Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Март, 2022 04:29 2 037 37

САЩ: Атаката срещу АЕЦ "Запорожие" е военно престъпление

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • аец запорожие-
  • военни престъпления

Заради атаката в Запорожие дипломатите бяха преместени от столицата Киев

САЩ: Атаката срещу АЕЦ "Запорожие" е военно престъпление - 1
Снимка: bulgaria-embassy.org

Атаката, за която се смята, че е на руските сили, срещу атомната електроцентрала в Запорожие, Украйна, е "военно престъпление". „Военно престъпление е да се атакува атомна електроцентрала“, това се казва в пост на посолството на САЩ в Украйна, предаде NOVA.

Заради атаката в Запорожие дипломатите бяха преместени от столицата Киев.

Още новини от Украйна

„Умишленото насочване към цивилни лица или цивилни обекти, включително атомни електроцентрали, е военно престъпление и ние оценяваме обстоятелствата на тази операция“, каза говорител на Държавния департамент на САЩ пред АФП. „Но независимо от законността, това действие е върховна безотговорност, и Кремъл трябва да прекрати операциите около ядрената инфраструктура“, каза служителят.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че атаката срещу Запорожие е организирана от "украински диверсионни групи с участието на чуждестранни наемници".

Вече дни наред Вашингтон обвинява Русия, че удря цивилна инфраструктура и убива цивилни в Украйна. Американската страна, обаче, е много предпазлива в говоренето и внимава да не каже изрично, че руските военни умишлено насочват ракетите.

Британският премиер Борис Джонсън в сряда нарече руския президент Владимир Путин военнопрестъпник. „Това, което вече видяхме от режима на Владимир Путин, е че боеприпаси се хвърлят върху невинни цивилни граждани, и това според мен вече напълно се квалифицира като военно престъпление“, каза Джонсън.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най Ден

    55 8 Отговор
    Като е военно престъплени САЩ да вървят на НАХ.
  • 2 ами

    65 10 Отговор
    Посолството отдавна през глава се евакуира в новата столица на фашистите Лвов.Какви централи им са в главата на краварите...

    Коментиран от #29

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 6 Отговор
    ТРЯБВА да има МИР а не война

    Коментиран от #11

  • 4 Би Дон

    56 6 Отговор
    Само лаят тия псета Америте аман значи, повтарят едно и също кати ботове също фашиста Зелен Ски.
  • 5 Трезвомислещ българин

    72 5 Отговор
    "Говорейки за пожара, възникнал на територията на атомната електроцентрала в Запорожие, говорителят каза, че това е резултат от „провокация на нацистите“. Той потвърди, че нивото на радиация в станцията е нормално."
    И въз основа на какво "се смята", че атаката е на руските сили?
  • 6 Ицо

    60 6 Отговор
    Наистина е престъпление да санкционират тъпите украински фашисти дето обстрелваха централата и се опитаха да я запалят
  • 7 Фейк

    64 4 Отговор
    Неонацисти от Крайна са обстрелвали с Град с през нощта, завзетата и пазена съвместно от ВСУ Украйна и Русия АЕЦ. Светът беше пред ядрена катастрофа, благодарение на неонацистите спонсорирани и въоръжавани от Запада и държавният преврат 2014 г. Очакват се нови терористични атаки срещу АЕЦ-ове, и биолаборатории на неонацисткият режим и групировки в Крайна.
  • 8 другарят

    68 5 Отговор
    Американските дипломати избягаха от Киев в Лвов, а семействата им в Полша още преди Русия да започне освободителната военна операция от американската узурпация на Украйна. Няма как руски военни да "атакуват атомната централа" след като два дни по-рано са я завзели! Стана ясно че това е било подготвена опасна провокация от украинска диверсионна група с цел дискредитация на Русия! Няма по-нагли и лицемерни говеда от американските фашизоиди! Това наистина преминава всички граници на Гьобелсовата пропаганда с което промиват мозъците на зомбираното население на запад и във фашистка Америка!
  • 9 Миглена

    50 4 Отговор
    Вие ли ще говорите за военни престъпления, мръсни краварски престъпници!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бат Теслю

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Браво пич , ти си един от малкото нормални хора тук.

    Коментиран от #36

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мунчо

    38 4 Отговор
    САЩ: Атаката срещу АЕЦ "Запорожие" е военно престъпление...а Хамериканските изстъплевия в Сърбия, Либия, Ирак, Афганистан, са джендеризация на човечеството!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пак лъжат..

    35 2 Отговор
    Хамериканските хамериони. Избиха милиони изтровиха милиони хора по света с техните продукти 😇
  • 16 nuclear blast

    32 0 Отговор
    А атаките срещу кулите близнаци и пентагона бяха инсценировка и никой не понесе отговорност за смъртта на 5-10 хиляди души, освен Бин Ладен.
  • 17 Хехе

    38 1 Отговор
    САЩ и западът провеждат нагла дезинформационна война. Руските сили още преди 3 дни са взели ЗАЕЦ под свой контрол. Нападението е на украински диверасти, провокирали атомна авария. Слава Богу до такава не се стигнало. В завързалата си стрелба, укрите са отстъпили. Инцидентът е потушен, няма опасност от радиоактивно заразяване. Започна се информационно заразяване с лъжи и поредни жидоянкини провокации.
    Зеленият е отписан от Запада, но го държат в подчинение и му забраняват да капитулира. Целта им е колкото се може повече жертви, разрушения и манипулации на световното обществено мнение. От това страдат мирното население, което става жертва на взривовете. Следват обвинения в жестокост и т.н.,пропаганден шум и настройване срещу Путин, срещу Русия. Позната идеология и практика от времето на Студената война.
  • 18 Сега, помисли малко

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Аз съм Донбас":

    над следното: да оставим настрана кой е нападнал/подпалил пожара в АЕЦ-а, тъй като можем само да предполагаме, кое от предоставената информация е вярно и кое - не. Да те питам следното: кой се грижи в момента за функционирането на АЕЦ-а - кой е вътре? Руснаци или украинци? Мислиш ли, че руснаците са довели със себе си руски специалисти, които да заменят украинските?

    Коментиран от #21

  • 19 Скакауец

    33 1 Отговор
    Що за И Д И О Т И се въдят зад океана? Тая централа, както и Чернобил, са завзети от руснаците преди почти седмица именно за да се предпазят от евентуални нападения на фашизирани елементи! И сега изведнъж се "обстреляли сами себе си"! Това само болен мозък може да измисли за да обвини руснаците! Както и да "повярва" на Зеления тъпа нар! Тази война рано или късно ще приключи, но светът вече няма да е същият. Надявам се много хора да разберат кой е лъжецът и манипулаторът и да си направят съответните изводи на кого ДА НЕ ВЯРВАТ!

    Коментиран от #22

  • 20 Защо

    19 0 Отговор
    Не се казва кой всъщност пали подобни обекти? Провокаторите от националистическите сформирования, срещу тях се борят и самите украинци. Чернобил се охранява в момента от руснаци и украинци.
  • 21 Черен Петър

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сега, помисли малко":

    Сега пък ти помисли малко! Какво общо има нападението на централата с работещите в нея? Питам те, защото ясно прозира мисълта ти, че работещите там може да са замесени. Ами според мен, пък и много други хора, няма нищо общо! И това е така, защото в тая централа работят висококвалифицирани специалисти, украинци и местни жители, на които е пределно ясно какво може да стане при евентуален взрив! Все пак са мислещи хора, които имат семейства, близки и роднини, които живеят не много далеч от централата. Не са безмозъчните фашаги, чиято цел е да компрометират руските части, които охраняват съоръженията...

    Коментиран от #23, #24

  • 22 И какво,

    1 11 Отговор

    До коментар #19 от "Скакауец":

    искаш да кажеш, че опасността от нарушаване целостта на АЕЦ-а е съществувала още преди седмица? Добре. Но не е в това въпросът. Въпросът е, че е най-малкото безотговорно да приближаваш с вражески войски такъв обект, тъй като винаги може да стане фал по време на сраженията. Руснаците искали да я защитят от украинците - добре де - ама те работещите вътре са украинци. Винаги могат да я саботират отвътре, ако искат. Но над това нещо не е много удобно да се помисли, нали? Защото е по-лесно да вярваш безрезервно на информацията, предоставяна от страната, на която симпатизираш, вместо да пречупиш тази информация през призмата на логическото мислене и да видиш - има ли нещо, което да навява на мисълта, че нещата не са съвсем такива, каквито ни ги представят. Ясно е, че пропаганда има и от двете страни. И тук е важно да да можем да поотсеем тази информация, независимо на кого симпатизираме, иначе ще сме като ко не с кап аци.
  • 23 Да са замесени в кое?

    1 9 Отговор

    До коментар #21 от "Черен Петър":

    Казвам, че ако руснаците действително пазят централата от украинците, то няма как да я опазят, при положение, че хората, които са вътре са украинци. Не ми обяснявай колко били "мозъчни" руснаците, защото е пълна глу пост да приближаваш с чуждите си войски към такъв обект - много ясно, че никой няма да иска да го предаде без бой. Я кажи, колко интелигентно е всъщност да заплашваш с ядрена война? Не е ясно в тази война кои всъщност са фашистите.
  • 24 Казваш,

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Черен Петър":

    "...в тая централа работят висококвалифицирани специалисти, украинци и местни жители, на които е пределно ясно какво може да стане при евентуален взрив! Все пак са мислещи хора, които имат семейства, близки и роднини, които живеят не много далеч от централата.". Гарантираш ли, че всеки от тези специалисти е способен да запази хладнокръвие и да работи с трезва мисъл, при положение, че около централата се водят боеве. Не е казано, че ракът вътре непременно би бил с цел саботаж - достатъчна е и една елементарна човешка грешка от невнимание и голямата беля би била налице.

    Коментиран от #26, #32

  • 25 akrigtan

    3 1 Отговор
    защо да е престъпление ,понякога самата атака е защита ,защита от луди пияни и дрогирани лица с власт които могат да я използват като щит и за заплаха .
  • 26 Казваш...

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Казваш,":

    Да се чете:"...не е казано, че ФАЛЪТ вътре непременно би бил с цел саботаж..."
  • 27 Някой

    10 1 Отговор
    Да, атаката на украинските националисти срещу охраняваната от Русия АЕЦ, си е военно престъпление.
    Съгласен съм със САЩ.
  • 28 Тцтцтц

    3 0 Отговор
    Съгласно чл. 8 от Статута нс Международния наказателен съд превземането на АЕЦ-а по начина, по който се случи, НЕ е военно престъпление (но трябва да четете внимателно и да разсъждавате или да сте юристи с поне малко опит)
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Приятел,

    4 0 Отговор
    интересувам се какво би казал Тръмп по тоя повод, защото съм сигурен, че той ако беше начело на САЩ сега, никога нямаше да се стигне до операция в Украйна.
  • 31 евлампи

    4 0 Отговор
    Начи коги бомбят САЩ е добре, оти тва е демократско бомбене и избиване на цивилни ,коги обаче бомбят другите го обявяват за престъпление!?
  • 32 ААААААААААааааа

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Казваш,":

    РЕВОВЕТЕ са за ДРУГО: Проблема в Запорожката АЕЦ е съвсем друг? Там се пробваше ново гориво, предоставено от САЩ - УЕСТИНХАУС, с идеята да бъде зареждано в АЕЦ в бившият соц лагер. За да не се зарежда с Руско гориво. Да но Горивото на САЩ не става за тези реактори? В Унгария се разтопи това гориво, имаше голяма авария, но само за специалистите? Документацията е в Руски ръце и шоуто тепърва предстои?
  • 33 Укроп

    3 0 Отговор
    западно лицемерие в действие! Интересно защо руските войници не стрелят по чернобилската АЕЦ?!?! Тя цялата е под техен контрол!

    Коментиран от #34

  • 34 Интересно

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Укроп":

    защо по Чернобил не стрелят и украинците....

    Коментиран от #37

  • 35 Посетител

    0 0 Отговор
    Кажете го на протежетата ви - на нациките! Те подпалиха централата!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Посетител

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Интересно":

    Охраната на Чернобилската АЕЦ е СЪВМЕСТНА, на руските и украинските сили! Там има пълно съдействие!