Руско....Как ще подчиниш 40 милионен Народ бе....С крилати ракети и танкове ли.....Жална им майка на Руските Окупатори!!!?

    Коментиран от #27, #32

  • 22 Иванушка

    17 1 Отговор
    "...да правят коктейли „Молотов"..." - вече си направих. Водка + Доматен Сок и го метнах....... право в гърлото ))

    Коментиран от #37, #43

  • 23 де факто

    8 21 Отговор

    До коментар #12 от "Грух":

    Не знам по какво съдиш ,ама е факт ,че русия е терорист който се намира в границите на чужда държава.Терориста Русия нападна и окупира всичките си съседи.Кога си видял съседна държава на Русия да налива в руска територия ?! Русия е световното зло и световния паразит.Целия свят видя истинската терористична същност на Русия ,а единствените които подкрепят този тероризъм са български национални предатели наречени русофили.Добре ,че България ги третира тези вече като руски шпиони и ги подлага на съд

    Коментиран от #34

  • 24 хаха

    4 15 Отговор

    До коментар #16 от "смях":

    България изнасяла за Япония компютри!!!!....Не компютри...компоти!!Та и твоя виц ..същия...бил Путин на вратата..ама в бункера си...у Москва!

    Коментиран от #26

  • 25 Stat

    27 5 Отговор
    За тези които се солидаризират с Украйна. С кого точно се солидаризирате, с бандеровци?
    НЯМА ДА ЗАБРАВИМ! НЯМА ДА ПРОСТИМ!
    1. Българинът инж. Иван Милев - жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност
    2 Българинът Александър Николов - мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014
    3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014
    4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент
    5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград - поруганите им имена омазани с украинска жълта и синя боя на 29 февруари 2017 и написаната на него закана към местните българи "чемодан - вокзал - София" (на снимката).
    6. Българинът Василий Кащи - публично жестоко пребит при залата на общинския съвет и зялят в очите с антисептична течност в Белгород на 30 мвй 2017
    7. Първият акт на преварата в 2014г. - отмяната на законите гарантиращи права на българския език.
    8. Прекрояването на Болградските общини в 2020 за да изгубят българите мнозинстното си в тях, международно осъдено с Декларация на Народното събрание на България от 20 май 2020 г.
    9. "Закона за коренните народи" от 1 юли 2021 г. грубо дискириминиращ живеещите от векове там българи.
    Питам помните ли?
    И днес за един ден Путин е на път да унищожи ВПК на Украйна, в който американците за последните осем години са вложили над 20 млрд долара. На практика той унищожи американски военни бази, наричани за благ

    Коментиран от #47

  • 26 вярваме ти

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "хаха":

    Спорно е кой се крие по бункери, но щом си запознат :)
  • 27 хаха

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "БСП на Бунището":

    от тези 40 милиона 20 са руснаци :)
  • 28 Стат2

    17 2 Отговор
    благозвучие украински и използвани в последните осем години за нацификация на тази държава под носа му и и за издевателства върху руското население в източната част.
    За това целият този европейски вой за нападение върху суверенна държава е лицемерен. Украйна не е суверенна държава, а поле за военни действия срещу друга суверенна държава от трета страна, и погледнато от този ъгъл, действията на Путин дори са закъснели. Базите на Злото отдавна трябваше да бъдат изгорени, и ето, че това най-после се случи.Всеки от приятелите, който е забравил масовите убийства на Майдана и в Одеса през 2014 г., хилядите убити в Донбас за осем години, нацистките бандеровски формирования като "Азов" и пр., които станаха част от украинската армия, спирането на водата за Крим за осем години, това, че Зеленски наричаше жителите на Донбас "организми", всеки такъв глупак, който си е поставил украинското знаме на профилната снимка, да
    не забравяйте, че подкрепяте бандеровци и фашисти, подкрепяте геноцид, правейки се на хуманисти.
  • 29 Степан Разин

    4 13 Отговор
    10 000 чеченци тръгват за Украйна, явно ще ги ползват за уличните боеве като пушечно месо.ще се върнат наполовина.

    Коментиран от #31, #42

  • 30 Троянски Кон

    13 2 Отговор
    Брей много смели тези Украйнци бе ,бият се до последният патрон .само че мълчат за 12 -те хиляди Чеченци от техният спецназ как за нула време прочистиха Мариуполи от бандите на Азов . А техните комндири са им дали заповед да не взимат пленници бригадите на Азов . А другата новина е че Руският спецназ има заповед да намери и арестува Аваков със името Пастора убиеца на жени ,деца и старци в Донбас .
  • 31 Троянски Кон

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Степан Разин":

    Я вместо да удряш по клавиатурата тръгвай да се биеш против тях . след схватка със тях ще те върнат разфасован във кивора .
  • 32 Анонимник

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "БСП на Бунището":

    Защо не? Американците успешно използваха този модел в Ирак - ето почти 20 години са там и вече почти даже не дават жертви... Вярно, от 2020та даже има официална нота на демократичното Иракско правителство да се махат, ама ... още са там и копаят нефта, че да стигнат до тайните лаборатории на Садамчо ;)
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Троянски Кон

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "де факто":

    Абе да те питам тези твой седем минуса на колко гранта се равняват ,че да вземем да ти слагаме повече минуси та да позакърпиш мизерният и бюджет този месец .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ПАВЛОВ

    6 16 Отговор
    23 Българи доброволци, бивши бойци от Легиона, R 78 , Зелените барети и бивши военни заминаха в помощ на Киев.
    Утре още 11.
    СЛАВА УКРАИНА!

    Коментиран от #39, #48

  • 37 Механик

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "Иванушка":

    Аз брат съм по-голям фанат от тебе :) Водката я мушкам направо сурова, без коктейли.
    А укропите ще сърбат каквото са си надробили. То това вече е ясно.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Механик

    9 3 Отговор

    До коментар #36 от "ПАВЛОВ":

    От кой легион бе? От легиона на Горно Камарци ли?
    Щото ние, бившите от Чуждестранния Легион няма да ходим да се бием за зеленския. Първо малко плаща, второ каузата му е обречена до часове. Ние макари да сме малко безрасъдни, не сме чак толкова глупави. Така че си мери приказките по повод на Легиона, за да не се срещнем.
  • 40 А бе кой смее да се намеси бе

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "БИОЛОГИЧНИЯ ОТПАДЪК ОТ ИЗТОК":

    само ще стоят отстрани,ще гледат и ще се молят да не тръгнат на запад
  • 41 Прочел някъде

    7 2 Отговор
    10000 чеченски доброволци били готови да отидат в Украйна да се бият за Русия. Ако е вярно формата на военните действия ще се измени коренно. Украинките пък украинците да се запасят с лубрикант в достатъчно количество
  • 42 Да бе

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "Степан Разин":

    за това укрите само като чуят чеченци и се разбягват,смесват се с тълпата
  • 43 ценител

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Иванушка":

    МОЛОДЕЦ!
  • 44 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Руските също!
  • 45 Странно

    4 1 Отговор
    Украинската армия продължава да атакува ЛНР и ДНР въпреки че би трябвало да е на друго място . Или такива са заповедите отвъд океана и никой не смее да ги наруши
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Вазов от Сопот

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Stat":

    Половината от казаното е преиначено, другото е откровена лъжа. Не съм и помислял, че рубла.джиите ще паднете толкова ниско в дезинформацията! Колко ли ви плаща Путь.олин за тая помия???
  • 48 Украинец

    1 5 Отговор

    До коментар #36 от "ПАВЛОВ":

    Героям слава! Долу руският фашизъм!
  • 49 Андрей из РФ

    4 2 Отговор
    украинские нацисты начинают ставить свою технику в жилых кварталах,прячась за спинами простых украинцев.Так делали немецкие фашисты и террористы в Сирии.
Новини по държави: